Förstudie tar fram förslag till utveckling av riksdagen.se

Det ska bli lättare att följa och bevaka riksdagens arbete och att hitta information på riksdagens webbplats. Informationen om riksdagen och riksdagens arbete ska också presenteras på ett bättre sätt. Just nu pågår en förstudie som ska ta fram förslag till utveckling. Arbetet är kopplat till riksdagsstyrelsens förslag om att sluta ge ut tidningen Riksdag & Departement.

Målen med arbetet är att:

  • det ska bli enklare att följa, bevaka och dela med sig av riksdagens arbete och beslut samt bli lättare att förstå var ett ärende befinner sig i beslutsprocessen.
  • det ska bli lättare att söka information.
  • nyheterna om riksdagen och riksdagens arbete och beslut ska i högre utsträckning vända sig till en bredare målgrupp (än media) och innehållets opolitiska prägel ska förtydligas.
  • kännedomen om riksdagen.se och dess möjligheter ska öka.

Beslut av riksdagsstyrelsen
Bakgrunden till förstudien är ett beslut av riksdagsstyrelsen. Styrelsen lämnade i december ett förslag till riksdagen om att Riksdagsförvaltningen ska sluta ge ut tidningen Riksdag & Departement. Samtidigt gav styrelsen riksdagsdirektören i uppdrag att se över hur informationen på riksdagens webbplats kan utvecklas som ersättning för tidningen. I förstudiens uppdrag ingår även att ta fram förslag på sådan utveckling som hör samman med och bör samordnas med detta.

En politisk beredningsgrupp har tillsatts, och ledamöter har intervjuats om det fortsatta utvecklingsarbetet för att ersätta tidningen. Arbetet backas upp av konsultinsatser.

Riksdagsstyrelsens förslag kommer att behandlas av konstitutionsutskottet under våren.
Mer om ärendet

Nyhetsbrev och prenumerationer på dokument
Förstudien ska bland annat ge förslag på hur informationen om arbetet i kammaren och utskotten kan förbättras genom utveckling av nyhetsarbetet som ersättning för tidningen. Förslag på nya tjänster för att prenumerera på nyheter från riksdagen tas också fram.

Bland annat kommer förstudien att lämna förslag på ett nyhetsbrev med nyheter om det som hänt i riksdagen under den senaste veckan och sådant som händer inkommande vecka. På sikt föreslås också utökade prenumerationsmöjligheter, till exempel genom att göra det möjligt att prenumerera på utskick inom specifika ämnesområden samt vissa typer av dokument och uppdateringar.

I arbetet ingår även att titta på hur det kan bli lättare att hitta på webbplatsen, till exempel genom tydligare information och förbättringar i sökfunktionen. Med hjälp av konsulter har användartester genomförts på webbplatsens olika målgrupper.

Förbättringar på kort och längre sikt
Planer tas också fram för att anpassa webbplatsen till mobila enheter och för att göra klart den vidareutveckling av webb-tv som tidigare påbörjats. Det sistnämnda innebär att webb-tv, som i dag enbart kan ses i Flashspelare, även kommer att fungera i webbläsare som har stöd för HTML5. Det kommer också att bli möjligt att se webb-tv i mobila enheter i efterhand. I dag kan man se direktsändningarna i mobilen.

Vissa av förbättringarna kommer att kunna göras på kort sikt, medan andra delar kommer att kräva ett längre utvecklingsarbete.

Förstudien ska vara klar i mars. Efter det kommer vi att berätta mer om arbetet här på bloggen.

Det här inlägget postades i Funktionalitet, Sök, Webb-tv. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förstudie tar fram förslag till utveckling av riksdagen.se

  1. henrik skriver:

    Ja det kan behövas, har varit lite rörigt på sistone kan man tycka!
    /henrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *