Debatter & beslut har fokus på det aktuella

En målsättning i arbetet med nya riksdagen.se är att det ska bli enklare att följa riksdagens arbete och beslut. I kammaren debatterar riksdagsledamöterna och fattar tusentals beslut varje år. Att på webbplatsen presentera dessa debatter och beslut på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt är därför en utmaning.

Debatter & beslut ligger i webbplatsens huvudmeny. Sidans uppgift är att spegla det som händer och sker i kammaren i närtid, med fokus på det aktuella för dagen. Samtidigt är arbetet i kammaren uppbyggt av flera delmoment, något som Debatter & beslut måste klara av att presentera på ett samlat och logiskt sätt.

 • Det ska vara enkelt att se vilka förslag till riksdagen som debatteras eller beslutas i kammaren just i dag, i vilken ordning de kommer och vilka ledamöter som deltar. På sidan finns alltid dagens föredragningslista.
 • Sidan ska också ge en överblick av när förslag som ännu inte beslutats i kammaren är inplanerade.
 • Även de beslut som tagits i närtid ska finnas lätt tillgängliga i form av Beslut i korthet. Beslut i korthet är de korta sammanfattningar av riksdagens beslut som publiceras efter att ett beslut är fattat.

Pågående webb-tv-sändning visas på sidan med aktuell talare markerad.

Vi vill höra era synpunkter på Debatter & beslut. Är till exempel uppdelningen mellan Förslag till beslut och Beslut i korthet logisk och klar?
Avdelningen Debatter & beslut på betaversionen

Det här inlägget postades i Koncept och pedagogik, Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Debatter & beslut har fokus på det aktuella

 1. Fixaren skriver:

  När man går in på ”Debatter och beslut” borde det finnas en avdelning med interpellationsdebatter där de senaste ligger överst (som det fanns på den gamla sidan). Det är helt omöjligt att hitta interpellationsdebatter nu.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Jonas!
   Tack för din synpunkt.
   Själva interpellationerna ligger under dokument och lagar. Alltså där finns själva interpellationerna i skriftlig form. Under dokument och lagar klickar du på interpellationer (under dokumenttyp överst till höger) och där dyker interpellationerna upp med de senaste överst.

   Om du istället vill se på interpellationsdebatterna så klickar du på Webb-tv och väljer typ av debatt, Interpellationsdebatt.

 2. Brita Söderström skriver:

  Om man går in på en skriftlig fråga och om man sedan använder ”tillbakapilen” kommer man inte komma tillbaka till var man var när man läst klart utan man kommer överst bland alla frågor. T.ex. läser jag en skriftlig fråga och ett svar som publicerats i mars så kommer jag tillbaka högst upp i ”listan” dvs senast publicerade skriftliga fråga. Det innebär att om jag vill fortsätta att titta på frågor och svar som publicerats i mars så måste jag börja om från början och scrolla och leta mig fram. Vore bra om man istället kom tillbaka till där man senast var när man klickade sig in på en fråga.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Brita, tack för din synpunkt. Vi undersöker om det går att lösa. Till dess kan vi tipsa om att du kan hålla inne CTRL när du klickar på länken. Då öppnas länken i ett nytt fönster. Sedan är det lätt att gå tillbaka till det fönster du var inne på tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *