En förbättrad webbplats genom smartare sök

En smartare sökfunktion är en av de viktigaste delarna i arbetet med nya riksdagen.se. Sökfunktionen ska vara ett verktyg för att snabbt och enkelt lösa uppgifter och hitta svar.

En bra sökfunktion jobbar ”smart” och ska försöka förstå vad användaren är ute efter. Hur förbättrar vi då sök på riksdagens webbplats för att användaren verkligen ska hitta det som efterfrågas?

Sök och navigering i ett
Riksdagens webbplats innehåller mycket olika slags information. För att bättre kunna hitta rätt kommer skillnaderna mellan vanlig navigering och att använda sök delvis att suddas ut. Sök kommer att vara en mer integrerad del på webbplatsen genom att stora delar av innehållet visas ut med hjälp av sökmotorn.

Anpassad filtrering
För att användaren ska få rätt slags träffar bygger vi på med fler filtreringsmöjligheter, eller så kallade facetter. Dessa facetter kommer att vara valbara och där vissa val av facetter i sin tur genererar nya underfacetter, det vill säga ytterligare filtreringsmöjligheter.

Illustration som visar filtreringsmöjligheter.

Den nya sökfunktionen har fler möjligheter till filtrering.

Bättre överblick i presentationen
Vi arbetar även med att få en bättre presentation av träfflistan. Redan i sökträffen ska det gå att se status för ett dokument, till exempel när ett ärende debatteras, och man ska direkt kunna ladda ner en tillhörande pdf-fil.

Träffar på sökningar med ett ord
Många användare fyller bara i ett sökord och det ställer stora krav på sökfunktionen att kunna filtrera fram ett bra svar. Det framgår då till exempel inte om man med sökordet avsåg ett ämnesområde eller en del i ett dokumentnamn. Genom att gå igenom sökstatistik och skapa oss en bild av vilka sökningar med bara ett ord som är vanliga, kan vi vid dessa ord lyfta upp det som vi tror man letar efter. På så sätt kan vi se till att vår sökmotor fungerar smartare.

Sök på förkortningar och synonymer
Många vanliga sökningar på nuvarande riksdagen.se ger inte det resultat som man förväntar sig. Det kan handla om att de ord som man har sökt på inte finns med i dokumenten. Exempel på det är när man har skrivit in en förkortning som ”YGL” för yttrandefrihetsgrundlagen eller en talspråklig benämning som ”FRA-lagen”. Vi har därför gjort så att man även ska få träff på dessa ord.

Nyckelord, förkortningar och synonymer, kan även ges en extra hög viktning. På så sätt förbättras möjligheten för användaren att få rätt slags träff.

Till betaversionen av nya riksdagen.se

Det här inlägget postades i Funktionalitet, Sök. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *