Så använder du den nya sökfunktionen

Snart lanseras riksdagens nya webbplats. Här några tips på hur den nya sökfunktionen snabbt och enkelt hjälper dig att hitta svar och lösa uppgifter.

En smartare sökfunktion har varit en viktig del i arbetet med nya riksdagen.se. Hur har vi då förbättrat sök så att användaren verkligen hittar det som efterfrågas? Här nedan redogörs för några förbättringar, men läs gärna på Utvecklingsbloggen om övriga sökfunktioner.
Om sök på Utvecklingsbloggen

Bättre överblick i träfflistan
Relevanta uppgifter presenteras redan i träfflistan, så att det snabbt går att bedöma om en träff matchar det man är ute efter eller inte.

 • Alla sökträffar har numera ett dokumentutdrag som ger orientering.
 • Status för en träff anges direkt, utan att man behöver klicka sig vidare.
  Några exempel: När ett ärende justerats, datum för debatt och beslut. Om en motion gått igenom eller inte. Antal förslagspunkter och reservationer till ett ärende syns tydligt.
 • Om det finns dokument till ett ärende går de att ladda ner direkt, till exempel som pdf- fil.
 • Länk till eventuell webb-tv visas.
2-trafflista-blogg

Ofta går det att lösa sin uppgift direkt i träfflistan, utan att behöva klicka sig vidare.

Anpassad filtrering
För att användaren ska få rätt slags träffar har vi byggt på med fler filtreringsmöjligheter, eller så kallade facetter. Facetterna är klickbara sökfilter som visar innehållet samlat i grupper. Dessa filter är valbara. Vissa val av sökfilter genererar i sin tur ytterligare filtreringsmöjligheter, och träfflistan uppdateras undan för undan med de träffar som matchar valen. Bredvid varje filter visas hur många sökträffar som finns under just det filtret.

Klickbara filter gör det enklare att söka på pekplatta eller i mobiltelefon. Med hjälp av de förvalda filtren blir det även lättare för den oerfarne användaren att hitta rätt.

kopplade facetter

Här är sökfiltret Motion valt. Sökningen kan förfinas ännu mer med hjälp av de underliggande filtren Dokumentstatus och Motionsfilter. (Kommer i vecka 16.)

Under till exempel sökfiltret Dokumenttyp listas de vanligaste dokumenttyper användaren brukar leta efter, som motion och interpellation. Listan går att expandera så att den visar även mer ovanliga dokumenttyper. Det går även att vidga vyn, till exempel genom att visa antal träffar för en dokumenttyp per riksmöte.

Det är möjligt att filtrera fram olika statusuppgifter för olika typer av dokument. Ett exempel är vilka lagar och förordningar i Svensk författningssamling (SFS) som är upphävda eller som gäller.

Förfina genom att kombinera filter
Prova gärna att kombinera sökfilter för att förfina en sökning. På så sätt kan man till exempel få fram statistik för hur ofta ledamöter eller partier använt ett visst begrepp, till exempel fiske. Det går även att filtrera fram enbart de ärenden som ett visst utskott arbetar med just nu.

Filtren underlättar även sökningar som tidigare varit svåra att är göra, exempelvis vilka reservationer som gått igenom, vilka motioner som riksdagen gett bifall till respektive propositioner som fått avslag.

Fältsökningar direkt i sökrutan
Expertgrupper behöver ibland borra sig ännu längre ner i materialet. Tidigare användes oftast ett separat, avancerat sökformulär för detta. På nya riksdagen.se finns bara en sökruta. Sökrutan kan kombineras med sökfiltren för att göra avancerade sökningar, så kallade fältsökningar. Fältsökningar innebär att användaren formulerar sin sökning direkt i sökrutan, resultatet visas i träfflistan (se bilden nedan). Resultatet går sedan att kombinera med filtren.

1-faltsokning-beta

Sökrutan kan även användas till att göra avancerade sökningar, så kallade fältsökningar.

Det här inlägget postades i Sök. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så använder du den nya sökfunktionen

 1. Erik skriver:

  Det verkar inte fungera att titta på äldre (letar efter år 2010-2013) debatter som Webb-TV. Filen står bara och laddar. Inte heller anföranden går att läsa. Har provat på olika webbläsare utan resultat. I övrigt en bra ändring av sök-funktionen.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!
   Vi är medvetna om att det är många av de äldre debatterna som inte fungerar att se just nu. Ett arbete pågår för att lösa det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *