Stora delar av nya riksdagen.se öppnad

Arbetet med att färdigställa riksdagens nya webbplats fortsätter. På betaversionen har nu större delen av webbplatsen öppnat. Berätta gärna vad du tycker eller ställ frågor här på utvecklingsbloggen.
Betaversionen av nya riksdagen.se

Bland annat finns avdelningarna Debatter & beslut och Så funkar riksdagen på plats. Även startsidan börjar ta form, med till exempel kalender, direktsänd webb-tv och senast inkomna dokument. Det mesta av innehållet är kvalitetsgranskat och publicerat. Nu återstår att finslipa formuleringar, justera bilder och se över presentationen av innehållet.

Sidorna för teckenspråk och lättläst publiceras inom kort. Den engelska delen av webbplatsen och sidorna för övriga språk är publicerade, men visst arbete återstår framförallt med den engelska startsidan.

bloggen-sidfoten

Sidfoten, som följer med på alla sidor, är utformad enligt den modell som blivit något av standard.

Så används sidfoten 
Sidfoten är även den i stort sett färdig. För att underlätta för användaren att snabbt orientera sig har vi valt att utforma sidfoten efter den modell som blivit något av standard för den här typen av webbplatser. Det vill säga att i sidfoten samla all kontaktinformation samt service till exempel till media eller tjänster som prenumeration och beställ.

Sidfotens huvuduppgift är att snabbt ge svar på frågor som:

 • Hur kommer jag i kontakt med riksdagen?
 • Hur kan jag följa och bevaka riksdagens arbete?
 • Hur kan jag besöka riksdagen?

Sidfoten är indelad i två sektioner. I den första, översta delen samlas alla tjänster och servicefunktioner. Här ligger kontaktinformation, prenumerationstjänster men också snabblänkar till de alternativ som finns för att besöka riksdagen.

Till höger i samma del finns länkar till avdelningarna Press, Lärare och Riksdagsbiblioteket. Här finns även möjligheten att ladda ner eller beställa broschyrer, studiematerial och liknande. Våra användartester visade på att det var svårt att hitta sidan Lediga jobb. Det har nu åtgärdats med en direktlänk till lediga jobb inom myndigheten Riksdagsförvaltningen.

I den andra, nedre delen av sidfoten upprepas den globala tillgänglighetsnavigeringen, som på webbplatsen även återfinns ovanför huvudnavigeringen. För den som använder riksdagen.se mobilt placeras tillgänglighetsfunktionerna enbart i sidfoten. Just placeringen av tillgänglighetsfunktionerna för mobila enheter är en utmaning för alla webbplatser. Vi har efter expertgranskning valt den lösning som rekommenderas och som är den mest etablerade.

Det här inlägget postades i Övrigt, Redaktionellt innehåll, Tillgänglig webb. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stora delar av nya riksdagen.se öppnad

 1. Lars L skriver:

  Hej, det syns inte indatum för interpellationer och av någon anledning står det ”besvarad av” vid en del trots att ip:en ännu inte är just det, besvarad. Ser också att på en del finns ett tillägg om ”besvaras av” och statsråd, förutom den första noteringen om besvarad.

  Tidigare fanns ip, skriftliga frågor och andra dokument listade i kronologisk ordning. Ser inte, vid en första anblick, att det finns ett sådant flöde nu.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för din felanmälan. Vi medvetna om det här felet och vi arbetar på en rättning för interpellationerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *