Nu kan fler se webb-tv från riksdagen

En ny webb-tv-spelare har kommit på plats på webbplatsen. Den nya spelaren stödjer HTML5. Det innebär bland annat att du som surfar in på riksdagen.se med smart telefon eller pekplatta nu inte bara kan se webb-tv direkt utan också ta del av sändningarna i efterhand. Det blir också lättare att dela sändningar och att bädda in klipp.

På riksdagens webbplats kan du under ett år se över 1000 timmar direktsänd tv. Alla aktiviteter i riksdagen som är öppna för allmänheten går att följa, både via direktsänd webb-tv och i efterhand. Debatter om ärenden, partiledardebatter, KU-utfrågningar och olika seminarier som utskotten anordnar är några exempel på aktiviteter som sänds på riksdagen.se. Den nya webb-tv-spelaren ger ännu fler möjlighet att ta del av våra sändningar.

HTML5-spelare
Webbplatsen har fått en webb-tv-spelare som stödjer HTML5. Vi har gjort detta val för att det erbjuder ett tillgängligare format. Den förra spelaren byggde enbart på att användaren hade tilläggsprogrammet Flash. Det går nu att se webb-tv i mobila enheter i efterhand, till skillnad från tidigare då man bara kunde se direktsändningarna i mobilen. Att kunna se våra sändningar i efterhand mobilt och på pekplatta är något som har varit särskilt efterfrågat.
Så funkar webb-tv

Skärmbild på den nya webb-tv-spelaren med funktioner.

Den nya webb-tv-spelaren med funktioner. När användaren för markören över spelaren blir det tydligt vilka funktioner som finns.

I vårt arbete med spelaren har vi lagt fokus på att den ska bli lättare att använda. Gränssnittet för spelaren har granskats av experter på tillgänglighet. Det är viktigt att tydligt visa vilket objekt som har fokus när användaren navigerar med tangentbordet eller pekar med mus, vilka ikoner vi valt för olika funktioner och var funktionerna är placerade i spelaren. Spelaren har också blivit lite större.

Nästa steg blir att även granska tekniken ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Enklare att bädda in och dela
Vi har också förändrat funktionerna för att bädda in och dela klipp och sändningar. Många använder våra webb-tv-klipp. Nyhetssajter och bloggar bäddar in sändningar, ledamöter lägger ut klipp från debatter på Twitter och Facebook och så vidare. För att förbättra möjligheterna för dem som vill dela med sig av riksdagens arbete och beslut på det här sättet har vi valt att placera delafunktionen utanför själva spelaren. Då blir den lättare att se. Vi har också gjort en första version av ett nytt klippverktyg för att bädda in sändningar. Klippverktyget och delafunktionen kommer att kräva ytterligare justeringar och förbättringar. Därför vill vi ha in synpunkter på hur du tycker dessa fungerar. Lämna gärna dina kommentarer här på bloggen!

Skärmbild på webb-tv-spelaren.

Om du vill bädda in enbart en del av en debatt eller sändning så kan du själv ange start- och sluttid i webb-tv-spelarens klippverktyg.

 

Ett första steg
En ny webb-tv-spelare är den första av flera förändringar som vi ska göra för att förbättra riksdagens webb-tv. Det första steget genomförs på nuvarande webbplats. Senare under året kommer en betaversion av nya riksdagen.se att finnas tillgänglig publikt och i vår ska den nya webbplatsen lanseras. Den nya webbplatsen blir responsiv; det vill säga anpassad till alla typer av skärmar. Arbetet är en del av det omfattande projekt som just nu pågår med att utveckla riksdagen.se.
Mer om utvecklingen av riksdagen.se

Arbetet med den nya webb-tv-spelaren har krävt ett antal tekniska arbeten. Det har inneburit vissa störningar på webbplatsen under hösten.

Det här inlägget postades i Övrigt, Webb-tv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nu kan fler se webb-tv från riksdagen

 1. Anders Ljungberg skriver:

  ni borde ha en Youtube kanal där ni kan sända live

 2. Anders Ljungberg skriver:

  till min besvikelse så går det inte att casta sändingen till chromecast inte ens med appen web video caster. Provade också att skicka med DLNA från datorn till teven .Det gick inte heller meddelandet enheten stöder inte formatet kom

 3. Kent skriver:

  Går det på något sätt att aktivera knappen för fullskärmsläge när man bäddar in en spelare?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! I nuläget är det inte möjligt men funktionen kommer med största sannolikhet att komma på plats i webb-tv-spelaren på den nya webbplatsen.

 4. Kennet Åkesson skriver:

  Hej,
  Det blev jättebra förra gången ni gjorde en ny hemsida. Blir det lika mycket bättre till kommer riksdagen.se vara rena himmelriket. Bara lite orolig för att de historiska webb-tv-debatterna kommer gå förlorade. Med övergången från den gamla till den nuvarande förlorade vi Bo Lundgrens och Perssons rallarsvingar mot varandra. Skulle vara hemskt om man inte kunde se Sahlin och Reinfeldt på nästa. Ett stycke värdefullt kulturarv går förlorat som man inte kan hitta nån annanstans sen.

  • Webbredaktionen skriver:

   I vår användarcentrerade utveckling försöker vi alltid sätta användarnas behov i första rummet. Då är det förstås extra roligt att höra att du tycker vi lyckades förra gången webbplatsen gjordes om.

   Som svar på din fråga kan vi berätta att de webb-tv-debatter som i dag finns på riksdagen.se kommer att flyttas över till nya riksdagen.se. Det pågår också ett arbete med att föra över ännu äldre webb-tv-sändningar. Vi har som ambition att under det här året försöka få ut webb-tv från 2002 och framåt, men att lägga ut video-filerna kräver manuell handpåläggning och tar tid eftersom de ligger i flera olika system. Men någon gång i framtiden är det meningen att rallarsvingarna du nämner ska komma tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *