Riksdagens webbplats 20 år!

Bilder på riksdagens webbplats vid olika tillfällen, från vänster: 1996, 1999, 2006.

Riksdagens webbplats har förändrats genom åren. Här hur den såg ut 1996, 1999 och 2006.

Nu i november är det 20 år sedan första versionen av riksdagens webbplats lanserades. Mycket har hänt sedan 1996, men fokus är fortfarande öppenhet och insyn, att göra riksdagens arbete synligt och tillgängligt.

Efter nästan ett års förberedelser var det måndagen den 4 november 1996 premiär för riksdagens webbplats. Ambitionen var dels att ge en bred allmän presentation med fakta om riksdagen och ledamöterna, dels att ha med så mycket som möjligt av aktuell information i form av betänkanden, motioner och protokoll.
– Redan från början riktade webbplatsen sig till allmänheten. Vi satsade tidigt på tillgänglighet, till exempel delade vi upp dokumenten på flera sidor så att de inte skulle bli för stora. Det gick väldigt bra att använda riksdagens webbplats även om man hade ett långsamt 14.4-modem, säger Lars Brink, utvecklare vid Riksdagsförvaltningens kommunikationsavdelning som var med vid lanseringen och fortfarande jobbar med utvecklingen av riksdagens webbplats.

Riksdagens webbplats

Antalet besökare växte snabbt. Under 1997 var antalet unika besök drygt 470 000, året efter mer än en miljon. Hittills i år är antalet unika besök cirka 10,8 miljoner. Siffran för helåret 2016 väntas bli mellan 11,5 och 12 miljoner.

Äldre dokument inte med från början
Från början fanns det bara dokument från det pågående riksdagsåret på webbplatsen. Äldre dokument fanns i Rixlex, riksdagens publika databaser.

Två böcker, Stora Rixlexmanualen och Lilla Rixlexmanualen. Foto: Riksdagsförvaltningen

Den som ville söka i riksdagens publika databaser, Rixlex, kunde ta hjälp av lilla eller stora manualen. 1997 lanserades en webbversion av Rixlex.

– Det fanns en länk till Rixlex på riksdagens webbplats. Man var tvungen att ladda ner ett program för att kunna söka i databaserna. Det var ett kraftfullt, men rätt komplicerat system med kortkommandon som krävde att man hade en manual, säger Lars Brink.
Ganska snart lanserades en webbversion av Rixlex och innehållet flyttades sedan gradvis över helt och hållet till riksdagens webbplats. 2010 togs nästa steg i utvecklingen. Då lanserades riksdagens öppna data, en webbplats där alla som vill fritt kan använda innehållet i riksdagens databaser. Utvecklare, journalister, forskare och andra intresserade kan bygga egna tjänster och ta fram statistik.

Riksdagens webbplats för öppna data

Webbplatsen har prisats flera gånger
Riksdagens webbplats har byggts om flera gånger genom åren och nya tjänster har lagts till, som webb-tv från debatter, frågestunder, utfrågningar och seminarier. Nu sänds över 1000 timmar webb-tv per år via riksdagens webbplats.
– Under senare år har webb-tv ökat väldigt mycket, det är mycket efterfrågat, säger Lars Brink.
Webbplatsen har prisats vid en rad tillfällen och har bland annat utsetts till bästa myndighetssajt av tidningen Internetworld 2006, 2011 och 2012. Tidigare i år lanserades riksdagens nya webbplats, som även är anpassad för pekplattor och mobiltelefoner.

Utvecklingen fortsätter – med fokus på öppenhet
Utvecklingen går hela tiden vidare, på många olika sätt. Exempelvis undersöks just nu förutsättningarna för att ta fram en digital upplevelse av riksdagen, att kunna erbjuda en digital version av riksdagen för de som inte har möjlighet att besöka Riksdagshuset i Stockholm. Delar av informationen från Riksdagsförvaltningens diariesystem ska göras tillgänglig via riksdagens webbplats. Dessutom pågår ett arbete med att digitalisera alla riksdagsdokument från tvåkammarriksdagen (1867-1970).

Fokus för utvecklingen är fortfarande möjligheten för allmänheten att få insyn i riksdagens arbete.
– Öppenhet och insyn är ledorden. Det är viktigt att försöka presentera innehållet på ett pedagogiskt sätt. Det är en utmaning att sänka trösklarna så att fler kan ta till sig innehållet, säger Lars Brink.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *