Utgångspunkter för en tillgänglig webb

Riksdagen.se ska vara en webbplats för alla. Då måste den också vara användbar och tillgänglig för alla.

I arbetet med tillgängligheten på nya riksdagen.se har vi utgått från:

Vi arbetar med tillgänglighet när det gäller teknik, språk och pedagogik. Alla delar är viktiga byggstenar för helheten. På den nuvarande versionen av riksdagen.se finns information på lättläst svenska och teckenspråk. Det går dessutom att få hela webbplatsen uppläst i sin egen dator. Så kommer det förstås också att vara på den nya versionen av webbplatsen.

Riksdagen.se måste fungera för den som exempelvis har egna verktyg att läsa med.

Hur gör vi då för att den webbplats vi bygger verkligen ska bli tillgänglig?

 • Vi ställer tillgänglighetskrav både på oss själva och på de konsulter vi arbetar tillsammans med. De kraven finns nedskrivna i dokumenten som listas högre upp på sidan.
 • Vi låter tillgänglighetsexperter kontrollera det vi gör. Vi frågar också experterna när vi är osäkra på något.
 • Vi testar webbplatsen på användare när vi bygger nytt. De som ställer upp och testar är personer både med och utan funktionsnedsättning.
 • Vi låter alla som vill titta på betaversionen av nya riksdagen.se och komma med synpunkter och frågor. Det gäller förstås också tillgängligheten på betaversionen. Lämna gärna dina synpunkter här på bloggen. Tillsammans gör vi det bättre.
Det här inlägget postades i Tillgänglig webb. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Utgångspunkter för en tillgänglig webb

 1. Åsa Präntare skriver:

  ”Vi ställer tillgänglighetskrav både på oss själva och på de konsulter vi arbetar tillsammans med. De kraven finns nedskrivna i dokumentet som listas högre upp på sidan.”
  Jag hittar inte dokumentet som nämns. Det finns en listning av tillgänglighetsdokument – men gissar att det inte är dem som avses.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din fråga! I bloggposten avsåg vi alla dokument i listan ovan. Vi har nu rättat så att det står pluralis i stället för singularis. När vi arbetar med våra konsulter har vi i första hand använt oss av Funka Nus tillgänglighetskrav. Dessa krav sammanfattar och kompletterar krav som finns uttryckta i flera andra dokument. Är du intresserad av dessa krav kan du vända dig till Funka Nu via länken i bloggposten. Vi vill också tillägga att det finns andra tillgänglighetskonsulter som tagit fram motsvarande krav och kompletteringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *