Nu finns utskotten och EU-nämnden på betaversionen

För att det ska bli enklare att ta del av riksdagens arbete och beslut har innehåll på nya riksdagen.se renodlats. Ett exempel är Utskotten & EU-nämnden som ska ge en aktuell och snabb överblick av de ärenden utskotten arbetar med. I samspel med tre andra avdelningar i huvudmenyn på den blivande webbplatsen speglar Utskotten & EU-nämnden stegen i riksdagens beslutsprocess från förslag till lag.

De användartester som genomfördes inför arbetet med nya riksdagen.se pekade på brister i hur riksdagens beslutsprocess beskrivs på den nuvarande webbplatsen. Bland annat uppfattades avgränsningen mellan stegen i processen som otydlig. Samma typ av innehåll fanns till exempel i flera sammanhang. Det var också svårt att förstå var i processen ett ärende befann sig, om det bereddes i utskotten eller om det skulle beslutas i riksdagens kammare.

När arbetet med nya riksdagen.se inleddes sattes därför som ett övergripande mål att det ska bli enklare att följa riksdagens arbete och beslut.

Gränsdragning mellan avdelningarna
I uppbyggnaden av Utskotten & EU-nämnden har den största utmaningen varit gränsdragningen gentemot avdelningen Debatter & beslut som innehåller det som sker i kammaren. Under den tid utskottets ledamöter förbereder ett ärende hör ärendet hemma på Utskotten & EU-nämnden. Men när ärendet väl publicerats och lämnat utskottet är det inte längre utskottets fråga utan kammarens, som ska besluta i frågan. Då ska ärendet inte heller längre återfinnas under Utskotten & EU-nämnden, utan enbart under Debatter & beslut. Därefter, när kammaren beslutat, går ärendet vidare till avdelningen Dokument & lagar, som fungerar som en form av arkiv.

Stegen i beslutsprocessen går igen i huvudmenyn. Genom att använda filtreringen går det snabbt att ta reda på i vilken fas av utskottets arbete ett ärende befinner sig.

Stegen i beslutsprocessen går igen i huvudmenyn. Genom att använda filtreringen går det snabbt att ta reda på i vilken fas av utskottets arbete ett ärende befinner sig.

Även de beskrivande texterna av respektive utskotts och EU-nämndens ansvarsområden har setts över. Avdelningen Utskotten & EU-nämnden är i det här läget i en första version, fler delar kommer successivt att fyllas på.

Berätta vad du tycker

Med ett renodlat innehåll och en tydligare uppdelning mellan avdelningarna tror vi att fler kan och vill sätta sig in i riksdagens arbete. Här vill vi gärna höra era åsikter. Är Utskotten & EU-nämnden tydligt uppdelad? Har vi missat något? Berätta sedan på vår blogg.
Avdelningen Utskotten & EU-nämnden

Arbetet med att färdigställa riksdagens nya webbplats fortsätter. Mycket av innehåll och funktioner är nu på plats. Men allt är ännu inte färdigutvecklat, kalendrarna är till exempel inte alltid uppdaterade. Besök i stället den nuvarande webbplatsen om du vill följa riksdagens arbete.

Det här inlägget postades i Koncept och pedagogik, Övrigt, Redaktionellt innehåll. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu finns utskotten och EU-nämnden på betaversionen

  1. Margareta Hjorth skriver:

    Under EU-nämnden skulle man också kunna lägga in Resor, på samma sätt som under utskotten. På första sidan står det ”ingen aktivitet i dag”. Under är det en länk till kalendern. Där bör man skriva länk till samtliga utskott och EU-nämndens kalender, men ovanför den länken tycker jag att man kan lägga in EU-nämndens preliminära sammanträdesplan.

    • Webbredaktionen skriver:

      Hej och tack för dina synpunkter! EU-nämndens sida på betaversionen är fortfarande under uppbyggnad och kommer att kompletteras bland annat med information om nämndens resor samt den preliminära sammanträdesplanen. Kalendern är också fortfarande under utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *