Det ska bli lätt att förstå det här med EU!

Sveriges riksdags nya webbplats för EU-information får en ny inriktning och tar ett nytt grepp om hur innehållet presenteras. Ny struktur, ny grafisk form och nya presentationsformat ska göra EU lättbegripligt.

Arbetet med att ta fram den nya webbplatsen för EU-information har nu kommit in i ett intensivt utvecklingsskede. Projektgruppen har användarnas behov i fokus och målet är att webbplatsen på ett begripligt sätt ska förklara hur EU fungerar och vilken roll EU spelar för oss som bor i Sverige. Alla ska förstå, trots att ämnet i sig är svårt.

Svårbegripligt görs till lättbegripligt

Utmaningen har varit att få innehållet användbart, intressant och lätt att förstå.

– Ett sätt att göra detta är att presentera innehållet på olika sätt, säger Sara Andersson, projektledare. Därför kommer text, bild, infografik, illustrationer och film användas på webbplatsen.

Målet med den nya EU-informationen är att det ska vara lätt att förstå och lära sig om EU. Pedagogiska illustrationer och ny formgivning är en del i det arbetet.

Målet med den nya EU-informationen är att det ska vara lätt att förstå och lära sig om EU. Pedagogiska illustrationer och ny formgivning är en del i det arbetet.

Det viktigaste först!

En viktig del av innehållsarbetet har varit att ta fram en innehållsstruktur som uppmuntrar användaren till att utforska ämnet och läsa vidare. Den viktigaste och mest grundläggande informationen kommer att presenteras först på varje sida. Genom att presentera innehållet på olika sätt och på olika svårighetsnivåer går det att möta användarnas olika behov, från det lätta och sammanfattande innehållet till det mer fördjupande och förklarande.

Det svenska perspektivet

Webbplatsen kommer att vara guidande till sin karaktär, den ska ge en övergripande bild hur EU och Sverige hänger ihop och hur EU-arbetet fungerar. Det kommer att finnas hänvisningar till svenska myndigheter och EU:s institutioner som i sin tur kan erbjuda fördjupad information inom sina sakområden. Den nya inriktningen ska lyfta fram det svenska perspektivet.

– Webbplatsen ska tydligt visa kopplingen mellan beslut på EU-nivå och svenska aktörer såsom riksdag och regering, säger Sara Andersson.

Exempel på hur en sida om EU-kommissionen kan komma att se ut.

Exempel på hur en sida om EU-kommissionen kan komma att se ut.

Sveriges riksdag som tydlig avsändare

Den nya EU-webbplatsen är en av Sveriges riksdags kommunikationskanaler.

– Den nya webbplatsen följer Sveriges riksdags grafiska profil och det blir en tydlig avsändare för EU-informationen, säger Sara Andersson. Det är viktigt, inte minst när det gäller att veta att man som användare får opartisk information om EU och om EU-arbetet i Sverige.

Den nya webbplatsen kommer att ersätta nuvarande eu-upplysningen.se.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det ska bli lätt att förstå det här med EU!

  1. Cecilia skriver:

    Hej på er, det ser jättefint ut! Ska bli skoj att se och följa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *