Svar på synpunkter om gamla länkar som inte fungerar

Vi har fått in flera synpunkter på att länkar som gick till sidor på den tidigare webbplatsen inte fungerar. En stor del av länkarna till riksdagen.se går till enskilda dokument och ledamöter som utgör en mycket stor mängd sidor på webbplatsen.

Vi arbetar nu med en teknisk lösning för att dirigera om gamla länkar till dokumenten och ledamöterna. Den hoppas vi kunna produktionssätta inom kort. Det är inte praktiskt att publicera en komplett översättningstabell med alla gamla länkar på grund av den stora mängd sidor det handlar om. Däremot har vi sedan tidigare en begränsad översättningstabell med närmare hundra webbadresser som dirigerar om länkar till populära sidor på den gamla webbplatsen.

Vi tycker att frågan om beständiga länkar är viktig och kommer att fortsätta att arbeta med den. Under arbetet med nya riksdagen.se har vi fokuserat på hur vi kan skapa mer begripliga länkar än tidigare, vilket är viktigt för ökad användbarhet och tillgänglighet. Vi beklagar de besvär och konsekvenser övergången till de nya länkarna har medfört.

Det här inlägget postades i Funktionalitet, Sök. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svar på synpunkter om gamla länkar som inte fungerar

 1. Peter skriver:

  Många har länkat till Riksdagens översättning av några av våra lagar. Dessa verkar nu peka rakt ut i tomma intet. Exempel: http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6313.aspx

  Jag tycker det är synd att länkarna behandlats så styvmoderligt på den nya webbplatsen.

 2. Peter skriver:

  Det är bedrövligt att de tidigare länkarna nu inte fungerar. Jag måste nu programmera om flera delar av mina lösningar som hämtade data från riksdagens webbplats.

  Än värre är att många av de nya länkarna inte är särskilt väldesignade. Ta t.ex. länkar till propositioner som tidigare var på formen

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=37&doktyp=prop&rm=RIKSMÖTE&bet=BETECKNING

  De var gissningsbara om man hade riksmöte och nummer vilka är egenskaper för objektet.

  Nu verkar det vara ett internt ID som inte går att gissa:

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Skatteforfarandet_GY03165d2/?text=true

  Länkar är det som gör att webben blir en webb. Riksdagen är fundamentet för mycket sammhällsinformation. Det vore jättebra om den behandlades med den långsiktighet och respekt den förtjänar.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar de problem som de brutna länkarna medför. Som du kanske redan märkt har vi nu genomfört en ändring som gör att gamla länkar till dokumenten dirigeras om till den nya webbplatsen. Vi förstår din synpunkt angående länkarnas utformning, men anser samtidigt att de nya länkarna är mer begripliga för de flesta av våra användare.

   Dokumentens interna id i slutet av länken går att härleda på följande sätt: . Information om hur dokumentens id är uppbyggt kommer att läggas ut på riksdagens öppna data (data.riksdagen.se) framöver.

   Exempelvis så betyder GY03165d2
   GY = riksmöte 2010/11
   03 = propositioner och skrivelser
   165d2 = beteckning med suffix, i detta fall ”165” plus ”d2” (del 2).

   • Peter skriver:

    Hej! Det hade varit OK men eftersom ”Skatteforfarandet” inte är lätt att lista ut med den data jag själv har är det i praktiken svårt att få egna register att hänga ihop. Var finns mekanismen att GY = riksmöte 10/11 dokumenterad?

    • Webbredaktionen skriver:

     Nu finns på data.riksdagen.se en manual som beskriver hur dokument-id på riksdagen.se fungerar:

     http://data.riksdagen.se/sv/sa-funkar-dokument-id

     Alla dokument på riksdagen.se har ett unikt id, till exempel GZ01MJU21. Detta id finns i slutet av dokumentets webbadress och kan även användas i andra situationer för att unikt identifiera ett dokument.

     För dokument ingår även en del av dokumentets titel i webbadressen, till exempel “Skatteforfarandet”. Syftet är att göra titeln mer begriplig. Men webbadressen kan också konstrueras med bara dokument-id och utan denna titel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *