Design med tillgänglighet

Kraven på tillgänglighet och användbarhet är en naturlig del av arbetet med design och form på nya riksdagen.se.

Att designen är tillgänglig för alla innebär bland annat:

 • att typsnittet är anpassat för webben
 • att färgerna har rätt kontrast
 • att ikoner och fet stil används för att markera olika saker

Det är till exempel viktigt att inte enbart använda färg som markör för att lyfta fram ord eller stycken, eftersom en färgblind person inte kan se sådana skillnader.

På nya riksdagen.se har vi valt att använda oss av ikonbiblioteket Helveticons eftersom dessa ikoner är enkla att se digitalt. Dessutom ingår i biblioteket majoriteten av de ikoner vi behöver för att uppfylla tillgänglighetskraven. De ikoner som saknas, till exempel ikonen för lättläst, ritar vi för hand så att den följer samma stil som övriga ikoner.

Ett urval av de ikoner som används på webbplatsen.

För att vara säkra på att designen på riksdagens nya webbplats uppfyller kraven på tilgänglighet stämmer vi regelbundet av med experter på området. Vi gör också separata tillgänglighetstester.

Det här inlägget postades i Design, Tillgänglig webb. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Design med tillgänglighet

 1. Pontus Löf skriver:

  Kul! Kommer ni att släppa dessa ikoner fria? De ikoner som används på många offentliga webbplatser härstammar ju från er nuvarande webb.

  • Webbredaktionen skriver:

   På nya riksdagen.se har vi valt att använda ett standardiserat ikonbibliotek, Helveticons. Vi har därmed valt att teckna ett licensavtal istället för att ta fram ett helt bibliotek själva. Ikonbiblioteket täcker i huvudsak våra behov och krav på tillgänglighet. Hittills har vi tagit fram en egen ikon för lättläst utifrån samma manér eftersom en sådan saknades. Den ikonen är givetvis fri att använda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *