Tyck till om nya EU-webben

Nu finns en första version av Sveriges riksdags nya webbplats för EU-information. Gå gärna in och testa innehåll och funktioner!

Det är dags att testa Sveriges riksdags nya webbplats för EU-information i skarpt läge! En första version av webbplatsen, betaversionen, är nu publik. Det innebär att tillräckligt med innehåll finns på plats för att användare ska kunna testa innehåll och funktioner.

– Vi hoppas att så många som möjligt surfar runt på och tycker till om webbplatsen under sommaren. Användarnas synpunkter är viktiga för oss, säger Sara Andersson, projektledare.

Webbplatsen Sverige riksdags EU-information: http://eu.riksdagen.se/

Något för alla

Webbplatsen fokuserar på EU:s kärna, alltså EU:s byggstenar, beslutsprocess och budget, och hur EU och Sverige hänger ihop. En viktig grundprincip är att innehållet ska vara lätt att ta till sig och förstå samtidigt som det uppmuntrar till fördjupning. Olika presentationssätt används för att beskriva hur EU funkar, till exempel text, bild, infografik och film. När webbplatsen lanseras i sin helhet i höst kommer det också att finnas 360-bilder från byggnader och mötesrum i EU.

– Vår förhoppning är att webbplatsen erbjuder något för alla och att användarna uppmuntras till att utforska ämnet vidare, oavsett om det handlar om Europaparlamentet, EU:s budget eller vad en EU-kommissionär gör om dagarna, säger Sara Andersson.

Film är en av flera presentationssätt på webbplatsen. Innehållet ska vara lätt att ta till sig och förstå och samtidigt uppmuntra till fördjupning på webbsidorna.

Ska guida rätt

På webbplatsen finns tre olika huvudingångar: ”Vad är EU?”, ”Vad gör EU?” och ”Du i EU”. Den sistnämnda guidar vidare till olika svenska myndigheter och institutioner inom EU som ansvarar för olika sakfrågor.

– Vi har utgått från de vanligaste frågorna som kommer in från allmänheten till Sveriges riksdags EU-information. Om du till exempel ska ut och resa, handla på nätet, söka EU-stöd eller driva företag så hoppas vi att du genom webbplatsen kan hitta vilken myndighet eller institution som kan svara på just din EU-relaterade fråga, säger Sara Andersson.

Under huvudingången ”Du i EU” ska användaren kunna hitta vilken svensk myndighet eller institution inom EU som kan svara på olika sakfrågor.

Vad tycker du?

I slutet av juni testas webbplatsen med användarna. Under sommaren tar projektgruppen gärna emot synpunkter på webbplatsens innehåll. Är informationen lättbegriplig och är det lätt att navigera och hitta?

Kontakt Sverige riksdags EU-information: http://eu.riksdagen.se/global/kontakt/

Webbplatsen ersätter eu-upplysningen.se

Webbplatsen Sveriges riksdags EU-information kommer att byggas på fortlöpande under sommaren. När den lanseras i sin helhet i höst kommer den att ersätta nuvarande eu-upplysningen.se.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *