Tyck till om riksdagens digitala kanaler

Ny webbplats för EU-information, nya tjänster, förbättringar av riksdagens öppna data och kontinuerlig utveckling av riksdagen.se.  På Utvecklingsbloggen kan du följa och påverka arbetet med utvecklingen av riksdagens digitala kanaler.

I bloggen skriver vi om olika satsningar i de digitala kanalerna. Vad tycker du? Vilka förbättringar är viktiga? Lämna gärna synpunkter eller ställ frågor här på Utvecklingsbloggen!  Du kan lämna din kommentar direkt här under eller i anslutning till en artikel.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

96 kommentarer till Tyck till om riksdagens digitala kanaler

 1. Anna skriver:

  Hej!
  Ni är kanske medvetna om detta, men det saknas interpellationer efter 1998 och skriftliga frågor efter 1994. Filerna som finns att ladda ner bland dokument är tomma.
  Ha det bra!

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din fråga, har du något exempel på när det inte fungerar? Då blir det lättare för oss att felsöka.

 2. Tobias skriver:

  Hej. Hur kan det vara så att live-sändningarna fungerar så otroligt dåligt än idag när det gäller att titta om man använder macOS? Exempelvis så fungerar det just nu inte alls i macOS Sierra 10.12.4 med senaste versionen av Safari (10.1) eller senaste versionen av Chrome (57.0.2987.133).

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Direktsändningarna använder sig av Flash och problemen just nu beror förmodligen på att flera webbläsare har ändrats så att Flash inte kommer med eller är inaktiverat, till exempel Safari, Chrome och Firefox. Det innebär att om du använder någon av dessa webbläsare så kommer du inte att kunna se livesändningarna om du inte installerar eller aktiverar Flash. Exempel på webbläsare där direktsändningarna fungerar är IE och Edge. Det fungerar också bra i Safari på iPhone och iPad. Problemet gäller inte våra sändningar i efterhand.

   Just nu pågår ett arbete för att göra om spelaren så att den inte ska använda Flash. Enligt planerna ska detta vara klart före sommaren.

 3. Christian A skriver:

  Hej!

  När man tittar på sändningar ifrån riksdagen i Stockholm så brukar nästan alla platser vara tomma. Och flera av de få personer som ÄR närvarande är ändå inte närvarande utan sitter och knäpper på sina mobiler.

  Jag tycker att det är fullständigt bedrövligt och är helt förundrade över att svenska folket acceptera detta! Är det inte meningen att våra högavlönade ledamöter ska också infinna sig vid själva riksdagen?

  Säg vad man vill om det brittiska partisystemet men om man ser på inslag ifrån parliamentet i London så är det alltid fullsatt och extremt livligt. Vilket kontrast med riksdagen där de medverkande ger intrycket av att vara helt apatiska och uttråkade.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej och tack för din kommentar! En riksdagsledamot är inte anställd utan har ett förtroendeuppdrag. Riksdagsledamöterna förväntas vara verksamma och tillgängliga dygnet runt, året runt. I uppdraget ligger inte bara att vistas i riksdagen utan riksdagsledamöterna har många andra åtaganden förutom själva riksdagsarbetet i kammaren, utskotten, partigruppen m m.

   Riksdagen beslutar varje år i tusentals olika frågor. Det är inte möjligt för en enskild ledamot att sätta sig in i alla ärenden. Riksdagen är därför organiserad i utskott. Alla ärenden som debatteras och avgörs i kammaren har dessförinnan diskuterats i de 15 utskotten. Det innebär att partierna i praktiken tagit ställning när ärendena behandlas i kammaren. Under de flesta debatter om ärenden deltar huvudsakligen ledamöterna i det utskott som haft hand om ärendet. De ledamöter som inte själva deltar i en debatt har ofta inte tid att sitta och enbart lyssna.

   • Christian A skriver:

    Hej Webbredaktionen och tack för ditt utförliga svar! Det förklarar en del saker som jag inte riktigt har förstått…

    Så… dessa debatter är egentligen snarare formella genomgånger som måste avklaras. Det kanske förklarar lite grann varför de som uppträder ger intrycket av att vara uttråkade, och varför stolarna är tomma, och varför folk som är där har ”inte tid att sitta och enbart lyssna”, som du uttrycker det, men det förklarar inte varför man vill visa upp sådant för svenska – och all världens – tittare.

    Om man ändå måste sända skulle det inte skicka bättre och mera ‘dignified’ signaler till folket och omvärlden om man höll dessa möten i en mindre sal så att man kunde åtminstone ger intryck av det är fullsatt och engagerat istället för att talaren pratar till en massa tomma stolar?

    • Webbredaktionen skriver:

     Hej! Via riksdagens webb-tv visas utan undantag alla öppna aktiviteter i riksdagen, till exempel olika debatter i kammaren, frågestunder, utskottens öppna utfrågningar och så vidare. Om du har synpunkter på hur riksdagens arbete och reglerna i kammaren är utformade kan du mejla talmannen eller någon av ledamöterna: http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/#ledamoter

 4. Carl S:t Clair Renard skriver:

  Hej!

  Det vore trevligt att kunna länka det ni lägger ut direkt till sociala medier.
  Till exempel att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år IDAG.
  Det skulle gynna synen av Sverige som ett öppet land och öka transparensen/tillgängligheten till Riksdagen och staten om denna typer av händelser var eenklare att dela på sociala medier. Ökar transparensen och tillgängligheten ökar också känslan av delaktighet vilket minskar upplevt utanförskap.

  Jag förstår att man då kan uppleva att materialet kan användas till vad som helst.
  Detta är dock lätt fixat med trackingtjänster med mera vilket skulle ge riksdagen ytterligare ett verktyg för att se hur olika nyheter/beslut tas emot/kommenteras och sprids.

  Sociala medier skulle kunna användas för att bygga och stärka ett förtroende för svenska staten.

  Enligt Sifo har förtroendet för Riksdagen minskat drastiskt sedan 2010. Då hade 55% av befolkningen förtroende för riksdagen. I år är den siffran 33% enligt Sifo.
  Om ni använde sociala medier i större utsträckning, med fokus på allmänbildning, skulle ni kunna nå människor på ett annat sätt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för dina synpunkter! Vi tycker det är viktigt att man ska kunna dela riksdagens information. På de flesta sidorna på webbplatsen finns därför delafunktioner inlagt, t ex på alla nyheter, pressmeddelanden och dokument. Dessutom finns en särskild funktion för att dela webb-tv. Den finns i spelaren där man också kan klippa innan man delar. Informationen om tryckfrihetsförordningen 250 år lades ut på en sida utan delafunktion. Så kommer vi inte att göra framöver.

   Riksdagsförvaltningen har ett konto på twitter, @Sverigesriksdag, som du är välkommen att följa. Där twittrar Riksdagsförvaltningen om riksdagen och riksdagens arbete.

 5. Fredrik Nordling skriver:

  Det går inte att få fram betänkanden i pdf, t ex 2014/15 SKU7!!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! När vi testar här går det bra att ladda ner 2014/15:SKU7 som pdf, i både Chrome och Explorer. Om du stöter på fortsatta problem, återkom gärna med vilket operativsystem samt webbläsare du använder. Vi skickar filen till dig på mejl så länge så har du den.

 6. Mats Engström skriver:

  Det vore bra om riksdagens postadress framgick tydligt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Mats och tack för din kommentar.
   I webbplatsens sidfot kan du klicka på ”kontakt” och då kommer du direkt till en sida där postadressen står nästan längst upp, det är denna sida: https://www.riksdagen.se/sv/Kontakt/. Hoppas detta hjälpte dig vidare.

 7. Jessica skriver:

  Hej,
  Jag saknar datum för när Riksdagen this week publiceras. Sammanfattningen publiceras också mycket senare nu än tidigare.
  Hälsningar Jessica

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej,

   Tack för din synpunkt, vi kommer att lägga till datum från och med nu. Angående publiceringen så stämmer det att det skedde tidigare förut. Det har att göra med tekniska omständigheter, men vi jobbar på att kunna publicera tidigare.

 8. Mette skriver:

  Hej!

  Det är svårare att få en snabb översyn av kalendern nu. Det var bättre när man kunde klicka på någonting och att fullständig information då laddades upp nedan. Det är krångligt och tar längre tid att gå igenom vad som kommer hända i riksdagen med det nya systemet.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!
   Tack för dina synpunkter. Vi är fortfarande inne i en utvecklingsfas men även på den nya webbplatsen går det att klicka på kalendern och få upp samma information som tidigare. Rubrikerna är länkar och klickar man där öppnas ett popup-fönster som visar all information. Vi är dock medvetna om att detta ännu är lite otydligt, dessa länkar kommer därför inom kort att förtydligas så att man ser att de är klickbara. Om man vill veta vad som händer i kammaren idag så kan man gå in på Debatter och beslut.

 9. Carl skriver:

  Hej!

  Tidigare var det enkelt att se hela flödet av interpellationer, frågor och svar på frågor. Nu kan jag längs ned på sidan klicka men kommer då till en specifik fråga/interpellation av de tre-fyra senast inkomna.
  Jag saknar att kunna se flödet för mer än de tre-fyra senaste dokumenten.
  Sen noterar jag att om jag läser ett skriftligt svar så kommer det i ett redigerbart Word-format. Det vore väl bättre att de ligger som PDF?
  /Carl

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för dina synpunkter!
   Vi kommer lägga till en länk som listar fler av respektive inkomna dokument.
   När det gäller dokumentens format publiceras dokumenten i dagsläget i det format som de kommer in till oss. Att göra om alla till pdf-format låter som ett bra förslag.

 10. RS skriver:

  Vore bra om man kan skriva meddelande till riksdagsledamöterna och ansvarig webbmaster via en kontaktformulär , som i http://www.regeringen.se

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! I nuläget har vi inga planer på att införa ett sådant kontaktformulär. Vi kommer dock att fortsätta utveckla webbplatsen och tar med oss din synpunkt i det arbetet. Du når ledamöterna och partierna via deras respektive sidor här: http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/. Och vill du skriva till webbredaktionen gör du det på riksdagsinformation@riksdagen.se eller här på bloggen.

 11. anna skriver:

  Hejsan!
  Jag är lite kluven till den nya designen – känns lite rörigt och oklar struktur men den största besvikelsen är webb-tv där man helt klart arbetat inifrån och ut. För att jag ska kunna hitta en särskild debatt behöver jag på någon annan del av webbplatsen leta upp vilken dag debatten var och vilket nummer den har. Otroligt dåligt och så mycket sämre än förut.

 12. Anders skriver:

  Nya sajten ser fin ut. Två saker:

  1) Vore bra om riksdagen.se kunde används HTTPS som standard. Det är meningsfullt ur både integritets- och säkerhetssynvinkel.

  2) Jättebra att sajten inte tycks kontakta tredjeparter, men den läcker fortfarande referrers. Det vill säga: klickar jag på en länk berättar min webbläsare för mottagande part vilken sida jag kom från. Vilket är problematiskt speciellt när det är länkar till externa sajter. Är jag på t.ex. https://www.riksdagen.se/sv/folj-och-prenumerera/twitter/ vill jag ju inte att Twitter ska få veta att jag precis varit på riksdagens sajt.

  Lyckligtvis går det numera att lösa genom Referrer Policy — krävs bara en enda meta-tagg för att sluta läcka referrers. Stöds av nyare FF/Chrome/Safari/etc., och äldre webbläsare påverkas inte.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!
   Vad gäller HTTPS så utvärderar vi just nu möjligheten att använda det som standard. Eftersom webbplatsen har höga krav på tillgänglighet måste vi först säkerställa att alla funktioner och delar på webbplatsen fullt ut fungerar för så många av våra användare som möjligt. HTTPS är påslaget på hela webbplatsen och användarna kan själv välja att surfa via https://www.riksdagen.se/.

   Vad gäller din andra fråga förstår vi vad du menar. Vi kommer fortsätta utvärdera även den här delen och testa noggrant inför någon av våra kommande planerade uppdateringar.

   Tack för dina relevanta frågor och förbättringsförslag.

 13. Christer Gustavsson skriver:

  Jag saknar möjligheten att se och planera att se de händelser i riksdagen som direktsänds som webb-tv. Antingen som en ”webb-tv direkt” kalender eller en ”direkt”-flagga i kalendern med kommande rikdagshändelser.
  Om det redan finns kan jag inte hitta denna funktion.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!

   Tack för din synpunkt. Det är faktiskt så att vi före sommaren planerar att införa en sådan funktion. Vi webb-tv-sänder för övrigt alla sammanträden i kammaren och vissa andra evenemang, som till exempel utskottens öppna utfrågningar och seminarier.

 14. Pär Fjällström skriver:

  Hur kommer det att fungera med avancerade sökmöjligheter? Ofta bra med filter, men ibland vill man kunna göra mer avancerade sökningar där filtren inte fungerar. T ex försöker jag nu söka på fraser med hjälp av citationstecken men varken i den gamla eller nya versionen fungerar det.
  Vikitgt att avancerade sökmöjligheter inte försvinner.

  Mvh
  Pär Fjällström
  producent, SVT

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej och tack för dina synpunkter!

   Det ska fungera att göra sökningar med citationstecken på både den nuvarande och den kommande webbplatsen. Har du något exempel där det inte fungerar?

   Inga avancerade sökfunktioner kommer att tas bort på den nya webbplatsen. En del kommer dock att göras om för att passa ihop med det nya gränssnittet.

   Med vänlig hälsning
   Webbredaktionen

 15. Tristan Harnung skriver:

  Bra ny hemsida, där man lättare kan hitta det man letar efter (bättre organiserat). Skulle vara roligare med fler färger på hemsidan, kanske beroende på vilken flik man går in på t.ex. Annars så ser hemsidan mycket mer professionell ut!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vad kul att höra att du tycker att betan av den nya webbplatsen är bra! Vi tar med oss dina synpunkter om färger när vi fortsätter jobba med webbplatsen nu under våren. Vi hoppas också att fotografier och illustrationer ska ge liv och färg i det ganska så monokroma färgvalet och det intryck som betaversionen ger.

 16. Martin Olsen skriver:

  Jag tycker att det borde finnas en Sverigekarta som visar vilka län de olika riksdagsledamöterna representerar. Det fanns i den gamla versionen av rikdagen.se vad jag minns?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Det stämmer att det finns en karta över mandatfördelningen över Sveriges län på nuvarande riksdagen.se. På nya riksdagen.se är denna inte med, och detta beror på att kartan inte fungerar bra ur tillgänglighetssynpunkt eller på enheter med pekskärm. Vi tittar på möjligheter att presenterar informationen på annat sätt istället.

 17. Carl B skriver:

  Glöm inte göra så det blir en ikon om man t ex sparar en genväg på startsidan för iPad eller liknande.

 18. Mikael Hagberg skriver:

  Ni verkar använda egna fonter på beta.riksdagen.se detta medför grafiska problem för användare som har trusted fonts.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Mikael,

   Tack för ditt mail. Tyvärr hade ditt mail hamnat i skräppostmappen så därför har du inte fått svar förrän nu. Men vi kollar upp din fråga och återkommer!

 19. David Söderström skriver:

  Jag tycker att betaversionen utav riksdagens hemsida ser mycket bättre ut än den som finns i nuläget, för att allt ser mycket enklare att hitta i denna betaversion än den som finns. För där är att hitta något extremt ”flummigt”

 20. Stig Arne Kristoffersen skriver:

  Mycket bra initiativ som gör information tilgängligt för folk flest.
  Jag saknar endast en sökmotor med tema eller ämnen val.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi utvecklar sökfunktionen stegvis och i den här versionen av webbplatsen har vi infört facetter, klickbara sökfilter som grupperar innehållet. De facetter som finns nu är dels olika typer av dokument och riksmöten/år. Vi har också facetter för partierna och olika riksdagsorgan, t ex utskott. Vi kommer att fortsätta utvecklingen av en mer ämnesbaserad sökmotor.

   Så här kan du nu med egna ämnesord hitta just det du letar efter: I exemplet nedan använder vi ordet miljö. Gör en fritextsökning på ordet miljö och filtrera därefter på facetten ”parti”, dokumenttypen ”motion” samt ”år” för att se vilket parti som lagt mest förslag i riksdagen där begreppet miljö förekommer det året. Bredvid facetterna visas hur många sökträffar som finns för den valda grupperingen.

   Här kan du läsa mer om vad vi gör för att förbättra möjligheterna att hitta i det stora innehåll som finns på webbplatsen: http://utveckling.riksdagen.se/2015/en-forbattrad-webbplats-genom-smartare-sok/

 21. Madeleine B. skriver:

  Det vore bra med en exportfunktion för dokumentsökningen. Om man t. ex gör en ämnessökning i riksdagens dokument vore det bra om man kunde exportera träfflistan i textformat för att arbeta vidare med den i t ex. Word.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Madeleine!

   Tack så mycket för ditt mail och ditt förslag. Vi jobbar ständigt på förbättringar och är tacksamma för att ni hör av er och kommenterar.

 22. Jonas skriver:

  Tyck till knappen är i vägen

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Jonas!

   Tack för din kommentar. Förstår dock inte vad du menar – skulle du kunna beskriva lite mer? T ex på vilken sida du är på eller hur problemet uppstår.

 23. Stina Nordström skriver:

  Hej! Har några frågor om avdelningen Utskotten & EU-nämnden. Under rubriken Pågående ärenden – vad är skillnaden mellan Alla pågående och Under beredning? Hur görs avgränsningen Kommande justeringar (finns det någon tidsaspekt?) Vad betyder Betänkande publiceras? Är det betänkanden som har justerats men ännu inte publicerats?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Stina!
   Kul att du testat den nya avdelningen Utskotten & EU-nämnden. Tanken är att den ska ge en aktuell och snabb överblick av de ärenden som utskotten arbetar med. Det har varit en utmaning för oss att hitta rätt benämningar som passar både en bredare målgrupp och de som har mer detaljkunskaper.

   Så här har vi tänkt att det ska fungera i de olika stegen:

   Under ”Alla pågående” hittar du de ärenden som inte har behandlats i kammaren, men som har ett inplanerat datum. ”Under beredning” visar ärenden vars nästa händelse är beredning. ”Kommande justeringar” är ärenden vars nästa händelse är justering. Under ”Betänkande publiceras” ser du ärenden som har justerats, men inte behandlats i kammaren.

 24. Victoria skriver:

  Svårt att få en överblick på vad som finns på sidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!
   Har du lust att beskriva mer i detalj hur du uppfattar det, som ett bidrag till vårt fortsatta utvecklingsarbete? Betaversionen är fortfarande under utveckling och innehållet är än så länge begränsat, men om en tid kommer nya avdelningar att öppnas upp.

   • Artur Ring skriver:

    Snyggt! Ser fram emot appen när den kommer.

    • Webbredaktionen skriver:

     Hej! Kul att du ser fram emot att vår webbplats kommer funka bättre för mobilen. Det kommer dock inte vara en app utan den nya webbplatsen kommer vara responsiv, innehållet kommer kommer anpassa sig efter din mobils skärmstorlek.

 25. Hillevi F Björk skriver:

  En mycket tydlig information och vilka motioner varje riksdagsledamot har lagt på Betaversionen.

 26. Karel Fleischer skriver:

  Videor funkar inte alls. Ingen länk till någon app. Jag har mobil Lumia Microsoft. Tack. KF

 27. Karel Fleischer skriver:

  Bra i mobilen Lumia. Bättre översikt och manipulation. Jag är här för första gången. Jag skriver mer senare.

 28. Tobias Jakobsson skriver:

  Hej.
  När jag söker på Mona på globala söket så verkar det inte gå att filtrera på datumfiltret, som ligger längst nere till höger. Det händer inget när jag valt datum.

  Mvh Tobias Jakobsson 🙂

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi planerar att rätta detta till nästa betaversion av nya riksdagen.se.

 29. Malin Strid skriver:

  Toppen att interpellationer och efterföljande debatt syns på samma sida! Även om det varit enkelt att klicka sig mellan de olika dokumenten tidigare blir det ännu lite enklare på detta sätt.

 30. Olof Herko skriver:

  Hej, inte säker på att denna fråga passar just här men jag chansar att ni i så fall för det vidare.
  Tidigare gick det att lyssna på riksdagsdebatter i mobilen, som sedan togs bort???
  Jag fick information om att man skulle återkomma med den möjligheten, så nu undrar jag, kommer det att gå att lyssna på debatter i mobilen?

  Undrar
  /oh

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej,
   Funktionen att lyssna på enbart ljudet från debatterna finns tyvärr inte ännu. Det finns dock i våra planer att framöver bygga in möjligheten att enbart lyssna direkt och i efterhand på debatten. Förhoppningsvis kommer det under hösten.

   Med vänlig hälsning
   Webbredaktionen

 31. Martin nyholm skriver:

  Ingen skalfunktion i mobilversionen när man tittar igenom dokument

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi arbetar just nu med presentationen av dokumenten.

 32. Kaj Wagland skriver:

  Man har tidigare utgått från att vederbörande som frågar vet mycket om riksdagen och så vidare. Om ni skulle lägga ett avsnitt som UTBILDNING? Olika typer av ärenden, hur kan man läsa dessa? Hur kan man se till exempel när ett ärende kommer in, dras i kammaren och sänds till utskott? Utskottet gör ett beslut och detta kommer till kammaren och så vidare. Ett förslag som lämnas direkt till utskottet.

  Med andra ord – alla typer av förslag.

  • Webbredaktionen skriver:

   Ditt förslag om en särskild sida som beskriver hur man följer ett ärende är intressant! Vi tar med oss förslaget i det fortsatta utvecklingsarbetet.

   Det finns nu en ny sida för ärendet, utskottens betänkande, på betaversionen. Tanken är att den ska göra det enklare att följa ett ärende från förslag till beslut i riksdagen. Titta gärna på den.
   Exempel på ärendesida

 33. Calle skriver:

  Riksdagsdebatterna borde läggas ut som poddradio.

  • Webbredaktionen skriver:

   På nya riksdagen.se kommer en ny version av spelaren för webb-tv. Vi planerar även för att det ska vara möjligt att lyssna på debatterna för den som föredrar det. Så vi tar med oss dina synpunkter i det fortsatta utvecklingsarbetet.

 34. Erik Persson skriver:

  Den nya hemsidan, det vill säga betaversionen, är svårare att använda och är otydligare.
  Det är inte en förbättring jämfört den nuvarande hemsidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tråkigt att du tycker så. Värt att komma ihåg är att innehållet på betaversionen fortfarande är mycket begränsat och funktionerna under utveckling. Startsidan kommer till exempel att se helt annorlunda ut vid lanseringen i september, i samband med att det nya riksmötet inleds. Hoppas att du ändå väljer att fortsätta följa utvecklingen av nya riksdagen.se.

 35. Åsa Ödman skriver:

  Jag vill läsa om LAS, söker på lagen om anställningsskydd under dokument och lagar. Inget kommer fram, utan bara dagens program.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Träfflistorna för lagarna finns, men sidorna med texten för lagarna är inte på plats än. De kommer på plats i nästa vecka.

 36. Peter B skriver:

  Se till att ha en ikon som visas när man lägger en genväg på hemskärmen i en iPhone, iPad med flera.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Ja, det kommer vi att ha. Det ligger i en aktivitet lite längre fram i projektet.

 37. Bengt Eriksson skriver:

  Jag filtrerade bland moderaternas motioner från förra riksmötet och fick upp 817 st. Därefter ville jag göra en sökning efter en speciell motion. Jag kunde dock inte hitta hur jag skulle söka i min filtrerade mängd utan sökningen tycktes ske bland alla motioner. Är det så eller gjorde jag fel?

  Bengt

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för synpunkten. Det du pekar på är ett känt fel som finns rättat i den kommande uppdatering av betaversionen.

 38. Livia Spada skriver:

  ”Utlåtanden” (som ju skrivs om EU-dokument) borde finnas som egen dokumentkategori.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för ett intressant uppslag. Vi kommer att titta på hur man kan särskilja dokument som ingår i samma dokumentserie. Samma sak gäller för propositioner och regeringsskrivelser samt framställningar och redogörelser.

 39. Anders Bengtsson skriver:

  Hej.

  När man går in på Ledamöter & Partier får man upp stora symboler med respektive parti och dess mandat. Klickar man på partiet får man upp en liten kort information om partiet och vilka som styr det. Under dom som styr borde sedan övriga ledamöter som är kopplade till partiet visas så man har alla på samma ställe, istället för som det är nu att man får filtrera efter dom på föregående sida.

  Mvh Bengtsson

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej, tack för din synpunkt. Innehållet på betaversionen är fortfarande begränsad. Vi kommer lägga till information om vilka ledamöter som sitter i riksdagen för det aktuella partiet. Vi kommer också på partisidan att visa ut interpellationer, skriftliga frågor och motioner som kommer från ledamöterna från det aktuella partiet.

 40. Alexandra skriver:

  Hej.
  Jag saknar fortfarande sajtsök, det vill säga att man kan söka på ”besök” och få träff på den eller de sidor på sajten där ordet förekommer. När jag tittar på sökfunktionen verkar den fortfarande enbart söka i riksdagsdokumenten. Utan sajtsök tvingas användaren analysera och testa sig fram i imformationsstrukturen, och många vill inte jobba så hårt. Särskilt inte på mobila enheter.

  • Webbredaktionen skriver:

   På betaversionen är i dag endast dokumentsök aktiverat. Vi kommer senare att aktivera sökning på hela webbplatsen och då kommer i stort sett allt innehåll att kunna nås via sökfunktionen. Vi kommer även att lägga till fler filter, facetter, för att kunna begränsa sökningar till fler avdelningar än vad som är möjligt i dag. Tanken är att sök framöver ska fungera som ett enkelt och fullgott alternativ till att navigera med en informationsstruktur.

 41. Mikael Kullberg skriver:

  Låt det gärna framgå redan av den första träffbilden till vilket statsråd en viss riksdagsfråga är ställd.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Ett bra förslag, vi tar med oss det i det fortsatta utvecklingsarbetet.

 42. Olof Herko skriver:

  Jag vill ha samma information och möjligheter att följa riksdagens arbete som via webben. Förr kunde man lyssna till riksdagsdebatten, men inte nu??!!
  Det vore inte fel om man dessutom kunde välja vilket språk man vill lyssna på.
  Och en bild och lite info på den som pratar: vilket utskott, parti osv. den tillhör/har uppdrag i, samt vart ifrån personen kommer.
  Prenumeration med pop up vore också bra, så man inte glömmer viktiga inslag/debatter.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för dina synpunkter. Vi tar med oss dem i det fortsatta utvecklingsarbetet. På nya riksdagen.se kommer en ny version av webb-tv och det går även att välja att lyssna på debatterna för den som föredrar det. Det kommer att finnas guidande information, som anmälda talare, länkar till mer information om debatten och liknande.

 43. Lena Florén skriver:

  Varför finns inte Riksdagsbiblioteket med i betaversionen?

  • Webbredaktionen skriver:

   I den här första betaversionen saknas stora delar av innehållet och allt är inte färdigt gällande navigering. Återkom gärna och följ kommande versioner av betan.

 44. O skriver:

  Varför får jag ingen information om cookies trots att ni sätter kakor?

  • Webbredaktionen skriver:

   På beta.riksdagen.se använder vi inga kakor. Däremot ger vissa webbläsare information om så kallad lokal lagring och sessionslagring (Local Storage i HTML 5). När det gäller beta.riksdagen.se visar den informationen att det inte finns någon lokal lagring (både lokal lagring och sessionlagring är tomma). På utveckling.riksdagen.se använder vi kakor och det informerar vi om här: http://utveckling.riksdagen.se/cookies/. Vi kommer att lägga till information om vilka kakor som används och till vad inom kort. De används bland annat för administrationsgränssnittet. Dessa kommer vi försöka ta bort snarast.

 45. Pontus Vinderos skriver:

  På sidan om ett parti borde det finnas en länk till partiets webbplats.

  Alltså på denna sida:
  http://beta.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/miljopartiet/

  Borde det stå:
  Webbplats: http://www.mp.se

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för att du uppmärksammade oss på det. När vi successivt byggde upp sidorna missade vi den länkningen på några partier. Men länkarna ska vara på plats nu.

 46. Agni Rizk skriver:

  Det vore bra att fästa menyn nederst i mobilläge. Då blir den enklare att nå för oss som använder stora mobiltelefoner/skärmar.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt, men vi har inga planer på att införa en sådan funktion. Däremot kommer det att finnas en upp till toppen-funktion som underlättar navigering på mobila enheter där menyn är hopfälld. Den funktionen kommer alltid att finnas tillgänglig.

 47. Mattias Revelius skriver:

  När jag söker på skrivelse 2014/15:75 på betaversionen av nya riksdagen.se så hamnar skrivelsen efter såväl frågesvar och interpellation 2014/15:75. Tycker nog att det bör vara det omvända – propositioner och skrivelser bör hamna före i sorteringslistan.

  Vidare när jag söker på skrivelse 2014/15:65 står det felaktigt att det handlar om en proposition. Vad beror det på? Är informationen som webbplatsen hämtar in felaktig från början?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi kommer att justera sorteringen av träfflistan allteftersom vi utvecklar nya riksdagen.se. Det vi nu har är en första version som baserar sig på nuvarande webbplats sökfunktion, men som vi märkt avviker på ett antal punkter.

   Vad gäller att det står proposition i stället för skrivelse så är det ett generellt fel på nuvarande betaversion, som kommer rättas till då vi arbetar vidare med träfflistan. Samma fel gäller även dokumenttyperna redogörelser och utlåtanden. Anledningen är att de ingår i samma dokumentserie som andra dokument, vilket kräver att ytterligare en uppgift används för att skriva ut rätt.

 48. Jonas Lovén skriver:

  Jag tycker att ikonerna för riksdagens partier under ledamöter & partier är för stora. Dessutom blir man förvirrad när man till exempel trycker på Folkpartiet och inte får se alla deras 19 ledamöter.

  Allt gött!
  //Jonas

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi anpassar riksdagen.se så att den ska fungera väl på alla skärmstorlekar: från stor datorskärm på skrivbordet till liten mobilskärm. I början kan säkert innehållet upplevas som dominerande på en större skärm, men det är nödvändigt för att det ska fungera på alla olika typer av datorer, pekplattor och smarta mobiler.

   Nej, än finns inte allt innehåll med på betaversionen, därför saknas ledamöterna på partiernas sidor. De kommer att läggas till i en senare version.

 49. Elvis Kika skriver:

  Hej

  Jag önskar att ny bygger också en app inom snart

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har i nuläget inga planer på att bygga en app. Nya riksdagen.se kommer att bli responsiv. Det innebär att webbplatsen kommer att vara betydligt smidigare att använda i mobiler och pekplattor än den nuvarande.

   Men vi tar med oss din fråga för framtida utvecklingsprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *