På väg mot ett smartare sök

Nu kan du söka och navigera på riksdagen.se med hjälp av klickbara sökfilter. Istället för att enbart få en lista med sökträffar kan du navigera dig fram via filtren och stegvis komma närmare målet. Ändringarna är ett första steg i en större utveckling av sökfunktionen och navigeringen på webbplatsen.

Sökning handlar i stor utsträckning om att snabbt och enkelt hitta svar på det som användaren frågar efter. Webbplatser kan ha flera olika metoder för att hjälpa till att hitta rätt svar. Ett sätt är att du får navigera dig fram efter en bestämd navigationsstruktur och ett annat är en sökfunktion där du fyller i olika fält i ett sökformulär. Dessa två verktyg finns sedan länge på riksdagens webbplats. Men en innehållsstruktur kan vara svår att förstå för den som inte är bekant med innehållet och ett sökformulär kan vara krångligt att använda eftersom man inte alltid vet vad man förväntas skriva in i formulären. På så vis kan det vara svårt att hitta och upptäcka vilken typ av information som finns på webbplatsen. Det är en av anledningarna att facetterad sökning nu införs i ett första steg på riksdagen.se. Facetterad sökning kan ses som en kombination av sökning och navigering.

Facetter grupperar innehåll
Precis som tidigare använder du sökrutan uppe till höger på webbplatsen och fyller i ett sökord. Du får sedan en träfflista på din sökning och bredvid den visas de olika facetterna. Facetterna är klickbara sökfilter som visar innehållet samlat i grupper. I det här första steget införs facetter på kategorierna dokumenttyp och årtal. Bredvid varje facett visas hur många sökträffar som finns. Du förfinar sedan din sökning genom att klicka på sökfiltren. Träfflistan uppdateras då undan för undan med de träffar som matchar dina val.

Lättare för mobilanvändare
Med facetterna ska det bli enklare att se och upptäcka vilket innehåll som finns på webbplatsen. Du får en tydligare överblick över sökresultaten vilket gör det lättare att hitta fram till rätt information. Surfar du på webbplatsen via mobiltelefon eller pekplatta gör facetterna det lättare att navigera genom att klicka istället för att fylla i sökformuläret.

Så här funkar det:
Skriver du till exempel in ordet miljö i sökrutan kommer webbsidan att visa upp vilka olika klickbara sökfilter som är möjliga att använda.

Om du är intresserad av betänkanden, motioner och propositioner som handlar om miljö klickar du på dessa filter under Dokumenttyp:

Kanske är du bara intresserad av dokument från 2010. Då klickar du på det filtret under Årtal:

I nuläget kan facetterna användas enbart för det globala söket, som finns längst upp till höger på alla sidor. Planen är att facettsök ska läggas in på fler ställen på webbplatsen.

Ett första steg i en större utveckling
Att introducera facetter är ett första steg i en större omgörning som ska förbättra sökmöjligheterna på webbplatsen och göra det lättare att hitta information. Förändringarna ingår i det stora utvecklingsarbetet med webbplatsen som pågår fram till mars 2015.

Söket på webbplatsen ska bli smartare framöver. Sökstatistiken på riksdagen.se visar att många söker med hjälp av bara ett ord. Ett område som ses över i det kommande utvecklingsarbetet är därför hur sökfunktionen hanterar ettordssökningar. För att de mest relevanta träffarna ska hamna överst i träfflistan måste sökfunktionen kunna analysera sökfrågan och identifiera vad den tror att du är ute efter.

Förstå synonymer och alternativa begrepp
Ett annat område som ska ses över rör synonymer samt alternativa benämningar på olika typer av innehåll. Till exempel, lagar benämns ofta på ett sätt i vardagligt tal som inte stämmer överens med det formella namnet på lagen. Om du vill hitta Yttrandefrihetsgrundlagen och söker på YGL på webbplatsen så får du i dag inte träff på själva lagen. Samma sak gäller om du söker på knivlagen, som egentligen heter Lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Sökfunktionen ska bli bättre på att förstå synonymer och alternativa benämningar av det här slaget.

Det här inlägget postades i Sök. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *