Lämna och läs synpunkter

Här kan du lämna dina synpunkter om utvecklingen av riksdagens digitala kanaler. För att lämna dina synpunkter går du längst ned på sidan. Här finns synpunkter och kommentarer som kommit in på utvecklingsbloggen sedan 2011. 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

829 kommentarer till Lämna och läs synpunkter

 1. fredrik reinholdsson skriver:

  Hej
  vi har hittat ett fel i ert API. När man söker efter ”kommittédirektiv” i dokumenttyper får man inte träff på kommittéedirektiv utan på förordningar. Problemet kan visserligen kringgås, men ni bör nog ändra så att man får korrekta träfflistor. I vårt exempel har vi sökt Dir för 2014:

  Sökfråga
  http://data.riksdagen.se/dokumentlista/?sok=&doktyp=dir&rm=2014&from=&tom=&ts=&bet=&tempbet=&nr=&org=&iid=&webbtv=&talare=&exakt=&planering=&sort=rel&sortorder=desc&rapport=&utformat=xml&a=s#soktraff

  sökträffen leder till exempel till en lista med lagar, tex:
  http://data.riksdagen.se/dokument/H2B1969.text

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Fredrik!

   Och ursäkta mycket sent svar. Tyvärr hade ditt mail hamnat i vår skräppostlåda och vi upptäckte det först nu. Vi tittar genast på din fråga och återkommer!

 2. Dag skriver:

  Hej, jag letar PDFer för Utskottsbetänkanden med hjälp av data.riksdagen.se/dokumentlista/dokumentlista/?typ=bet&d=2014-11-21&sz=100&sort=d och sedan ex http://data.riksdagen.se/fil/55B7C39A-8031-4067-96F9-A3F0A2DA0367. Men det finns inte PDF:er för alla dokument, saknas de eller är det ett fel? På samma sätt för Kommittedirektiv, då finns inga PDFer alls…

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Dag.

   Tack för ditt mail. Tyvärr har ditt mail kommit på avigvägar och därför får du detta svar så sent, vi ber om ursäkt. Vi ska kolla upp din fråga och återkommer inom kort.

 3. Pether Sörling skriver:

  Hej!

  Tdigare fick man ut all data om de personer som fanns hos er via

  http://data.riksdagen.se/personlista/?iid=&fnamn=&enamn=&f_ar=&kn=&parti=&valkrets=&rdlstatus=samtliga&org=

  Dvs de 1671 person element som finns men nu får man bara ut 1612.

  De som saknas är bla personer som inte suttit i riksdagen, men som tidigare korrekt fanns med eftersom de finns som referenser till dokument.

  Text Margot Wallström saknas men finns tillgänglig via

  http://data.riksdagen.se/person/0740457070816

  samt i sökformuläret om jag väljer person direkt via.

  http://data.riksdagen.se/personlista/?iid=0740457070816&fnamn=&enamn=&f_ar=&kn=&parti=&valkrets=&rdlstatus=&org=&utformat=xml&termlista=

  Så problemet är att parameter &rdlstatus=samtliga har ändrat beteende och saknas nu ett sätt få ut samliga personer från data.riksdagen.se/personlista !

  Vore hemskt glad om ni lösa det, så att allt fungerar som tidigare ?

  Mvh Pether Sörling

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Just dataseten i csv-format saknar vissa personer. De som saknas är de som inte har några nuvarande eller tidigare riksdagsuppdrag registrerade i vårt system. Så snart som möjligt kommer vi att ändra detta så att även csv-formatet får med övriga personer i systemet.

 4. Jonas Einarsson skriver:

  Hej.

  Kul att ni börjar lägga ut dataset från innevarande år. När jag försöker importera motioner 2014-2017 från SQL försöker den med
  INSERT INTO dokforslag (hangar_id,nummer,beteckning,lydelse,lydelse2,utskottet,kammaren,behandlas_i,kammarbeslutstyp,intressent)
  medan motioner 2010-2013 har
  INSERT INTO dokforslag (hangar_id,nummer,beteckning,lydelse,lydelse2,utskottet,kammaren,behandlas_i,kammarbeslutstyp)

  (notera ingen ”intressent”-kolumn)

  Samma fel för propositioner.

  Även i SQL för betänkanden har SQL-schemat ändrats, bl a finns en kolumn ”pretext” som inte fanns förut.

  Kan ni dubbelkolla era exportrutiner så att dataseten blir konsekventa. Vi som programmerar är också tacksamma om ni förvarnar, eller i alla fall informerar om sådana större ändringar. Tack!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej Jonas,

   Tack för ditt mail. Vi ber om ursäkt för sent svar, tyvärr är det så att ditt mail begravdes i vår skräppostlåda och det upptäckte vi idag. Vi ska nu genast kolla upp din fråga och återkommer inom kort.

 5. Marcus skriver:

  Hej!

  Jag läste på er hemsida om öppna data, och ramlade in på avsnittet ”att tänka på”. Där belyser ni att data i era register är upphovsrättsskyddade samt innehåller personuppgifter.

  Jag har tänkt använda mig av ert API i en mobil applikation, främst för att visa information om ledamöter. Vad bör jag tänka på? Får jag lov att visa bilderna? Hur behandlas personuppgifterna enligt PUL?

  • Webbredaktionen skriver:

   Riksdagens öppna data är fria att använda och spridas vidare så länge du anger källa. Bilderna på ledamöterna är fria att använda i sammanhang där riksdagens och riksdagens arbete beskrivs. Reproduktion i reklam och marknadsföring är inte tillåten. Den data som finns i riksdagens öppna data gällande riksdagens ledamöter är fria att använda.
   Personuppgifter i riksdagens öppna data är i så kallat ostrukturerat material. Det betyder att du, när du behandlar personuppgifter i riksdagens öppna data, ska se till att den personuppgiftsbehandling som sker inte kränker den enskildes personliga integritet.

 6. Peter skriver:

  Hittade till er sida idag och roade mig med att ladda ned ledamots data. i Json-format var 648 av 2316 dokument trasiga så att de inte gick att läsa, saknade måsvingar etc.

  Jaha tänkte jag och provade istället er sql-dump, noterade direkt att den är helt trasig med med rader som denna:

  INSERT INTO personuppdrag (organ_kod,roll_kod,ordningsnummer,status,typ,[from],tom,uppgift,intressent_id)

  Provade att söka på personer som var trasiga i JSON-filerna i person.json.zip, hittade dem inte alls via er sök.

  Laddade ned person.xml.zip och noterade att samma person som var trasig fanns i xml:en men här var den inte bara en måsvinge som saknades utan hela xml-filen var tom.

  Ryckte på axlarna, skrattade och undrar vad det är för mening med denna så kallade öppna data om den ska vara så trasig att den är oanvändbar?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej, vi beklagar problemen! Vi håller för närvarande på att göra om våra system och ska titta på detta så fort som möjligt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej igen! Nu har vi tittat närmare på de problem du beskrev:

   ”i Json-format var 648 av 2316 dokument trasiga så att de inte gick att läsa, saknade måsvingar etc.”
   – Detta berodde på att det låg kvar gammal information om ledamöter som aldrig har haft något uppdrag. Vi har nu tagit bort detta.

   ”…provade istället er sql-dump, noterade direkt att den är helt trasig…”
   – När vi kör sql-dumpen så fungerar det. Problemet kanske berodde på samma som ovan? Om problemet kvarstår, skulle du kunna specificera var det inte fungerar?

   ”Provade att söka på personer som var trasiga…”
   – Se det första svaret ovan.

   ”Laddade ned person.xml.zip och noterade att samma person som var trasig fanns i xml:en…”
   – Se det första svaret ovan.

 7. James Pether Sörling skriver:

  Hej!

  Finns en bug i xml exporten av utskottsförslag , innehållet i dokumentstatus.dokument.html saknar CDATA tag, så html innehållet blir inkorrekt xml som inte går att parsa.
  Se också som exempel http://data.riksdagen.se/utskottsforslag/H201NU5 .

  Finns också en hel del utskottsförslag som saknar innehåll.

  Mvh Pether

 8. Jonas Einarsson skriver:

  Hej! Här är en buggrapport angående datan rörande ledamöternas kammaruppdrag.

  Ibland överlappar ledamöternas uppdrag så att det sitter flera personer på samma stol vid samma tidpunkt. Ibland är en stol tom.

  I 41 fall är felet allvarligt i meningen att flera ledamöter är tilldelade samma stol under en längre tid. Exempelvis sitter på stol #96 från och med 2010-10-04 till och med 2012-09-30 både Riksdagsledamot Brodén, Anne Marie (M) och Riksdagsledamot Ertsborn, Jan (FP).

  Detta verkar stämma med listorna på
  http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Ertsborn-Jan-09812885803/
  http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Brodn-Anne-Marie-0181478122414/

  Vi hoppas att ni finner detta intressant och väljer att rätta till åtminstonde de allvarligare diskrepanserna!

 9. Rasmus Einarsson skriver:

  Hejsan!

  Här kommer två bugrapporter till om era öppna data. Jag försöker återskapa lite betänkanden genom att ladda hem filen http://data.riksdagen.se/dataset/dokument/bet-2010-2013.sql.zip.

  1. Det första problemet är att det förekommer minst på ett ställe ungefär mitt i filen ett oväntat tecken, nämligen Unicode U+FEFF. Detta är ju Unicode BOM, så min gissning är att detta dyker upp om ni lite oförsiktigt sammanfogar flera filer.

  2. Det andra problemet är att samma kolumn dyker upp två gånger i en del INSERT-kommandon. Till exempel förekommer följande (notera att kolumnen ”doktyp” förekommer två gånger”).

  INSERT INTO dokument (hangar_id,dok_id,rm,beteckning,doktyp,typ,subtyp,doktyp,tempbeteckning,organ,mottagare,nummer,slutnummer,datum,systemdatum,publicerad,titel,subtitel,status,htmlformat,relaterat_id,source,sourceid,dokument_url_text,dokument_url_html,dokumentstatus_url_xml,utskottsforslag_url_xml,html)

  Hoppas att ni kan hjälpa till med en lösning!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för din felanmälan. Dataseten bygger på att sidan dokumentstatus transformeras till olika utformat. I en transformation påfördes ”doktyp” en extra gång. Det är nu åtgärdat och ”doktyp” ska inte förekomma två gånger. Detta gäller bland annat SQL-formatet.

   Vad gäller BOM så har vi gjort en justering, men är inte säkra på om det har löst problemet. Återkom gärna med en mer detaljerad felanmälan problemet fortsätter.

   • Rasmus Einarsson skriver:

    Tack för uppdateringen.

    Ett enkelt sätt att kontrollera korrektheten i era SQL-frågor är att provköra dem. Vår implementering kör era .sql-filer in i en postgresql-databas, men de fel som jag rapporterade bör ju rimligtvis generera felmeddelanden från andra databaser också.

    • Webbredaktionen skriver:

     Vi testade ett flertal av filerna i samband med utvecklingen, med bland annat en annan databas baserad på öppen källkod. I dag görs inga löpande tester av detta, men det är något vi planerar att göra på sikt.

 10. Jonas Einarsson skriver:

  Hej igen!

  Vi fortsätter vårt arbete med att återskapa er databas hos oss. Vi saknar data för flera tabeller, ex tabellen ”organ”. Det visar sig att personuppdrag kan ha organ_kod ”S” vilket kan betyda antingen Socialdemokraterna _eller_ Socialdepartementet. Har ni samma problem själva?

  Allra bäst vore om ni kunde göra en komplett SQL-dump, med både schema och data, så att slutanvändare inte behöver lägga pussel.

  En buggrapport om voteringar:
  votering_id ‘690F63E3-9FA7-46AB-BBCD-3A11C6DD0F10’ har bara 2 röster. Det kan man se på er sida http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/Votering-betankande-201011U_GY19UF%C3%B6U1p3/ också.

  Intressant är att på er nyare sida, http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201011/UFoU1/?vote=true så finns annan data med alla röster. Är den sidan byggd från er nya databas? Kommer vi få tillgång till den?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för dina synpunkter! Angående den första frågan om saknad data för flera tabeller: i tabellen du nämner finns ett fält som heter ”typ” som skiljer på detta, t.ex. typ=partiuppdrag (för Socialdemokraterna) eller uppdrag (för Socialdepartementet)
   Angående frågan om bugg i voteringsrapporten: I rapporten med bara två röster verkar det ha blivit något fel i körningen. Den senare rapporten är den korrekta. Felet är nu åtgärdat.

 11. Jonas Einarsson skriver:

  Och här är några observationer om ang. XML/JSON-datan:

  1) I zip-filen med ledamöter är vissa JSON-filer felaktigt formaterade, ex
  Adan-Ibrahim-M-0193880789811.json
  saknar avslutande måsvinge ‘}’.

  2) När man tar fram en motion, exvis H102Fö248:
  http://data.riksdagen.se/dokumentlista/?sok=H102F%C3%B6248&doktyp=mot&rm=2013%2F14&from=&tom=&ts=&bet=&tempbet=&nr=&org=&iid=&webbtv=&talare=&exakt=&planering=&sort=rel&sortorder=desc&rapport=&utformat=xml&a=s#soktraff
  så saknas ‘kopplad’ information som vilket betänkande den behandlas i, vad beslutet blev, osv. Den informationen finns i databasen (tabell ‘dokforslag’, se mot-2010-2013.sql), och på riksdagen.se: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/mot-201314Fo248-Datum-for-ti_H102F%C3%B6248/

  Tills sådan information finns med i API:t verkar det som att SQL-en är enda vägen till ‘all information’. (Se kommentaren nedan för vidare frågor om det)

  • Jonas Einarsson skriver:

   Jag får tillstå att det finns bra XML-data om dokument här:
   http://data.riksdagen.se/dokumentstatus/H101F%C3%B6U6

   Men det är lite odokumenterat, och finns JSON?

   • Jonas Einarsson skriver:

    Jag ser visst på bloggen att dokumentstatusen är på G, samt mer dokumentation – jättebra!

    Då är min huvudfråga ftf nedanstående om databasschemat för att kunna bygga en egen databas. Tack!

   • Webbredaktionen skriver:

    Det finns json och jsonp i de flesta fall. I exemplet ovan är det http://data.riksdagen.se/dokumentstatus/H101F%C3%B6U6.json .

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för att du påpekade felaktigheterna i JSON-filerna, vi ska titta på det.
   Information om kopplingen mellan till exempel en motion och betänkandet finns på statussidan för dokumentet, till exempel http://data.riksdagen.se/dokumentstatus/H102Fö248 . Dokumentlistan är tänkt som en lista och innehåller därför begränsad information.

 12. Jonas Einarsson skriver:

  Hej! Bra att ni jobbar på att göra er data tillgänglig! Här är några initiala buggrapporter på datan i SQL-format:

  Databasschemat ni publicerar stämmer inte överens med datan man laddar hem, exvis saknas kolumn ”hangar_id” i tabell dokutskottsforslag. Vidare är många fält specade som varchar(255) medan de era INSERT anger värden som inte får plats. Exempel: tabell ‘dokutskottsforslag’, kolumn ‘votering_sammanfattning_html’. I bet-2010-2013.sql finns många INSERT (ex ang bet ‘2010/11′,’AU1’) som inte får plats. Samma sak med kolumnen ‘forslag’, och kanske fler som jag inte ännu kommit till..

  Kanske kan ni om-exportera SQL-schemat från rätt databas och lägga ut som en .sql-fil? Ange också gärna vilken databasversion ni kör, det underlättar för oss. Det ser ut som att ni har SQL Server med ‘ntext’-fält.

  För oss som vill återskapa databasen med SQL vore det kanske egentligen bäst om ni kunde köra någon slags bulk-export från er databas, där allt kommer med.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din återkoppling, vi ska uppdatera dessa scheman inom kort.

 13. Rolf Gydemo skriver:

  Hej,

  När jag försöker skriva ut SFS 1998:812 får jag bara ut 8 av de 16 sidorna. Har provat olika skrivare och varianter för utskrift men inte lyckats. Andra SFS utskrifter jag gjorde fungerade.
  Detsamma blir resultatet om jag försöker skriva ut från notisum.se.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! När vi provar här får vi fullständiga utskrifter av SFS:en på både riksdagen.se och notisum.se. Vi mejlar en pdf på SFS:en till dig (html-versionen med ändringar), få se om det fungerar för dig att skriva ut den.

 14. Gunilla Rydberg skriver:

  Jag laddar varje dag ned radioprogram från SR P1 (podd) till en mp3-spelare, och lyssnar vid annat tillfälle. Är det inte möjligt att göra en mp3-fil (podd) som man kan ladda ned, för enbart lyssning, av de debatter och interpellationer som läggs upp som webb-TV på denna hemsida?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Om för markören över webb-tv-spelaren så syns där en ladda ned-knapp till vänster i fönstret. Klicka på den knappen och en ruta kommer upp där du kan välja att ladda ner debatten som mp3-fil och lyssna i efterhand.
   Här hittar du mer information om webb-tv på riksdagen.se: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Om-webbplatsen/Hjalp-och-support/Sa-funkar-webb-tv/

   • Gunilla Rydberg skriver:

    Jaha, det var ju synd. Jag blev så glad att man kunde ladda ned, men det funkar tyvärr inte. Jag gör på precis samma sätt som på SR:s site, men min spelare vill inte läsa filerna härifrån. Jag har prövat flera olika. Jag kan ladda ned den och föra över den till mp3-spelaren, men när jag ska öppna den händer ingenting dvs. inget ljud. Sen strejkar spelaren en stund och startar sedan om sig själv. Har aldrig hänt med radioprogrammen eller annan poddradio jag laddat ned.

    • Webbredaktionen skriver:

     När vi testar här att ladda ner och lyssna så fungerar det. Kan du se vad det är för märke och version på din mp3-spelare?

     • Gunilla Rydberg skriver:

      Den heter Sony Walkman Digital Media Player NWZ-E443

     • Webbredaktionen skriver:

      Tack för informationen om din spelare. Just nu pågår ett projekt med att utveckla webbplatsen där det också ingår att utveckla webb-tv. Vi tar med oss din fråga om nedladdning av mp3-filer i vårt arbete med detta.

 15. Staffan Einarsson skriver:

  Jättefint arbete hittills med denna sida och tjänst. En sak som oroar mig är dock att det verkar saknas stöd för säkra anslutningar över SSL/TLS (HTTPS). Jag lyckas bara ansluta över HTTP.

  Det är i nuläget fullt möjligt för en okänd tredje part att ta över anslutningar riktade till denna sida och leverera felaktig data till användaren. Den data som levereras är ämnad som underlag till beslut och debatter, så den måste i min mening betraktas som känslig. Om vi ser några år framåt i tiden tror jag att denna sida kommer att vara en fundamental del i den svenska demokratiska processen, och att inte kunna garantera informationens integritet skulle vara mycket allvarligt.

  Har ni några planer på att flytta till SSL/TLS inom någon nära framtid? Hur ser ni på denna problematik?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi arbetar med att införa SSL på webbplatsen.

  • Per Lindgren skriver:

   Hur går arbetet med HTTPS-stöd? Även lagar och förordningar kan ju hämtas här, och det vore skönt att veta att man får de rätta texterna.

   • Webbredaktionen skriver:

    Hej! Vi arbetar fortsatt med detta och planerar att införa SSL under tidig höst.

 16. John Eriksson skriver:

  Hej,

  Då och då får jag fel bild för en ledamot. Jag trodde först att det var något med min lokala cache, men nu har jag testat att ta bort den lokala cache-funktionaliteten helt och hållet och det inträffar fortfarande.

  Det går inte med säkerhet att återskapa, men när det inträffar så händer det flera gånger efter varandra och för olika ledamöter. Om jag får fel bild och sedan laddar om samma bilden så får jag rätt. Kan det vara något hos er?

  • John Eriksson skriver:

   Det verkar som att felet trotts allt ligger någonstans hos er. Jag gjorde en utökning via er sida ”Skapa sökfråga för ledamotsdata” och valde att utformatet skulle vara ”Webbsida med tabell (HTML)”

   Vid första frågan fick jag fel bild på en av ledamöterna och när jag sedan gjorde om exakt samma förfrågan fick jag rätt bild.

   Följande skärmdumpar visar resultatet:

   Fel resultat
   Rätt resultat

   • Webbredaktionen skriver:

    Tack för felrapporten! Felet beror på ett tekniskt problem som kommer att vara rättat inom kort.

 17. William Gordon skriver:

  Jag ville se utrikespolitiska debatten idag direkt från kammaren. Men jag ser att ni har inga direktsändningar alls. Tråkigt eftersom det verkar inte finnas ngt sätt att lyssna eller se debatten utanför riksdagen. SR P1 har den fram till kl 11 bara.

  Varför har ni inte en internet tv eller riktig tv kanal på webben direkt från riksdagen som visar allt som pågår i salen? Vissa länder och även städer har det som ni säkerligen vet. Vad är det som fattas här?

  Vänligen,

  William Gordon
  Nyhamnsläge

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi beklagar att du hade problem med att se den utrikespolitiska debatten. Den direktsändes den 19 februari i sin helhet via webb-tv på riksdagen.se. Dessutom hade vi direktsändningar med tolkning till engelska och teckenspråk. De två senare sände dock bara debattens första del. Den ordinarie direktsändningen täckte däremot hela debatten.

   Alla aktiviteter i kammaren direktsänds via webb-tv på webbplatsen och sändningarna går även att se i efterhand. Du kan se riksdagens webb-tv direkt och i efterhand på din dator om du har Flash installerat. Du kan även se direktsändningar via vissa mobiler och pekplattor.
   Här finns mer information:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Om-webbplatsen/Hjalp-och-support/Sa-tittar-du-pa-webb-tv/
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Om-webbplatsen/Hjalp-och-support/Videoformat/

 18. AS skriver:

  ”Flash version 9,0 or greater is required
  You have no flash plugin installed

  Click here to download latest version”
  Skall inte också feltexter -enligt lag – vara på svenska?
  Fast värre är användandet av ett propreitärt format.

  Ochi summan av 2 + 5 är faktiskt ”sju”.

  • Webbredaktionen skriver:

   Felmeddelandet genereras av webbläsaren och är så vitt vi ser inget vi kan påverka. När det gäller formatet Flash arbetar vi med att kunna erbjuda webb-tv med hjälp av HTML5.

 19. jens persson skriver:

  Hej, jag försöker lägga upp en liten bevakningstjöst för vad som händer inom olika områden och skulle då väldigt gärna ha ett api till sökmotorn för dokument, gärna i form av en RSS ström.

  Alltså att jag till exempel kan ha en RSS ström som innehåller alla propositioner som innehåller ordet ”Skolavslutning”, ungefär som http://goo.gl/IbX3pw men i RSS form.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det finns ingen sådan funktion i dag men en lösning är planerad under våren.

 20. Andreas skriver:

  Hej

  Vi hanterar nätverksdriften för två företag som båda använder bluecoatproxy för att filtrera sin trafik. Användarna kan surfa till er webbplats men får meddelande 201 när de försöker se webb-TV.
  Det vi ser i våra loggar är att trafiken inte verkar defaulta över till RTMPT när RTMP inte fungerar (vilket är normalt beteende). Stämmer det att RTMPT inte ska fungera mot er webb-tv? Övriga svenska sajter med flashbaserad webb-tv fungerar och enligt följande sajt så ser vi att vi har fungerande RTMPT http://www.flashcomguru.com/apps/port_test/index.cfm
  Hur får vi er webb-tv att fungera över en proxy som inte kan hantera RTMP (t.ex. bluecoat)?

  Mvh
  Andreas

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Ja, det stämmer att det inte finns något stöd för RTMPT. Det är något som vi tittar på och hoppas kunna implementera i framtiden. Det fungerar dock att använda RTMP via port 1935.

 21. John Eriksson skriver:

  Hej,

  Jag har nu byggt klart en iOS-app (Min Riksdag) som baseras på data från era API:er. Här är några reflektioner och synpunkter:

  1. Jag saknar en del API-er. T.ex. finns det inget sätt att hämta basdata som t.ex. Parti, Valkrets, Utskott/Organ och dokumenttyp.
  2. HTML-versionen av dokumenten går inte på ett enkelt sätt att vare sig parsa eller styla om så att de passar en liten skärm.
  3. Det är onödigt svårt att få fram koppling mellan olika typer av dokument. T.ex. en interpellation och protokollet från den aktuella debatten.
  4. Det finns inget sätt att kontrollera ifall datat har ändrats, man måste hämta allt varje gång.

  En annan sak (som kanske inte är ert bord) är att om man följer RSS-strömmen för nyheter så finns det ingen mobilanpassad version av en länkad nyheten. Det enda man kan göra är att visa den vanliga sidan, något som sällan är lyckat på en mobiltelefon.

  Med vänlig hälsning,
  /John

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej!

   1. Du hittar ett REST-API med basdata från denna sida:
   http://data.riksdagen.se/sv/koder.html
   Parti, Valkrets och Utskott/Organ hittar du om du väljer Organ som Typ.
   Dokumenttyper finns om du väljer Dokumenttyper som Typ.
   Dessutom finns information om riksmöten och roll.
   Samtliga API:er finns i formaten XML, CSV, JSON, JSONP och HTML.
   2. Dokumenten är oftast framställda för tryck och det gör att de inte alltid går att läsas bra på mindre enheter.
   3. Vi avser att under våren tillhandahålla innehållet på ett mer sammanhållet sätt, med exempelvis hela texten från debatten på samma sida som interpellationen. (Som det visas på webbplatsen.)
   4. Det är också en del som vi ser över – att tekniskt kunna bevaka om någon del av innehållet ändras. Även detta hoppas vi kunna publicera under våren.

   En mobilanpassning kommer att göras men vi kan i dag inte lämna besked om när.

 22. John Eriksson skriver:

  Det verkar som att det är problem med ledamots API:et igen. (Could not load file or assembly ‘Newtonsoft.Json, Version=4.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=30ad4fe6b2a6aeed’ or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.)

  Sen har jag slutat få dokument-träffar på vissa ledamöter. T.ex. Hanif Bali. Jag är rätt säker på att jag fåt träffar på honom förut.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Problemet med json är nu åtgärdat. Däremot kan vi inte se något fel vad gäller dokumentträffar på ledamöter. Orsaken är troligen den att Hanif Bali inte har författat motioner, skriftliga frågor eller interpellationer för innevarande period.

   • John Eriksson skriver:

    Hmm.. har APIet ändrats för ledamöter? Förut var ”personlista” en array, men nu är det en dictionary med personlistan lagrad på nyckeln ”person”. Är det en permanent ändring?

    • Webbredaktionen skriver:

     Hej igen! Det var fel förut men vi har nu rättat till detta. En permanent ändring, med andra ord.

 23. Anders Ericsson skriver:

  Verkar som om sök API:t mot Ledamöter inte fungerar idag. Tex http://data.riksdagen.se/personlista/?iid=&fnamn=&enamn=r&f_ar=&kn=&parti=&valkrets=&rdlstatus=&org=&utformat=json&termlista=

  Däremot funkar det om jag bara använder inparametern fnamn eller enamn:

  http://data.riksdagen.se/personlista/?enamn=a

  Men fler inparametrar än så så verkar något krascha.

  Med vänlig hälsning
  Anders

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för att du påpekade felet, det är åtgärdat nu.

 24. David skriver:

  Hej,
  på fliken ”kvittning” http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Ordbok/kvittning/
  saknas relevant information. SD har nekats att vara med i systemet vilket bör stå tydligt på denna webbplats.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för ditt påpekande. Informationen i ordboken är utformad så att den ska gälla oberoende av riksdagens sammansättning. Vi har nu ändrat ”varje parti” till ”partierna” i ordboksposten för kvittning.

 25. John Eriksson skriver:

  Jag kan inte hitta något sätt att koppla ihop Skriftlig fråga (fr) med Svar på skriftlig fråga (frs) via dokument-APIet. Tittar jag på frågans dokumentstatus kan jag se att svar inkommit, men hittar ingen hänvisning till själva svaret. Har jag missat något?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Svaret får samma nummer som frågan, svaret 2013/14:10 hör alltså ihop med frågan 2013/14:10.
   Frågor har dokumentserienummer 11, medan frågesvar har nummer 12. Om du byter ut dessa nummer i dokument-id eller i adressen i API:et kommer du rätt.

   Exempel:
   Fråga 2013/14:10 : http://data.riksdagen.se/dokumentstatus/H11110
   (H1 = 2013/14, 11 = Frågor, 10 = nummer på frågan)

   Svar 2013/14:10 : http://data.riksdagen.se/dokumentstatus/H11210
   (H1 = 2013/14, 12= Frågesvar, 10 = nummer på svaret)

 26. Alexander Smith skriver:
  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Nu är dessa sidor åtgärdade.

 27. Martin Östemar skriver:

  Hej,

  Jag har hittat två buggar i ert API vid JSON som resultat vid sökning på personer.

  1. Vid tomt resultat kommer inte JSON utan XML.

  Exempelvis ger http://data.riksdagen.se/personlista/?utformat=json&fnamn=xyz* ett XML-resultat med en tom tagg för personlista.

  Jag hade förväntat mig JSON i form av:


  {
  "personlista":[]
  }

  2. Vid endast ett resultat blir det inte en array i ”personlista” utan personlista blir ett objekt med propertyn ”person” som håller i objektet.

  Exempelvis ger (just nu) http://data.riksdagen.se/personlista/?utformat=json&fnamn=Kajsa ett enda resultat. Vilket blir:


  {
  "personlista":{
  "person":{
  "hangar_guid":"66410b54-1915-4545-af29-304be76a33f7",
  ...
  }
  }}

  Jag hade förväntat mig en array precis som vid flera resultat:


  {
  "personlista":[
  {
  "hangar_guid":"66410b54-1915-4545-af29-304be76a33f7",
  ...
  }
  ]}

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för att du rapporterade om detta. Vi tittar på det och försöker lösa det så fort vi har möjlighet.

   • Martin Östemar skriver:

    Hej igen,

    Jag har upptäckte att ni har samma problem (nr 2) i inre arrayer också. T.ex. om man söker upp personer så kan deras arrayer för ”personuppgift” och ”personuppdrag” kollapsa till att bara vara ett enda objekt, fast då blir det ett objekt med en extra property som trycker ner allt en nivå till.

    De här båda buggarna gör tyvärr er JSON-export nästan obrukbar. Har ni möjlighet att ge någon form av tidplan för att ordna med serialiseringen till JSON?

    Tacksam för hjälp! 🙂

    • Webbredaktionen skriver:

     Tack för din återkoppling! Vi håller på att se över hanteringen av JSON och hoppas ha en generell lösning på plats inom kort, troligen nästa vecka.

     • Anders Ericsson skriver:

      Ni har fortfarande detta problem som Martin Östemar beskriver. En ledamot med bara en personuppgift får precis det beteende som Martin beskriver. Detta innebär att vi måste hantera dessa lägen manuellt och vi får svårigheter att automagiskt skapa tex .NET objekt. Någon status för detta problem?

      Med vänlig hälsning
      Anders

     • Webbredaktionen skriver:

      Hej! Vi håller på att lösa detta fel just nu och en rättning kommer senare i december.

 28. Mats Johansson skriver:

  I texten till Förordning (SFS 2003:440) om säkerheten på örlogsfartyg saknas halva första meningen i 1 § på http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Forordning-2003440-om-saker_sfs-2003-440/

  • Webbredaktionen skriver:

   Förordningarna på riksdagens webbplats hämtas från Regeringskansliets rättsdatabaser och i det här fallet verkar det vara fel även där. Mejla gärna till redaktionen@lagrummet.se och påpeka felet.

 29. Oskar skriver:

  Hej!

  När jag försöker hämta 192 bild på Urban Ahlin får jag fel bild, (stor bild på Jimmy Åkesson)
  Lite bild (som är ok):
  http://data.riksdagen.se/filarkiv/bilder/ledamot/0891971250317_80.jpg

  Stor bild (som är fel):
  http://data.riksdagen.se/filarkiv/bilder/ledamot/0891971250317_192.jpg

  Från API:
  http://data.riksdagen.se/person/0891971250317/

  0891971250317
  1964
  man
  Ahlin
  Urban
  Ahlin,Urban

  S
  Västra Götalands läns östra
  Tjänstgörande riksdagsledamot
  http://data.riksdagen.se/person/0891971250317

  http://data.riksdagen.se/filarkiv/bilder/ledamot/0891971250317_80.jpg

  http://data.riksdagen.se/filarkiv/bilder/ledamot/0891971250317_192.jpg

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för feedbacken. Vi är medvetna om felet och utreder vad det beror på.

 30. Per Axel skriver:

  Hej!
  Tack för en bra uppdatering av riksdagen.se – mycket användbart i arbetet i Regeringskansliet.

  En fråga: Varför kan man inte längre söka efter enskilda statsråd när det gäller interpellationer och riksdagsfrågor under frågor och anmälningar (deltaljerad sökning)? Det borde vara ett sökalternativ som läggs till igen, då det är intressant att se vilka interpellationer ett visst statsråd fått under ex. det senaste året/månaden.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det stämmer att det på förra webbplatsen gick att få fram interpellationer sorterade på statsråd, i form av så kallade rapporter som genererades av underliggande system. Vi kan i dagsläget inte säga om eller när vi kommer att komplettera den nya webbplatsen med den här funktionen. På nya riksdagen.se kan man använda sökfunktionen för att ta fram olika listor. På avdelningen Dokument & lagar kan du välja Interpellationer i vänsternavigeringen. Genom att där söka på statsrådets namn inom citattecken får du upp interpellationerna.

 31. Tobias Olausson skriver:

  Hej!

  Jag noterar att det idag varit problem med att använda person-länkar i den öppna datan. Personlistan funkar fint (tex Anton Abele: http://data.riksdagen.se/personlista/?iid=0538982776628) men inte direktlänken till motsvarande person (för Abele http://data.riksdagen.se/person/0538982776628). Direktlänken ger enligt wget en error 500 =(

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det var ett tillfälligt fel, det är rättat nu.

 32. Daniel Wimhed skriver:

  Jag vill se vilka lobbyorganisationer som besöker riksdagens ledamöter och utskott.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Information om utskottens besök hittar du i föredragningslistorna för utskottens sammanträden som publiceras i kalendern. Protokollen från utskottens sammanträden finns på avdelningen Utskotten & EU-nämnden. Gå in under respektive utskott och välj Dokument.
   Utskotten & EU-nämnden

   När det gäller enskilda ledamöter redovisas endast deras arbete i kammaren och utskotten samt övriga riksdagsuppdrag på riksdagen.se. För mer information om enskilda ledamöters besök rekommenderar vi att du besöker ledamöternas egna webbplatser eller kontaktar dem. Kontaktuppgifter hittar du under Ledamöter & partier.
   Ledamöter & partier

 33. Markus Marttila skriver:

  Hej!
  Jag försökte se videon till debatten:

  Debatt och beslut Onsdag 26 maj 2010
  Ett skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare
  Betänkande 2009/10:CU23

  Men videon visade sig i själva verket vara från en debatt beträffande införandet av trängselskatt i Göteborg.

  Jag visste inte riktigt vart jag skulle rapportera detta eller om det möjligtvis fanns någon annanstans där man kunde se debatten angående ett skärpt skadeståndsansvar för vårdnadshavare.
  MVH,
  Markus Marttila

  • Webbredaktionen skriver:

   Bra att du uppmärksammade oss på felet. Vi felanmäler detta.

 34. Kristina Andersson skriver:

  Hej
  Det vore bra om det fanns med förkortningar i ordboken

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej och tack för synpunkten! Vissa förkortningar finns med i ordboken, men vi är medvetna om att den inte är heltäckande och att den behöver ses över. Vi tar med oss detta i arbetet.

 35. Erika skriver:

  Hej!

  Jag ska granska riksdagsdebatten som är förd i Migration/integrations-frågan. Så det jag nu undrar är hur jag får tillgång till de skrivna protokollen över riksdagsdebatten i denna sakfråga. Jag har varit inne under fliken ”Debatter&Beslut” och skrivit in vilket riksdagsår jag vill söka på samt skrivit in sökordet ”Migration” men får inte fram en enda debatt. Jag vet inte vad jag gör för fel? Har ni några tips på hur jag ska göra? Behöver ha tillgång till debattprotokoll från 2010 fram till idag. Vill inte ha några web-tv sändningar utan jag behöver de skrivna protokollen, viktigt är att någon form av migrations -integrationspolitik diskuteras. Enormt tacksam för hjälp!

  • Webbredaktionen skriver:

   Du hittar protokollen på avdelningen Dokument och lagar. På sidan för protokoll finns ett sökformulär. Du kan välja alternativet Detaljerad sökning för att söka på exempelvis riksmöten: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/
   Du kan skriva in sökord som exempelvis ”migration” i sökformuläret.

   • Hanna skriver:

    Hej!

    Jag undrar hur man får tag på äldre riksdagsdebatter. Jag är intresserad av så pass gamla som 1997 och framåt. När man gör en specificerad sökning får jag inte fram dessa årtal.

    Vänlig hälsning

    Hanna

    • Webbredaktionen skriver:

     Du kan söka fram protokoll från riksdagsdebatter från 1997 och framåt på avdelningen Dokument och lagar. Klicka på Protokoll under rubriken Kammaren i avdelningens vänstermeny. Vid sökformuläret kan du klicka på Detaljerad sökning. I sökformuläret som du får upp kan du fylla i riksmöte, till exempel 1996/97, och klicka på Sök.
     http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/

 36. Jonas skriver:

  Det saknas pdf dokument till i princip alla propositioner för riksdagsåret 1995/96. Propositioner är en typ av dokument där den ursprungliga formateringen med sidnumrering är mycket viktig. Html-texten som visas är oanvändbar för de flesta. Finns det några planer på att lägga till pdf’erna, alternativt scanna in propositioner som saknar pdf?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi delar din uppfattning att dessa dokument idag inte visas på ett bra sätt. Propositioner från 1995/96 har sitt ursprung i ett gammalt system vilket är anledningen till att pdf-versioner saknas. Ett arbete med att skanna in allt äldre riksdagstryck har precis påbörjats. Utgångspunkten är att börja med året 1971 och gå framåt. Efter att materialet har skannats krävs en hel del anpassningsarbeten på webbplatsen för att materialet ska bli allmänt tillgängligt. Bland annat måste en så kallad OCR-läsning göras av det inskannade dokumentet, för att göra det sökbart. Så småningom kan det läggas in som pdf. Eftersom det här är en stor lång process vågar vi inte lova när det är klart. Men ambitionen är givetvis att alla dokument från riksdagen ska bli så lättillgängliga som möjligt.

 37. Lena Mohlin skriver:

  Letar efter sidan 385 i JO:s redogörelse 2003/04. Hittade en hänvisning dit i en rapport. Hur ska jag hitta dit i detta helt oredigerade, opaginerade dokument?? Helt omöjligt att söka och finna något överhuvudtaget. Helt meningslöst att publicera så långa texter i det här skicket.

  • Webbredaktionen skriver:

   På den sida som vi uppfattat att du hittat och som presenterar redogörelsen finns både en dokumentversion med paginering och en version som publiceras direkt på sidan, utan paginering. Genom att använda wordversionen högst upp tror vi att du lättare hittar de avsnitt du söker.

 38. ola Johansson skriver:

  Jag vill kunna skriva ut hela debatten som text och kunna få länkar till det betnande som debatters och beslutas härifrån.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi delar din uppfattning att det vore bra att kunna koppla ihop webb-tv-debatterna med det ärende som debatteras. Det är en ambition vi har inför fortsatt utveckling.

   Via protokollfliken kan du skriva ut debatten som helhet med hjälp av din webbläsares inbygda utskriftsfunktion. Protokollet publiceras ungefär sex timmar efter debattens slut. Vi kommer dock att se över hur vi använder utskriftsikonen på olika sidor, eftersom vi tror att det möjligen är en sådan du saknar.

 39. Gun Hedén skriver:

  Var får jag tag i tillkännagivandet från riksdagen till dep om surrogatmödraskap. Jag förstår inte var jag ska leta. Mvh

 40. Björn Gullefors skriver:

  Riksdagsdebatten förutsätter flash, vilket inte funkar på iphone/ipad. Som är det enda jag sitter med just nu (pga brandväggar som hindrar mig att komma åt materialet via jobbdatorn).
  Vore bra om detta kunde lösas.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är fler som har haft synpunkter angående Flash på utvecklingsbloggen men det finns skäl till att vi gjort detta val. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. Vi är medvetna om utmaningarna med Flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att Flash var bäst vid den tidpunkten. Vi kommer att anpassa webb-tv så att den kan ses från andra plattformar, till exempel mobiler eller pekskärmar. Detta är högt prioriterat i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

 41. Anna-Lena Kileus skriver:

  Rubriken Förslag är inte så vägledande för någon som letar efter en proposition eller motion. Kan man inte ha ett exempel inom parentes? När man letar efter t.ex. ett betänkande vore det bra om det kom upp en rullgardin att klicka i, så man slapp att skriva riksmötesåret. Tidsbesparande för oss som arbetar med betänkanden och söker ett stort antal per dag.

  • Webbredaktionen skriver:

   Rubrikerna är formulerade så att de dels ska vara så korta som möjligt, dels omfatta allt innehåll. Eftersom riksdagen.se har olika målgrupper med varierande förhandskunskaper strävar vi också efter att använda ett språk som så många som möjligt kan förstå. Avsikten är att hjälpa ovana användare att bättre orientera sig i beslutsprocessen. Vi använder inte parenteser i rubriker eller i redaktionell text eftersom det försvårar läsningen.

   Att vi inte använder rullister för riksmöten beror på att långa rullister försvårar för de flesta användare. Det är enligt användarstudier lättare och tydligare för de flesta att fylla i ett fält än att välja i en lång rullist. När det gäller sökformulärets utformning kommer vi i ett senare skede att utvärdera det på nytt med hjälp av användartester.

 42. Patrik Hockum skriver:

  Hej!

  Jag kan inte hitta partiledardebatten från 13 juni i arkivet. Läggs inte den ut för att lyssna och titta på i efterhand?

  Med vänliga hälsningar, Patrik

 43. Anonym skriver:

  De promemorior som riksdagens utredningstjänst producerar borde ha ett eget flöde någonstans så man kan läsa dem i den ordning som de blir tillgängliga.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för synpunkten! Vi tar med oss den i vårt fortsatta arbete.

   • Anonym skriver:

    Tack för det och tack för snabbt svar. Tack för möjligheten att lämna förslag på den här bloggen. Den öppenhet ni visar exempel på nu är ett föredöme.

    • Anonym skriver:

     … även om jag fortfarande saknar möjlighet att granska er samlade åtgärdslista. Kunde vi som läser och skriver här göra det skulle ni säkert slippa återkommande förslag och även kunna redovisa hur ni prioriterar de uppgifter som era uppdragsgivare ålägger er.

     • Webbredaktionen skriver:

      Roligt att du uppskattar utvecklingsbloggen! Vi håller som bäst på att se över hur vi ska anpassa bloggen för att användas i det fortsatta utvecklingsarbetet

 44. Anna skriver:

  Finns det några anvisningar för hur man söker bland riksdagens dokument? Tidigare framgick det hur man skulle söka, t.ex. genom att lägga till *, skriva sökord inom citationstecken, skriva OCH/ELLER mellan sökord osv. Inga av dessa funktioner verkar finnas nu, vilket är mycket problematiskt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Nej, just nu finns ingen sådan heltäckande beskrivning. Vi är dock medvetna om behovet och kommer framöver kunna se över hur detta kan presenteras på bästa sätt.

 45. Berry Nordström skriver:

  Om man skriver lagarna under tre rubriker som ”paragraf” ”samandrag” nutidsbeskrivning samt ”åtgärd” så slipper det bli en bok, för att få göra en intrångundersökning beviljad.
  Räcker med några få rader för att skriva en sådan här lag.
  nu tar det minst en timme att läsa igenom och vikla allt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi har i dagsläget ingen möjlighet att påverka rubriker och innehållsstruktur för själva lagtexterna. Däremot försöker vi på webbplatsen att sammanfatta riksdagens alla beslut och tydliggöra beslutsprocessen med rubriker som vi hoppas leder våra besökare rätt. Exempel. I grunden delar vi därför din ambition att genom struktur och sammanfattningar göra det lättare för den intresserade målgruppen att sätta sig in i ett ärende.

 46. Roger Calner skriver:

  ..”staten tillförde i början 15 miljoner”
  skall rätteligen vara 15 miljarder

  • Webbredaktionen skriver:

   Ja, du har rätt. Det var ett handhavandefel som vi nu har åtgärdat. Tack för din uppmärksamhet.

 47. Christer Eriksson skriver:

  Hej, Följde delar av debatten den 31 maj avseende Jänvägs- och kollektivfrågor. Voteringen utgick och jag har nu försök hitta vad som gäller? Har votering skett eller när sker den? Verkar fullständigt omöjligt att hitta detta! Ni borde skapa en struktur som innebär att man tex lätt kan hitta tex en uppskjuten votering. Ser fram emot ett svar som innebär att jag hitta svaret på vart som hänt med voteringen.
  Mvh Christer Eriksson

  • Webbredaktionen skriver:

   Nej voteringen sker idag den 7 juni. Ditt förslag om att ärendet och dess tidplan ska tydliggöras även från webb-tv-sidan är något vi önskar utveckla. När du söker på TU5 kan du däremot hitta sidan som presenterar ärendet i sin helhet. I efterhand ser du då alla turer i ärendet:
   Betänkande 2011/12:TU5 Järnvägs- och kollektivtrafikfrågor Beroende på när du är inne nästa gång kommer även röstningsresultatet att synas på ovanstående sida.

 48. Helle Ellehöj skriver:

  Det är inte längre möjligt att skriva ut protokollet från IP-debatterna. Kan ni göra det möjligt igen vore det mycket bra.
  MVH
  HE

  • Webbredaktionen skriver:

   Du bör kunna använda din webbläsares inbygda utskriftsfunktion för att skriva ut dessa sidor. Vi kommer dock att se över hur vi använder utskriftsikonen på olika sidor.

 49. Viktor skriver:

  Hej! Jag håller på att bygga en webbplats där kakor kommer att förekomma. Eftersom jag känner till att det finns lagar om dom och så vidare ville jag såklart kolla vilka och hur de kan påverka mig och mitt arbete. Jag har sökt och sökt och hittar inget pålitligt online och när jag söker här kommer antingen inget alls eller om jag gör min sökning mindre och mer mottaglig kommer allt möjligt upp. Jag vill väldigt gärna ha en bättre sök och länkar till ALLT. Typ att man klickar på internet och vidare till en massa ställen tills man hittat rätt…

  Vet att det kan vara svårt att göra en sida som denna med så många rubriker men jag skulle gilla om ni kunde lätta upp lite och ha det finstilta och ”onödiga” endast för dom som vill.

  Till svar vill jag gärna veta om jag endast kan skriva i mitt användaravtal att kakor används, om inte vad ska jag göra för att göra allt på lagligt vis…?

  • Webbredaktionen skriver:

   Ett sätt kan vara att titta på post- och telestyrelsens sidor om kak-lagen. De har samlat olika typer av basinformation kopplat till olika behov. PTS beskriver ganska kortfattat vad lagen innebär och vad du ska tänka på. Det finns också en sammanfattning av beslutet där du också kan följa ärendet och debatten. Själva lagen hittar du på riksdagen.se under dokument och lagar. Hoppas vi besvarade din fråga.

 50. Olle skriver:

  Var har ni webbkartan?

  • Webbredaktionen skriver:

   I sidfoten finns en länkad presentationskarta i två nivåer där du kan orientera dig kring det innehåll som finns under respektive huvudrubrik. Tilläggas bör att de ingångar som berör specifika målgrupper så som lärare, bibliotek och press har egna länkar i sidfoten.

 51. Hannes Car l Borg skriver:

  Hej,
  Jag önskar en utskriftsfunktion för interpellationer och frågor så dessa enkelt kan skrivas ut från hemsidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Du bör kunna använda din webbläsares inbygda utskriftsfunktion för att skriva ut dessa sidor.

 52. Sonja Almgren skriver:

  Hej!
  Var hittar jag ”teckenspråk” i den nya siten? 🙂
  //Sonja

 53. anders erkeus skriver:

  Jag kan tänka mej att mycket bra idéer tillkommit, men det känns synd att det centralaste i vår lagstiftning som grundlagarna blivit mer svårtillgängliga! Tidigare låg en flik med ”Demokrati” längst till höger upptill på sidan (bästa platsen). Nu döljs den i länksystemet längst ner under ”Så funkar riksdagen”. Trist! Hur har ni tänkt vid denna nedpriotitering? Vore jättekul om ni ville lyfta fram grundlagarna igen. Till exempel genom att återskapa en länk via flikarna överst på sidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Innan vi gjorde om webbplatsen undersökte vi vad användarna tyckte. Det visade sig att de upplevde att startsidan var rörig med för mycket länkar. Vi renodlade därför sidan och samlade allt berättande material om riksdagen och demokratin på avdelningen Så funkar riksdagen, som du hittar i toppmenyn. Demokratiingången, där informationen om grundlagarna ligger, är central och vi valde därför att lägga den först på Så funkar riksdagen.

   Vi kan också nämna att det är lätt att söka fram grundlagarna via sökformuläret högst upp på startsidan. Det räcker att man skriver ”regeringsformen” i formuläret och sedan filtrerar på Lagar för att få en sökträff. Man behöver inte tänka på att använda obestämd form (regeringsform) som man var tvungen att göra på den gamla webbplatsen.

 54. Stefan skriver:

  Varför lagrar ni en cookie på min dator utan att be om samtycke när jag går in på riksdagen.se?

  Är det enligt nya lagen tillåtet att lagra en session cookie utan att be besökaren om tillåtelse?

  undrar vänligen
  Stefan Larsson

  • Webbredaktionen skriver:

   Information om cookies finns i anslutning till de funktioner på webbplatsen som använder cookies. I och med att du aktiverar funktionen i fråga samtycker du till cookies. Mer information hittar du här: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Om-webbplatsen/Cookies/

 55. Tim skriver:

  Den här ”tumme ner”-ikonen ser ut som en pratbubbla, och första gången man är här kan man få intrycket av att man skall klicka på den för att se kommentarerna. Det går ju heller inte att undoa sitt val genom att klicka på den igen, något ni borde fixa.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för synpunkten! Vi håller för närvarande på att utvärdera bloggen utifrån dess funktionalitet och framtida användning. Vi tar med oss detta i arbetet.

 56. Dennis skriver:

  Hemsidan är väldigt tung för webbläsaren, den tar mycket kraft från processorn och mycket interminne. Detta gäller i synnerhet när man ska öppna och ladda ner stora dokument. Det är för det första onödigt med en ordning där man först måste öppna ett stort betänkande som html för att sedan kunna ladda ner det som pdf. En knapp för att ladda ner pdf-filen borde finnas redan i sökfönstret. För det andra är själva pfd-filerna enorm stora. På regeringen.se kan man få en flera hundra sidor lång proposition som inte väger mer än 1,5 MB, här väger et liga stort betänkande 30 MB.

  • Webbredaktionen skriver:

   Generellt är riksdagen.se optimerad för att inte ha stora bilder och dokument. När du besöker webbplatsen för första gången sparas dessutom de flesta objekten i webbläsarens cacheminne, vilket gör att de laddas betydligt snabbare nästa gång för den som besöker webbplatsen ofta. Samtidigt är vi medvetna om att nya riksdagen.se är tyngre än den gamla webbplatsen som en följd av mer webb-tv, fler bilder och större sidor. Vi gör vårt bästa för att detta ska påverka användarna så lite som möjligt.

   Det stämmer att vissa pdf-filer är stora. Det beror på att delar av dokumenten är inskannade och därför högupplösta. I en lågupplöst version skulle kvaliteten på de inskannade delarna bli väldigt dålig. Vi förstår ditt önskemål när det gäller att ha pdf-länkar direkt i träfflistan. Det är inte aktuell just nu, men vi tar med oss synpunkten i det fortsatta arbetet

 57. Anna skriver:

  Fin sida!

 58. Oscar skriver:

  Nederst på sidan står det att lagen träder i kraft januari 2008. Ädre föreskrifter gäller fortfarande för brott som begåtts före ikraftträdandet. Hur hittar man dessa ”äldre föreskrifter”? Finns det en länk till dessa någonstans?

 59. Magdalena Andersson skriver:

  Jag vill kunna få fram en lista på riksdagsledamöter efter valkrets, det är ett väldigt plockande och tidsödande att ta fram ex.vis de moderata eller socialdemokratiska riksdagsledamöterna valkrets för valkrets. Det var mycket enklare med förra hemsidan, tacksam om ni ser över och förenklar detta nu.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det finns en sådan sortering. Om du går till Ledamöter och partier från startsidan och därefter till ledamöterna får du upp en listning på bland annat valkrets. Du kan också välja att klicka fram valkretsen via Sverigekartan. Valkretslistningen.

 60. Marianne Eliason skriver:

  jag tycker att det har blivit betydligt mer komplicerat att söka riksdagstryck på den nya hemsidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Sökfunktionen ska fungera både för ovana användare och vana. En ovan användare som skriver in ett sökord kan få hjälp av filtreringen till vänster. En van användare som vill hitta ett specifik dokument går ofta via startingången Dokument och lagar och kan där välja att navigera till vänster eller gå direkt till ”detaljerad sökning” som ligger under sökfältet. Vi har för avsikt att förtydliga sökinformationen ytterligare och du är alltid välkommen att kontakta riksdagsinformation på 020-349 000 om du inte hittar ett specifikt ärende. Eller återkomma på bloggen med exakt det du upplever som svårt.

 61. Tom Abrahamsson skriver:

  Det vore fint med en knapp för direktutskrift av enbart lagtexten.

  • Webbredaktionen skriver:

   Du har rätt. Skriv ut-ikonen, lyssna och dela ska också finnas med på lagtextsidorna. Det finns med i prioriteringarna för 2012.

 62. Inger Bergendahl skriver:

  Det borde framgå mycket mer hur man för ett ärende, t.ex. en proposition, hittar fram till ärendets gång. ”Mer om betänkande xxx”” är inte en talande beskrivning på detta.

  Enligt mitt förmenande lider den nya hemsidan mycket av alltför stor kärlek till generella sökfunktioner samt att det är det aktuella som priroiteras. Mvh IRB

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej, innehållet i den pedagogiska presentationen av ärendekedjan (idag: mer om betänkandet) har blivit mycket bättre än tidigare, som vi ser det.

   Samtidigt vet vi att det finns förbättringspotential. Bland annat vad ingången heter i förhållande till var den innehåller. Vi kommer att analysera detta vidare och testa mot användare.

 63. Kim skriver:

  Sidan är riktigt bra, allt är lätt att läsa och illustrationerna är grädden på moset!

 64. Felix skriver:

  Jga tycker att i det stora är den nya webbsidan utmärkt. Jag skulle gärna se länkat till utredningar och förarbeten direkt ifrån SFS: erna dock. Det hade varit smidigt och sparat medborgarna tid.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi håller i grunden med dig. Den rent praktiska skälet till varför SFS:erna inte länkar tillbaka till hela ärendekedjan beror på att SFS:erna hämtas från regeringskansliets rättsdatabas, det vill säga en annan informationskälla. Samma sak gäller förarbeten till förslag.

   Vi delar din uppfattning och målet är att kunna visa hela ärendekedjan, inklusive förarbeten och den slutliga SFS:en.

   På nuvarande webbplats har vi (som du säkert redan sett) visualiserat ärendekedjan mellan förslag och beslut med tillhörande dokument. Vi ser det som en stor förbättring i förhållande till tidigare även om vi i grunden har en ännu högre ambition.

   Vi tar med oss synpunkten inför fortsatt utveckling.

 65. lars skriver:

  Hej!
  Jag hittar inte Föernings- och Avtalslagen på riksdagens hemsida.
  Hur ska jag göra?
  Mvh
  Lars

 66. owe nilsson skriver:

  Varför kan ni inte lägga in länkar till ärenden direkt under utskottens föredragningslistor i kalendern? Varför ska man behöva gå ur kalendern och klicka fyra ånger för att få tag i aktuell länk?

  • Webbredaktionen skriver:

   Att lägga in länkar i utskottens föredragningslistor är tekniskt inte helt enkelt. Vi förstår din synpunkt och tar med oss den i det fortsatta arbetet. Vi har dock ett stort antal utvecklingspunkter med högre prioritet som vi behöver genomföra innan vi kan ta ställning till detta. Tillsvidare rekommenderar vi sidan ”Förslag som utskottet arbetar med” som finns under varje utskott, där får du både en överblick och länk till mer information om varje enskilt ärende.

 67. Hans Lindström skriver:

  Siten saknar helt all historia, – eller så är den extremt svår att finna. Riksdagens utveckling, särskilt under 18- och början på 1900-talet är viktig för alla som lever i Sverige idag. 1809 års regeringsform, tvåkammarriksdagen, rösträtten osv. Historia förklarar vad det kommer ifrån, aletrnativen, och varför det ser ut som det gör. Detta fanns mycket kortfattat beskrivet på den tidgare siten och jag hopades att man skulle lägga lite mer tid på detta och göra dessa sidor lite mer fylliga, i stället tycks man ha tagit bort allt. Historia möjliggör för alla att se var dagens riksdag kommer ifrån, och hur medborgares rätigheter och skyldigheter förändrats till det vi har idag.
  Historielöshet är en aspekt av det vi kallar intellektuellt vakum, och det känns tungt att lägga även detta till dagens svenska riksdag.
  Hans Lindström, Nynäshamn

 68. maria andersson skriver:

  Det är ju helt omöjligt att hitta lagar här?? Om jag söker på faktura lagen får jag fram massa sökord till ingen nytta, varför?

  • Webbredaktionen skriver:

   Det finns ingen lag som heter fakturalagen. Fakturering regleras i många olika lagar – några exempel är konsumentköplagen, köplagen, konsumenttjänstlagen och lagen om elektronisk handel och andra informationssamhällets tjänster. Du hittar alla dessa via webbplatsens sökfunktion.

 69. ulf skriver:

  Hur fn hittar man regeringen på denna bluddriga hemsida. Gytter och osammanhängande info gäller tydligen

  • Webbredaktionen skriver:

   Riksdagen.se är riksdagens webbplats. Regeringens webbplats hittar du på http://www.regeringen.se.

 70. Gunnar Rodin skriver:

  Hur är det tänkt egentligen. Tidigare kunde man söka på lagar men nu …
  Jag vill läsa jordabalken och sökte på jordabalken. Fick fick 156 träffar men hittar inte själva jordabalken.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det stämmer att det var krångligt att hitta på ”jordabalken”. Om du däremot söker på ”jordabalk” och filtrerar på lagar får du följande träff. Jordabalk.
   Vi är medvetna om att sökträffarna på den typen av sökningar som du ger exempel på inte alltid blir optimala och vi arbetar vidare med att trimma sökfunktionen. Ett generellt tips om du söker på dokument är att filtrera din sökning så mycket som möjligt redan från början. Först söker du uppe i sökfönstret och filtrerar sedan på lagar i sökmenyn till vänster. Det hade dock inte hjälpt i det här fallet då sökningen gjordes i bestämd form (jordabalk) medan sökmotorn krävde obestämd form (jordabalk) för att ge rätt träff.

 71. C skriver:

  ni måste skaffa iPad app så man kan se riksdagsdebatter i iphone o iPad! Nuuu.
  C

  • Webbredaktionen skriver:

   En app kommer vi inte att göra, däremot kommer vi att anpassa webb-tv så det går att titta på sändningarna via smartphones och pekplattor. Anpassningarna ligger som en prioriterad utvecklingsinsats under 2012.

 72. Petter skriver:

  Hej

  Det hade varit trevligt om ni kunde låta flash vara och använda html5 istället så kunde även vi som inte använder eller kan använda flash nyttja den nya webben. Vi är många som har iPhone eller iPad.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är flera som har haft synpunkter angående Flash på utvecklingsbloggen men det finns skäl till att vi gjort detta val. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. Vi är medvetna om utmaningarna med Flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att Flash var bäst vid den tidpunkten. Vi kommer att anpassa webb-tv så att den kan ses från andra plattformar, till exempel mobiler eller pekskärmar. Detta är högt prioriterat i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

   • Anonym skriver:

    +1 på Petter.

    Öppna standarder borde 2012 framstå som ett självklart val. Det är klokt, etiskt och i längden högst troligast även billigast.

 73. linus skriver:

  jag undrar vad ”utan partibeteckning” är?

  • Webbredaktionen skriver:

   En ledamot har lämnat sitt parti sedan valet 2010. Ledamoten sitter fortfarande i riksdagen, men utan partibeteckning. En ledamot som ”hoppar av” från sin partigrupp får i riksdagssammanhang markeringen (-) efter sitt namn.

 74. Johan skriver:

  Jag har mycket svårare att hitta saker via sökfunktionen än tidigare. Ofta får jag fram helt irrelevanta saker. Den gamla sökfunktionen träffade bättre.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar att du upplever sökfunktionen som besvärlig. Vi är medvetna om att sorteringen inte alltid blir optimal och vi arbetar vidare med att trimma sökfunktionen. Ett generellt tips om du söker på dokument är att filtrera din sökning så mycket som möjligt redan från början. För att till exempel söka bland motioner rekommenderar vi att du går in under Dokument och lagar. Där väljer du underrubriken Förslag och sedan underrubriken Motioner innan du gör din sökning. Ett annat tips för att få mer exakta träffar är att använda sig av detaljerad sökning. Sökträffarna sorteras automatiskt enligt relevans, men du kan också välja att sortera på datumdatum.

   Kontakta gärna riksdagsinformation på telefon 020 349 000 eller per mejl riksdagsinformation@riksdagen.se för att få hjälp med att söka på webbplatsen.

 75. Gull-Britt Söderström skriver:

  Varför kan man inte få upp en lista med enbart namnen på ledamöterna per parti? Nu får man skriva ut många sidor helt i onödan.

 76. Carola Emriksson skriver:

  Hej!
  Texten som talar om när de olika flaggdagarna inträffar är lite ostrukturerad, kan vara något ni behöver se över?

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt och vi kommer att se över hur det går att förbättra.

   Vi antar att du menar Förordning (1982:270) om allmänna flaggdagar: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Forordning-1982270-om-allma_sfs-1982-270/?bet=1982:270 Lagar och förordningar hämtas in till riksdagen.se från Regeringskansliets rättsdatabaser på lagrummet.se. Riksdagen är alltså inte källa till dokumentet. I det här fallet har radbrytningarna fallit bort vid hämtningen. Om du klickar på länken till Lagrummet och sedan går vidare till fulltext ser du texten med radbrytningar.

 77. tommi lycke skriver:

  http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=GZ01KU18&doctype=bet
  Hans ekström som börjar 40:08 är ej med i protokollet o hans inlägg avbryts av att filmen tar slut mitt i inlägget, varför?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet, vi är medvetna om felet och arbetar för att åtgärda det.

 78. Hmmm... skriver:

  Bra jobbat! Snygg och stilren hemsida där det är lätt att hitta info!

  Tack!

 79. ior skriver:

  sidan suger!

 80. anne-marie.lindgren skriver:

  Sökfunktionen är omöjlig! Jag har nu sökt efter budgetpropositionen för 2006/2007 i ett otal ordkombinationer, och fått upp i stort sett alla budgetproppar sedan 1997 utom den jag letar efter.

 81. Lekbir belmhamdi skriver:

  Propositions texter går varken att läsa som inskannat text med massa fel eller PDF-filen med dålig kopiering.
  Mvh
  lekbir belmhamdi

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att de inscannade dokumenten inte visas på ett bra sätt och vi beklagar detta. Orsaken är att den text du ser på sidan är en så kallad OCR-tolkning av ett inscannat dokument. Anledningen till att OCR-tolkningen görs, trots att den är bristfällig, är att den ökar sökbarheten och gör dokumentet lättare att hitta i sökmotorn.

   Det är oftast lättare att läsa pdf-versionen av ett dokument i stället för den OCR-tolkade sidan. I det här fallet skriver du att pdf-filerna också är oläsliga. Kan du ge några exempel på propositioner som har det här problemet?

 82. Mattias Gunnarsson skriver:

  Ett flertal riksdagsskrivelser från tidigare år tycks saknas i systemet. För att ta ett exempel: jag sökte efter rskr. 1997/98:289 men sökmotorn hittar ingen sådan skrivelse. Det finns fler exempel.

  • Mattias Gunnarsson skriver:

   Tillägg: hur fungerar egentligen sorteringen på ”relevans”? Om jag skriver in själva beteckningen på ett dokument borde detta rimligen hamna överst i listan av dokument. Detta sker i princip aldrig.

   • Webbredaktionen skriver:

    Riksdagsskrivelser fram till 2002/03 saknas tyvärr på webbplatsen på grund av ett tidigare distributionssystem. Om du behöver komma åt en äldre riksdagsskrivelse är du välkommen att kontakta riksdagsinformation på 020-349 000.

    Om du använder dig av relevanssökningen får du träffar dels på dokumentet i fråga, dels på andra dokument där dokumentet i fråga nämns. Vi är medvetna om att sorteringen inte alltid blir optimal och vi arbetar vidare med att trimma sökfunktionen. Ett tips är att filtrera din sökning så mycket som möjligt – för att söka på till exempel riksdagsskrivelser rekommenderar vi att du går in under Dokument & Lagar, under avdelning Förslag, underavdelning Propositioner och skrivelser och gör din sökning där. Om du känner till beteckningen på det dokument du söker kan du använda dig av detaljerad sökning, då blir träffarna mer exakta.

 83. Matilda skriver:

  Går man in på Miljöbalken (1998:808) här på sidan, är den tryckta versionen inte uppdaterad efter dom senare ändringarna. Finns den nya versionen att tillhanda i PDF format?

 84. Lucas Ericson skriver:

  Bra hemsida, förbättringar kan alltid göras men det beror antagligen på vem som läser och hur.

 85. Kalle Kula skriver:

  HTML-versionen av prop 1992/93:88 håller en bedrövligt låg kvalité med sina mängder av felstavade ord.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är naturligtvis så att dessa texter inte visas på ett bra sätt i html. Orsaken är att den text du ser i sidan är en så kallad OCR-tolkning av ett inscannat dokument. Anledningen att OCR-tolkningen görs, trots att den är bristfällig, är för att öka sökbarheten och göra dokumentet lättare att hitta i sökmotorn. Trots sökbarheten är det oftast lättare att läsa pdf-versionen av det inscannade dokumentet istället för den OCR-tolkade sidan, vilket också är möjligt i ditt exempel. Att se över hela dokumentstrukturen så att varje dokument visas ut perfekt kräver ett mycket stort arbete då information hämtas från flera källor, men vi tar med dina synpunkter inför fortsatt arbete.

 86. Jesper Bernström skriver:

  Det skulle vara riktigt bra om det fanns en möjlighet att göra videospelaren större. Alltså inte ”Fullskärm”, utan bara större. Kanske en knapp där det finns olika storlekar?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vid sidan om fullskärmsläget har vi valt den storlek som harmonierar bäst med sidans övriga funktioner och sidomaterial. Vi tar med oss din synpunkt inför fortsatt utvecklingen även om detta just nu inte står på prioriteringslistan.

 87. Stefan skriver:

  Om man har ett så litet fält för att skriva i synpunkter så antyder ju det att man egentligen inte vill ha så mycket synpunkter…

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Ja, rutan kunde möjligen ha varit lite större, som en symbolisk markering. Samtidigt upplever vi att vi genom att besvara synpunkter och frågor som kommer in betonar att vi välkomnar dessa och tar dem på allvar. De justeringar och förbättringar som gjorts efter lansering och som vi berättat om på bloggen visar också att vi både lyssnat och åtgärdat. Sedan vill vi också vara tydliga med att har att ta hänsyn till fler källor och faktorer i vårt utvecklingsarbete. Vissa förändringar kan först göras på lite längre sikt. Slutligen upplever vi inte att storleken på rutan har påverkat längden på de kommentarer som kommit in och förhoppningsvis inte heller antalet frågor/synpunkter – som ju är väldigt många. Vi håller just nu på med en utvärdering av bloggen utifrån syfte och funktion där vi ser över både syfte, innehåll och funktionalitet. Vi tar med oss din synpunkt i det arbetet.

 88. Robert Foss skriver:

  Betyg: Helt ok!

 89. Hampus Forssell skriver:

  Om t.ex. prop från 1992 inte finns online kan ni väl skriva ut det så man slipper leta efter dem förgäven.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi vill gärna hjälpa dig att hitta den proposition du söker. Du är alltid välkommen att kontakta Riksdagsinformation på 020-349 000 eller via epost riksdagsinformation@riksdagen.se.

 90. martin skriver:

  varför finns det ingen epost till statsministern att finna?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din fråga. Statsministern leder ju regeringens arbete och det är därför på regeringens webbplats som kontaktuppgifter till statsministern finns.
   Kontaktuppgifter – Regeringens webbplats
   Lite bakgrundsfakta om skillnaden mellan regering och riksdag:
   Statsministern valdes in i riksdagen 2010 men får en ersättare i riksdagen i samma stund som han blir statsminister och kan bilda regering. I det svenska statskicket är riksdag och regering två skilda aktörer med olika uppgifter. Regeringen verkställer det som riksdagen har beslutat. Läs gärna med om vad regering respektive riksdagen gör på avdelningen Så funkar riksdagen – riksdagens roll i samhället

 91. A skriver:

  Hej.

  Det skulle sitta fint med senaste riksdagsbeslut under ”Senaste” på framsidan.

  För övrigt tycker jag att ni gör och har gjort ett bra jobb.

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att höra. Precis som du noterat har vi just nu på starsidan flödat in de ”senaste” förslagen. De fungerar lite som en start för ärendegången i riksdagen. Men flera har efterfrågat även de senaste besluten. Vi tar med oss din synpunkt i den fortsatta utvecklingen.

 92. Mimmi skriver:

  Går det ej att finna SOU som är äldre än från 2006 på riksdagens hemsida?

  • Webbredaktionen skriver:

   Jo, det finns SOU:er på riksdagens webbplats från ungefär 1996 och framåt. De första åren är inte fullständiga. Sökresultat på SOU:er i omvänd datumordning. Vi hämtar statens offentliga utredningar (SOU:er) från regeringens databaser. Även hos regeringen finns det en begränsning på digitalt tillgängliga utredningar fram till juli år 2000 då rättsinformationsförordningen trädde i kraft för att öka tillgängligheten av digitala handlingar. Kontakta gärna Riksdagsbiblioteket om du är intresserad av handlingar från tidigare datum.

 93. Annika skriver:

  Jag tycker det skulle framgå under utskotten vilken typ av frågor de behandlar. Ibland när man vill tycka till är det inte lätt att veta till vilken utskottsledamot man ska skicka till.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tll höger på varje utskotts startsida finns en grön ruta som beskriver vilken typ av frågor utskottet arbetar med. Rutan ligger just nu långt nere på sidan, men vi ser om det går att flytta upp den så att den syns bättre.

 94. Julia skriver:

  Sökningen av propositioner har försämrats nu när man inte med rullgardin kan välja t.ex. år och bara skriva in nummer. Dessutom – stora propositioner är delade i två pdf-filer där det alltid är problem att öppna den andra filen. När man sökt fram sin propp och klickar att man vill ha den som pdf (eftersom det är i det närmaste omöjligt att läsa den i den löptext som den presenteras i på sidan) så får man upp den ena pdf:en. Därefter ska man i den filen klicka på en länk för att kunna läsa andra delen av proppen. Den länken funkar aldrig vilket gör att man bara får tillgång till halva proppar. Se t.ex. prop. 2002/2003:99.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har valt bort rullgardinsmeny för år och riksmöte för dokument eftersom det lätt skulle bli missvisande. Olika dokumenttyper finns olika långt tillbaka i tiden, och ofta söker man på en sida bland flera olika dokumenttyper samtidigt.

   När det gäller propostion 2002/03:99 får man, som du skriver, två träffar eftersom dokumentet är uppdelat i två delar:
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/?sok=&typ=prop&rm=2002/03&nr=99&sort=rel&sortorder=desc&a=s

   För den ena delen tycks inte pdf-filen vara tillgänglig. Vi ska undersöka vad det beror på och åtgärda.

   • Julia skriver:

    Tack för snabbt svar! När det gäller problemet med proppar som är i två filer så kanske det är bra för er att veta att det inte bara är den jag exemplifierade med som inneburit problem utan alla de tillfällen då jag försökt öppna två-filiga proppar.

 95. Bertil Nyh skriver:

  Mycket intreserad av statrådet Tobias Billströms svar!

 96. K Olsson skriver:

  Försökt att göra sökning till sidan för Patientdatalagen, skrivit in
  patientdatalagen (2008:355) textfält för sökning och får svar Din sökning på patientdatalagen (2008:355) gav 0 träffar??? Vad gör jag för fel?
  Förslag till förbättring: Önskvärt att sidan blir utfromad som den Socialstyrelsen har för söknng för sin författningar

 97. Rolf Lindahl skriver:

  Det verkar som om ”sagt och gjort” av ledamöter har havererat. Det är ju allvarligt, inte minst i ett aktuellt, viktig politiskt läge, som nu när Karin Enström utsetts till försvarsminister. Det går inte att se vad hon har sagt och gjort!

  • Webbredaktionen skriver:

   Det bör ha varit ett tillfälligt tekniskt problem, vilket vi beklagar.

 98. anna skriver:

  Hej! Jag har precis tagit fram Hälso- och sjukvårdslag (1982:763) och skulle vilja skriva ut den, jag saknar att det inte finns en länk till en utskriftvänlig version som det brukar finnas i artiklar och dylikt. Ville tipsa om det. Mvh Anna

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för tipset! Vi kommer längre fram att lägga till en Skriv ut-länk även på dokumenten. Så länge går det bra att använda sig av webbläsarens utskriftsfunktion.

 99. sol-britt fontander skriver:

  Jag söker efter aktiebolagslagen 2005:551 men det är omööjligt att får fram lagen i fulltext. Endast titeln på lagen kommer fram. Inte första gången jag råkar ut för detta problem. Jag har sökt andra lagar men med samma resultat dvs. ingen lag i fulltext.

 100. Mikael Kullberg skriver:

  På den här länken http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/

  får man 404-meddelande om man klickar på

  2011/12:527 Moratorium för utfärdande av polisnotor vid idrottsarrangemang
  Skriftlig fråga 2011/12:527 av Mattias Karlsson (SD)

  eller

  2011/12:326 Lex Gulli
  Interpellation 2011/12:326 av Börje Vestlund (S)

  Går det att lösa så att jag kan läsa frågan och interpellationen?

  Tack på förhand!
  /Mikael

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet. Felet ska nu vara åtgärdat.

 101. Ulf Andersson skriver:

  När man tittar på en videosändning i fullbild orkar inte videovisningar och man får ett hackigt intryck. 1-3 sek rörlig bild följt av 1-3 sek stillbild. Kan man göra något åt detta?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Vi ska undersöka vad problemet kan bero på.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har undersökt bilderna i webb-tv-sändningarna och hittar inget hos oss som gör att de hackar eller fryser. Är det möjligt att problemet finns i ditt nätverk eller i prestandan hos din dator?

 102. kenth Marklund skriver:

  Hej Jag och säkert flera med mig har behov av att kunna ladda ned t.ex lagtext i form av pdf-dokument.
  I vårtnätverk fungerar inte ctrl C och ctrl V inte ens Print Screen finns i FM-charon lösningen. Det som fungerar är hämtning av pdf-dokument via mejlfunktionen.

  • Webbredaktionen skriver:

   Lagar och andra dokument finns ofta i andra format än html, t.ex. pdf. Det finns då på respektive webbsida en länk till det alternativa formatet. Vi hoppas att denna möjlighet kan vara dig till hjälp.

 103. Kaarina Wallin skriver:

  Jag får tyvärr inte ljud på Budgetdebatten på den här sidan

 104. Richard skriver:

  Först vill jag säga att jag är väldigt imponerad och att jag tycker att den nya, uppdaterade hemsidan är mycket bra. Den är väldigt lättanvänd och god.

  Sen vad jag tycker skulle kunna göra det bättre är att Riksdagen skulle lansera en Smartphone Applikation. Det skulle locka fler framförallt ungdomar till riksdagens hemsida och intresset för riksdagens arbete bland unga skulle öka.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt och roligt att höra. Genom att tillgängliggöra riksdagens material via öppna data har vi möjliggjort för andra att bygga applikationer för smarta mobiltelefoner med riksdagens data som grund. http://data.riksdagen.se/
   Vi tror också att applikationer kan vara ett sätt att locka nya användargrupper att intressera sig för riksdagens arbete. En egen applikation ligger just nu inte i planen men vi tar med oss din synpunkt i den fortsatta utvecklingen.

 105. Stefan Andersson skriver:

  Hej,
  En stor nackdel med nya riksdagen.se är att det är mycket svårare än förut att hitta interpellationsdebatter och frågesvar

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har förståelse för att det kan ta lite tid att vänja sig vid vissa förändringar vad gäller sök. Om det är interpellationsdebatter och frågestunder du är ute efter går du lättast till avdelningen Debatter och beslut från startsidans toppmeny. Sedan kan du i vänstermenyn gå antingen till interpellationer eller frågestunder då du där ser de senaste (efter datum). Du kan också göra en sökning på ett ämnesområde via startsidan och därefter filtrera på webb-tv. Därefter kan du nyttja ”detaljerad sökning” under sökfönstret och filtrera ytterligare på exempelvis interpellationer eller frågestunder.

 106. Mohammad Hosseini-Moaf skriver:

  Texten i ordboken felaktig.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack! Vi har rättat det akuta felet men kommer också se över ordboksdefinitionerna på nytt i sin helhet.

 107. anonym skriver:

  Jag har läst, eller försökt att läsa, detta protokoll: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/Riksdagens-protokoll-1976773_G00932/
  Tyvärr måste jag medge att vart eller vartannat t istället är ett l, ibland är bokstaven helt obefintlig. Detta gör att texten ger ett något oseriöst intryck utöver de mer uppenbara problemen gällande själva läsningen av texten – det är svårt att bestämma sig för om man ska skratta eller gråta.

  Efter att inte ha läst särskilt många andra artiklar på hemsidan skulle jag kunna dra en slutsats om att allt material håller jämn kvalitet med artikeln i fråga, och detta skulle otvivelaktigt leda till en negativ syn på riksdagen. Förhoppningsvis drar jag förhastade slutsatser och artikeln är blott ett misstag som har sluppit igenom granskningen.

  Jag skulle vilja tillägga två saker. Dels finns det ytterligare stavfel och särskrivningar som jag inte har tagit upp, dessa var inte tillräckligt allvarliga för att jag skulle reagera.
  Det andra är att det inte gick att läsa några regler för att posta inlägg på utvecklingsbloggen eftersom dessa inte ville ladda när jag öppnade dem i en ny flik. Jag använder FF, det kanske hade gått bättre i någon annan webbläsare, men så mycket arbete har jag ingen lust att lägga ner på något som borde fungera.

  Var snäll och rätta till det, för jag tror inte att kommunerna vill dansa annars. (syftar till: ”Innan ett sådant beslut kan fattas måste man vela om kommunerna är positiva och villiga att salsa”)

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är naturligtvis så att dessa texter inte visas på ett bra sätt. Orsaken är att den text du ser i sidan är en så kallad OCR-tolkning av ett inscannat dokument, i ditt fall från 70-talet. Anledningen att OCR-tolkningen görs, trots att den är bristfällig, är för att öka sökbarheten och göra dokumentet lättare att hitta i sökmotorn. Trots sökbarheten är det oftast lättare att läsa pdf-versionen av det inscannade dokumentet istället för den OCR-tolkade sidan. Att se över hela dokumentstrukturen så att varje dokument visas ut perfekt kräver ett mycket stort arbete då information hämtas från flera källor, men vi tar med dina synpunkter inför fortsatt arbete.

 108. Sara skriver:

  Sökfunktionen i SFS fungerar väldigt illa. För att direkt nå den författning man letar efter krävs, i stort sett, att man kan ange SFS-numret. För att illustrera problemet, sök t. ex. på Regeringsformen. Det kommer upp flera sidor med föreskrifter med mer eller mindre lös anknytning till RF, men inte själva RF. Sökfunktionen har varit lika knackig i flera år, så det är på tiden att problemet blir löst nu.

  • Webbredaktionen skriver:

   Om du söker på Regeringsformen från startsidans sök kommer den upp som nummer två i frisökningen. Om du sedan filtrerar på Lagar (till vänster) kommer den upp som träff 1. Sedan är det givetvis så att sök fungerar bättre ju specifikare sökning du gör. Du är alltid välkommen att kontakta Riksdagsinformation 020-349 000 för att hitta det du söker. Men ett tips när det gäller just SFS:er och lagar är att i sökningen filtrera din sökning först. Vi har under de senaste veckorna gjort en del förbättringar av sök. Läs gärna mer under följande poster. Sökfunktionalitet och sökgränssnitt och Riksdagen.se har uppdaterats. Vi kommer under våren och hösten att ytterligare förbättra sök.

 109. Mikael Joos skriver:

  Hej! Det vore himla käckt att kunna ladda ner en utskriftsversion i .PDF (av en lagtest) direkt här och slippa jiddra vidare .

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi har inte fullt ut ett sådant stöd idag. Vi tar med oss din synpunkt i den fortsatta utvecklingen även om förutsättningarna att visa lagtexterna och dess olika källor på ett optimalt och pedagogiskt sätt är komplexa.

 110. Joa Silver skriver:

  Det vore bra om SOU fanns tillgängliga som PDF utan kostnad. Det skulle förenkla arbtet, jämfört med endera gå till bibloteket och låna eller att lägga ned tid på utverka beslut om att få beställa ett ex.

  • Webbredaktionen skriver:

   SOU:erna finns att tillgå som pdf både på riksdagens och regeringens webbplats. På riksdagen.se går du till avdelningen Dokument och lagar från startsidan. I vänstermenyn klickar du sedan på Utredningar. Där hittar du sedan Statens offentliga utredningar i vänsternavigeringen och dessa ska finnas både i pdf-format och direkt i sidan (html-format).

 111. Bibbi Hansson skriver:

  Konstitutionsutskottets sammanträde med föredragningslista Konstitutionsutskottet 2011/12:23
  anger att bilagor medföljer:
  Bilagor
  1. Protokoll
  3. Skrivelse från Regeringskansliet

  Men er rubrik anger ”Inga bilagor”.

  Hur får jag tag i dessa bilagor?

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Ovriga/Konstitutionsutskottets-samman_GZA3KU23/

 112. Bibbi Hansson skriver:

  Något fel i HTML-taggningen?
  Så här ser det ut på http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/KU-utfragningar-om-gransknings_GZC220120412ou2/

  Inom ramen för konstitutionsutskottets, KU, granskning av regeringen och regeringsärendenas handläggning håller KU öppna utfrågningar. Klockan 09.00 Finansmarknadsminister Peter Norman (M)Granskningsärende 3:Rregeringens agerande rörande samgåendet mellan Posten och Post Danmark(dnr: 050-2301-2010/11) Klockan 10.00 Justitieminister Beatrice Ask (M)Före detta granskningsärende 13:Regeringens hantering av amerikanska ambassadens övervakning av svenska medborgare i Sverige(dnr: 050-815-2010/11) Före detta granskningsärende 14:Regeringens agerande i fråga om USA:s övervakningsverksamhet i Sverige(dnr: 050-816-2010/11)

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Sidan du länkar till innehåller html-kod som visas ut på sidan på ett felaktigt sätt. Vi ska undersöka vad det beror på och åtgärda felet.

 113. Bibbi Hansson skriver:

  Hej, försöker hitta KU:s beslut om justitieministerns uttalanden i ett specifikt ärende.
  Var hittar jag KU-besluten som ärendelista? Har inga data kring när beslut fattades, ärendenummer etc. Frisökning på ”Beatrice Ask” fungerar inte. Alltså måste jag bläddra.
  Under KU:s aktuella ärenden har ni lagt en länk ”Alla beslut”, men länken går inte till enbart KU-ärenden, varför listan blir oändligt lång.

  Förslag: lägg in en länk ”Alla KU-beslut” på sidan http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Konstitutionsutskottet/Beslut-i-korthet/

  MVH
  Bibbi Hansson

 114. mats skriver:

  Hej idag, torsdag klockan 13.15, letar jag efter snabbprotokollet från onsdagen, men vid sökning på Dokument > Kammaren > protokoll hittar jag inte onsdagsprotokollet, tisdagsprotokollet visas överst. Varför?

  Via förstasidan kan jag visserligen bläddra mig fram till Aktuell debatt (saudi…) och där finns anföranden i bitar, inte själva protokollet.

 115. Siv Holma skriver:

  Hela interpellationsdebatten finns inte med på Webb-TV. Enbart de två första anföranden. Varför?

 116. ÅsaClara skriver:

  Hejsan,
  på sidan som behandlar 2011/12:SoU26 länkar ni till Riksdagens snabbprotokoll för fel dag. Det står att länken ska gå till rätt dag (29 mars) men istället hamnar man en vecka fel.
  Bara så att ni vet
  Mvh
  ÅsaClara

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Vi ska undersöka vad felet beror på och rätta till det.

 117. Konny Eriksson skriver:

  Hej,

  Trevligt på flera sätt med nya webbplatsen, men jag noterar tyvärr att jag inte kommer åt protokoll från debatter som var så enkelt förut. Nu hittar jag visserligen en sida med en inspelning och ett ”Beslut i korthet”, men protokollet göms i en flik som jag inte ser/kommer åt. Er konstruktion med javascript är olycklig och utestänger användare.
  Visserligen går det att läsa källkoden för sidan för att ta del av debatt-protokoll, men är det rimligt? Vänd på konstruktionen av sidan och visa både det korta beslutet och hela protokollet som standard, men göm de delar ni vill med skript för de som har det stödet.

  Mvh
  /Konny Eriksson

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi är medvetna om problemet och kommer att se över hur vi kan göra det möjligt att se protollet utan javascript. Motsvarande lösningar har redan tagits fram för andra delar av webbplatsen. Exakt när detta blir klart kan vi dock inte lova i dagsläget. Tillsvidare kan du läsa protokollen under Dokument och lagar, underrubrik Kammaren: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/

   • Konny Eriksson skriver:

    Fint! Det var en bra ”ingång”. Upptäckte nyss också att texten kommer fram om jag stänger av stilmallarna på sidorna.

 118. Johanna skriver:

  Hej
  Det verkar ha blivit ngot fel på länkarna till de inspelade öppna utfrågningarna från http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Trafikutskottet/Oppna-utfragningar/ man kommer bara till att websidan inet kan hittas. hoppas ni kan fixa det så man kan se utfrågningarna. mvh/Johanna

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Tack för din uppmärksamhet, vi är medvetna om problemet och felsöker som bäst.

 119. lovisa.varenius@gmail.com skriver:

  Jag har försökt finna annonser om lediga jobb och praktikplatser främst på riksdagens utredningstjänst men hittar ingenstans praktikannonser som jag sett tidigare. Var hittar jag dessa praktikannonser?

 120. Bjarne Jensen skriver:

  I dagsläget ganska svårt( mer eller mindre omöjligt) att hitta ”Riksdagstryck”. Med fördel kan det länkas till detta längst ner på startsidan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Riksdagstrycket finns under avdelningen Dokument & lagar som du når via startsidan i menyn ovanför webb-tv-fönstret. Direklänk till avdelningen:
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/
   Under de olika ingångarna på avdelningen hittar du propositioner, motioner etc.
   Vill du beställa riksdagstryck så kan du klicka på länken Beställ i sidfoten. Direktlänk till Beställ:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bestall/

 121. Sebastian Löfgren skriver:

  Vad innebär fyrkantstecknet som ofta förekommer i lagtexten?

  t.ex. ” första stycket 2■5″ (fast ej ifylld fyrkant)

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det betyder ”första stycket 2–5”. I pdf-bilagan står det rätt. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Vi ser till att det felanmäls.

 122. Torsten Jonsson skriver:

  Hur många ledamöter har nya Moderaterna, SD etc. Inför en kommande omröstning i höst skulle jag vilja räkna på om det kommer att gå igenom.

  • Webbredaktionen skriver:

   Antalet riksdagsledamöter i varje parti hittar du nästan längst ner i högerspalten på webbplatsens startsida: http://www.riksdagen.se

 123. Inger skriver:

  Ta tillbaka den gamla hemsidan som den såg ut.
  Detta med att ha webbtv är ogillar jag starkt. Jag vill kunna läsa texten.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det går utmärkt att läsa debatterna via protokollet som publiceras sex timmar efter debatten. Protokollet ligger både i anslutning till webb-tv-fönstret eller via startsideslänken Dokument och lagar där du väljer detaljerad sökning.

 124. Johan skriver:

  Mycket bra 🙂 Lätt att läsa!

 125. Marie Bellander skriver:

  Sökte i propositioner och skrivelser på 2009/10:170 och fick fyra identiska träffar på nämnda proposition + 23 andra träffar som inte var relevanta???

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet, vi undersöker felet med de fyra identiska träffarna. Att du också får träff på andra dokument beror på att propositionen i fråga nämns i dessa dokument.

 126. Ola Johansson skriver:

  Anförandn saknas i denna debatt so bröts för votering efter de inledande två, hur hittar jag de övriga? De verkar inte vara sökbara.

  • Webbredaktionen skriver:

   Alla anföranden ska finnas samlade i samma webb-tv-klipp men det har blivit fel i det här ärendet. Tack för din uppmärksamhet, vi åtgärdar felet.

 127. Mats Giselsson skriver:

  Jag använder mig av ex RF i min undervisning. Jag skulle av den anledningen att det fanns nedladdningsbara dokument med alla ev förändringar med. Det känns onekligen rätt märkligt att Riksdagen inte kan erbjuda en komplett nedladdning av grundlagarna.

  • Webbredaktionen skriver:

   Lagarna hämtas in till riksdagen.se från Regeringskansliets rättsdatabaser på lagrummet.se. Riksdagen är alltså inte källa till dessa dokument. De pdf-filer som finns på Lagrummet hämtas också in. Nyare lagar finns i pdf-format, däremot finns inte eventuella ändringar i lagtexterna med i pdf-filerna.

 128. Marianne Eliason skriver:

  jag tycker den nya sidan är obegriplig. Det har blivit mycket svåare att söka efter det riksdagstryck man är intresserad av.

 129. Joachim Snellman skriver:

  från sidan :http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Personuppgiftslag-1998204_sfs-1998-204/?bet=1998:204
  fungerar inte länken andra format: , pdf(innehåller inte eventuella ändringar) den leder till http://62.95.69.3/SFSdoc/98/980204.PDF
  som inte finns. skulle behöva den som pdf 😛 meddela gärna när felet är avhjälpt

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet. I det här fallet hämtas informationen från Regeringskansliets rättsdatabaser på lagrummet.se (extern källa) där motsvarande lag inte finns i pdf-format. Vi kommer i nästa produktionssättning ta bort motsvarande länkningar där pdf-källan saknas. Vi beklagar att det inte löser ditt behov med pdf:en men de brutna länkarna kommer att försvinna.

 130. Magdalena Andersson skriver:

  Jag saknar möjligheten att se ledamöter per valkrets, varför är det borttaget?

  • Webbredaktionen skriver:

   Möjligheten finns fortfarande kvar. På startsidan för Ledamöter och partier finns en klickbar karta över Sverige och alla valkretsar. Om du föredrar en listning istället för att hitta dem via kartan klickar du på ledamöter i vänsternavigeringen. Där kan du sedan hitta dina ledamöter via både partiordning och valkrets.

 131. Nina Andersson skriver:

  Fantastiskt bra att man nu kan hitta även äldre propositioner m.m.. Mvh Nina

 132. Tommy Mogren skriver:

  Hejsan! Jag gillar denna nya sida väldigt mycket! Jag kommer ha väldigt stor nytta av den. Bra gjort! 🙂

  En sak jag märker när jag tittar på anföranden på WebbTV, är att det vore väldigt praktiskt att kunna klicka någonstans vid anförandes namn för att komma till ledamotens ”Sagt & Gjort” sida.

  Om jag tycker att någon är en riktigt bra talare i riksdagen så vill jag gärna på ett enkelt sätt kunna se vilka motioner och andra diskussioner han/hon deltagit i. Jag skulle använt en sådan funktion för att öppna ledamotens sida i en ny flik medans jag fortsätter lyssna på debatten.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Kul att du gillar nya riksdagen.se. Tack för din synpunkt, vi tar med oss den i utvecklingen av webb-tv.

 133. Reine Strömvall skriver:

  Varför finns inte svensk lag i sin helhet att läsa från pärm till pärm.
  Författningarna inskrivna i lagtexten tack.

  • Webbredaktionen skriver:

   Lagtexterna finns i sin helhet. På riksdagens webbplats finns lagtexterna i form av Svensk författningssamling (SFS) som innehåller alla gällande lagar och förordningar. Om en författning ändras ges ändringen ut i en ny författning som ersätter den tidigare lydelsen i lagen. Lagtexterna på webbplatsen uppdateras med ändringarna. De lagböcker som ges ut av olika förlag är det upphovsrätt på.

 134. Margareta Lindström skriver:

  En språkfråga i rubriken Så funkar riksdagen, bör det inte stå fungerar i st f funkar?

  • Webbredaktionen skriver:

   Att använda ”funkar” i stället för ”fungerar” i ”Så funkar riksdagen” är ett noga övervägt val. Avdelningen innehåller grundläggande information om riksdagen som institution och riksdagens arbete. Den vänder sig i första hand till dem som inte är bevandrade i hur riksdagen fungerar. Avdelningen ska appellera till ungdomar och allmänhet som vill ha lättillgänglig information om riksdagen. Dess rubrik ska signalera att innehållet är skrivet på ett vardagligt språk som är lätt att förstå. Enligt SAOL är termen ”funkar” en vardaglig benämning och ordvalet rimmar följaktligen väl med våra ambitioner.

 135. maria skriver:

  Jag anser att det är relativt lätt att hitta en lag, kap. samt paragraf samt år till lagen. Jag hittar även SFS- numer till lagen jag söker efter. MEN det är väldigt svårt att hitta förarbeten till lagen sen!

 136. Kennet skriver:

  Det gå inte att titta på ett antal partiledardebatter. ”Ett fel inträffade försök igen senare” står det varenda gång.
  En del partiledardebatter fattas också. Söker man på begreppet så kommer inte en enda från 2000 / 2001 upp t.ex.
  När man söker på Bo Lundgren får man bara tre träffar på Webb tv´n. Är det rimligt?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet. Vi kommer att se över filmerna som inte fungerar. Överföringen av äldre webb-tv-klipp från det gamla systemet till det nya pågår fortfarande, vilket kan innebära att alla äldre filmer inte ännu finns tillgängliga på nya riksdagen.se.

 137. David skriver:

  Jag hade gärna sett en sida där man kan se enbart betänkanden som faktiskt publicerats. Den nuvarande ordningen är också fördelaktig, då det är värdefullt att veta om när ett betänkande bör förväntas, men det hade även varit fördelaktigt att på ett lättillgängligt sätt kunna se när så faktiskt sker.

  Med vänlig hälsning,

  David

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi känner igen synpunkten och den nuvarande lösningen har precis som du själv skriver både för- och nackdelar. Kanske har du redan sett att senaste publicerade betänkanden presenteras under respektive utskott? Däremot finns i dagsläget ingen motsvarande listning för samtliga utskott. Vi tar med oss detta inför den fortsatta utvecklingen.

 138. Tuula skriver:

  Hej! Hur når jag utskottens betänkanden i pdf? Denna länk ger mig bara en webbtext som jag inte kan spara ner i min iPad. Har även klickat på Läsmerlänken http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Utlatande-om-EUs-langtidsbudg_GZ01FiU14/

  Hälsningar!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Du har gjort helt rätt och som du säkert sett finns de allra flesta betänkanden också som pdf på de sidor du hänvisar till. Vi felrapporterade och undersökte orsaken. Nu ska dokumentet vara på plats igen.

 139. Leo Rudberg skriver:

  Hej! Fin ny sajt! Ett stort problem för oss som har andra webbplatser är dock att alla gamla länkar till riksdagens sajt slutat fungera. Detta gäller t.ex. länsstyrelsernas webbplatser och encyklopedin Wikipedia. Så om ni kan fixa omdirigering från de gamla adresserna vore det toppen!

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du tycker webbplatsen är fin. Vad gäller brutna länkar har vi fått in en hel del synpunkter. Vi har därför åtgärdat en del av problemen, såsom länkar till ledamöter och dokument. Läs gärna vårt blogginlägg om saken. Svar på synpunkter om gamla länkar som inte fungerar.

 140. Gäst skriver:

  riksdagen.se svarar ej när man besöker den från ICeweasel/firefox i Debian Wheezy. Fungerar utmärkt i alla andra webbläsare.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för upplysningen. Vi tar med oss detta. De tekniska grundkraven finns presenterade på våra sidor om webbplatsen som du kanske redan tagit del av.
   Teknisk information

 141. Staffan Holmgren skriver:

  Det har blivit rörigareoch svårare att hitta.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår att du kan uppleva sidan som rörig. Olika användare har olika behov och förväntningar på en webbplats som riksdagen.se. Webbplatsen innehåller både mer berättande information om riksdagen och riksdagens arbete men också stora mängder dokument och webb-tv. På startsidan strävar vi efter att visa upp dessa olika sidor av webbplatsen med en stark prägel på aktualitet. Under arbetet med den nya webbplatsen har vi testat bland annat startsidan på grupper av användare. Dessa användartester har gett oss anledning att i viss mån renodla startsidan. Men vi tar gärna emot förslag även framöver på hur vi skulle kunna göra startsidan, eller andra delar av webbplatsen, bättre.

   På avdelningen Bevaka har vi skrivit hur man kan följa beslutsprocessen på den nya webbplatsens avdelningar. Vi har också beskrivit hur användare kan följa ett enskilt ärende:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bevaka/Bevaka-pa-webbplatsen/
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bevaka/Att-folja-ett-arende/
   Förhoppningsvis kan dessa sidor vara till din hjälp.

 142. Patrik Hockum skriver:

  Röstsiffror!

  Hej!

  Jag lyckas inte hitta några röstsiffror i olika beslut. De olika besluten i sig är lite krångliga att hitta men framförallt så kan jag inte hitta röstsiffrorna, alltså uppställt hur varje ledamot har röstat i en fråga.

  Det borde vara länkat direkt till varje beslut.

  Mvh. Patrik

 143. Uu skriver:

  Varför kan man inte hitta anföranden som en riksdagsledamot hållt i kammaren på denna hemsida? Varför kan man inte få upp anföranden, interpellationer, frågor och motioner som en enskilt ledamot gjort när man söker på ledamoten? Varför kan man inte hitta protokoll från debatten? Vänligen korrigera detta. Syftet med riksdagens hemsida måste väl ändå vara att följa ledamöternas arbete såväl i kammaren som i utskotten.

  • Webbredaktionen skriver:

   På varje ledamotssida under Ledamöter på avdelningen Ledamöter och partier finns en modul som heter Sagt & gjort. Den innehåller en ledamots alla motioner, interpellationer och skriftliga frågor samt anföranden från riksmötet 2011/12. Det pågår ett arbete för att ytterligare utveckla Sagt och gjort. – det ska gå att söka på ledamotens motioner, anföranden etc. från även äldre riksmöten. Det kommer alltså att bli enklare att hitta dokument från ledamöterna.
   Ledamöterna: http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Bokstavsordning/

   Den kommande Sagt och gjort kommer att i mångt och mycket likna den tidigare som fanns på den gamla webben. Tills vidare kan du söka efter till exempel en ledamots interpellationer på avdelningen Dokument och lagar. Klicka på Interpellationer och skriv in ledamotens namn i sökfältet. Om du vill ytterligare förfina din sökning kan du välja Detaljerad sökning och till exempel fylla i riksmöte.
   Dokument och lagar: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/

 144. Kurt kent Andersson. skriver:

  Talmännens nya(?) sätt att lägga till partitillhörighet vid överlämnadet av ordet till riksdagsledamöterna är mycket bra.
  Det blir också mycket lättare, för oss oinvigda, att följa de olika partiernas ståndpunkter.
  Bra!

 145. Stefan skriver:

  Varför följer inte den aktuella debatten med på sajten…? Alternativet vore en uppdateringsknapp eller att när man tar fram IP listan, kunna klicka på den och få en uppdaterad sida.

  • Webbredaktionen skriver:

   Sidan ”Alla interpellationer” är ett arkiv för tidigare sändningar, därför syns inte pågående debatter. Debatten blir tillgänglig i arkivet cirka 30 minuter efter avslutad sändning. Tack för din synpunkt angående uppdateringsknapp. Att lägga in en sådan är inte aktuellt för tillfället, däremot kan du uppdatera sidan genom att använda den funktion som finns i din webbläsare för att få upp nyligen avslutade interpellationsdebatter i listningen.

 146. Ewa Widgren skriver:

  För prop. 1980/81:22 saknas helt info om betänkande och riksdagsskrivelse. Kommer det rättas?

  • Webbredaktionen skriver:

   Riksdagens databaser med registerinformation om ärenden går tillbaka till riksmötet 1986/87. För äldre dokument saknas med andra ord denna information, till exempel anknutna dokument. Så var det även på den gamla webbplatsen. Att äldre dokumenten trots det finns att läsa beror på att de rätt nyligen skannats in från de tryckta förlagorna.

 147. Claes skriver:

  Snygg och bra flik. Men hyperlänken kopplad till ”reglerna” funkar inte. [Error: No property ”HaveYourSayRules”.] Frågan är om det här funkar?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din uppmärksamhet. Av någon anledning uppträder felet i tyck till fliken just på de sidor där hela ärendeflödet presenteras. Vi felanmäler och åtgärdar.

 148. Birgitta skriver:

  Ungdomens riksdag felstavar Nybor

  • Webbredaktionen skriver:

   Tyvärr går det inte att ändra i efterhand eftersom det har loggats under sändning. Det är en alltför komplicerad procedur att åtgärda i efterhand. Vi beklagar felstavningen.

 149. Ewa Widgren skriver:

  Rskr nummer måste finnas tillgängling på sidan för betänkandet. Har det tagits bort i nya versionen? Måste kompletteras snarast för att vi skall kunna arbeta. V v svara på denna fråga.
  Mvh Ewa Widgren

  • Webbredaktionen skriver:

   Riksdagsskrivelser finns med på sidan om ärendegången, där alla dokument som hör till ärendet finns samlade. Om du är inne på ett betänkande hittar du den sidan via länken ”Mer om betänkandet”. Exempel: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/AU6/

   Riksdagsskrivelser från 2002/03 och dessförinnan saknas dessvärre på grund av ett tidigare distributionssystem. Om du behöver komma åt en äldre riksdagsskrivelse är du välkommen att kontakta riksdagsinformation på 020-349 000.

 150. Peter skriver:

  Kommittédirektiv (se t.ex. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/Starkt-rattssakerhet-i-skattef_DIR2012;14/) saknar uppmärkningskod för mellanrubriker och stycken. Det gör texten mycket svårnavigerad för personer med t.ex. skärmläsare (det blir bara ett långt massivt textblock).

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att vissa dokument inte visas på ett bra sätt. Vår dokumentdata hämtas från olika källor som vi inte alltid fullt ut själva styr över. Vissa dokumenttyper har helt avkodats vilket gör dem svåra att läsa. Vi kommer nu kontinuerligt se över hur de olika dokumenten kan presenteras på bästa möjliga sätt.

 151. Karin Green skriver:

  Bra upplägg med en scrollbar så man lätt kan hoppa mellan talarna.

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du uppskattar vår nya webb-tv.

 152. Peter Åqvist skriver:

  Hej,
  jag har noterat att ordet ”presscenter” på sidan ”Talman och vice talmän upprepade gånger stavats ”pesscenter”

  Mvh

  Peter

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack! Nu är det rättat.

 153. Maria Sköld skriver:

  Hej,
  Sen ni senast ändrade er hemsida fungerar inte längre gamla länkar till riksdagen.se, vilket inte har varit något problem jag uppmärksammat vid tidigare omgörningar. Det är ett återkommande problem, som jag hoppas att det går att göra något åt, eftersom det är en stor mängd viktig information som plötsligt inte är tillgänglig. Och vinsterna med den nya hemsidan uppväger inte direkt den förlusten, den gamla sidan var i mitt tycke mer överskådlig och lättnavigerad.
  Med vänlig hälsning,
  Maria Sköld, politikreporter Göteborgs-Posten

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi har nu genomfört en ändring som gör att gamla länkar till dokumenten och ledamöterna dirigeras om till den nya webbplatsen. Läs mer om länkar i blogginlägget Svar på synpunkter om gamla länkar som inte fungerar. Sist riksdagen.se gjordes om (2005) bröts de flesta länkar, med undantag av lagar och motioner.

   Vi beklagar att du inte upplever nya riksdagen.se som bättre. Våra användarundersökningar visade dock att många användare tyckte det var svårt att navigera på och få en överblick över den gamla webbplatsen. Dessa brister har vi nu försökt åtgärda. Vi fortsätter utvecklingsarbetet och webbplatsen kommer även i fortsättningen att utvärderas med hjälp av användartester.

 154. Carin skriver:

  Förr kunde jag lätt hitta en pdf-fil av propar. Varför inte nu? Den är inte så gammal och ärligt talat html-versionen är hur jobbig som helst att läsa även om jag inte vore dyslektiker.
  Detta är en klar försämring av mina möjligheter att enkelt och utan knyssel ta till mig offentlig information. Var är pdf? Är det en ny regel för cookies elelr annan regeltryteri så sn’älla åtgärda, jag klarar absolut inte av texten och ar ingen lust att lägga ut pengar på både dator att hitta fakta och pengar på att få Prop. 1995/96:78 postad till mig.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt i html. Delvis beror det på brister i strukturen på de digitala dokumenten. Dessa brister kan vara svåra att täcka upp för eftersom det rör sig om en stor mängd dokument som vi själva inte heller fullt ut styr över. Propositioner ska finnas att tillgå som pdf, vilket du ju efterfrågar. Just din exempelproposition finns däremot inte som pdf varken på riksdagen eller regeringens webbplats. Vi får fortsätta att felsöka men felet kan ha att göra med andra databaser än våra egna.

 155. AnnaLena skriver:

  Hej

  använder lagtex och förordningar i mitt arbete och har behov av att kunna göra utskrifter av dessa ibland. Detta har varit fungerande men i dag när man skriver ut så är texten 8pt (?) på pappret och det går knappt att läsa.

  Förslag: Att det finns en utskriftsvänlig funktion av lagar på er hemsida.
  Pdf finns men här kan det ev. saknas ev.ändringar och därför skickar jag in mitt förslag.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för förslag. Att texten skrivs ut i ett så litet format är felanmält och kommer att åtgärdas den här veckan vid sidan om en del andra utskriftsförbättringar. Vi hoppas att dessa ska täcka dina behov.

 156. ES skriver:

  När man letar på intepellationsdebatter kunde man tidigare säka per statsråd. Det var en väldigt bra funktio. Går det fortfarande?

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är en återkommande synpunkt att vilja filtrera interpellationer och frågor på statsråd. Vi tar med oss synpunkten i den fortsatta utvecklingen.

 157. Jonas skriver:

  När jag öppnar sidan möts jag av en blaffa att jag borde skaffa och installera ett stort amerikanskt bolags produkter (Adobe Flash i det här fallet). Ni kan väl lika gärna upplåta platsen att göra reklam för Coca-Cola istället, då kunde vi åtminstone få igen lite pengar för det.

  Vi skriver 2012 och det borde vara alldeles självklart att använda öppna standarder. Jag ska inte behöva köpa en viss produkt för att inte gå miste om information från Riksdagen. Som det är idag vet jag ju inte ens vad det är jag går miste om.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar denna brist men det finns skäl till varför vi använder flash. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. På den tiden var inte de standarder du efterfrågar beprövade. Vi är medvetna om utmaningarna med flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att flash var bäst vid den tidpunkten. Programmet kräver dock inget köp utan är kostnadsfritt. Vi har i sammanhanget valt att tala om vilken programvara som krävs, både för att kunna ta del av webb-tv men också våra pdf:er.

 158. Annli Halabi skriver:

  Även då mycket detaljerad och korrekt sökinformation skrivs in (något som är mycket tidskrävande) verkar resulatet vänta på sig. ”1996/97:1 budgetpropositionen för 1997 utgiftsområde 17” ger t.ex. 107 träffar. Ingen av de som kommer upp i första vyn förefaller relevant.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi gjorde samma sökning och kan konstatera att vi ser motsvarande träffproblematik. Vi tackar för din uppmärksamhet och undersöker problemet.

 159. Annli Halabi skriver:

  Då man söker efter dokument, t.ex. propositioner och skrivelser, krävs flera steg innan man kan komma så långt som till att ange det dokument man söker. Vill man söka ett visst dokument måste man skriva ut riksmötesbeteckningen själv, ingen rullgardin med valmöjligheter finns, och årets riksmöte kommer inte upp som default.

  • Webbredaktionen skriver:

   Rullgardinslistor försvårar för de flesta användare. Det är enligt användarstudier lättare och tydligare för de flesta att fylla i ett fält än att välja i en lång rullista. Vi har valt att tydliggöra att exempelvis propositioner sorterar under förslag. Avsikten är att hjälpa ovana användare att bättre orientera sig i beslutsprocessen. Därmed blir det ett klick till i förhållande till tidigare.

 160. Annli Halabi skriver:

  Vissa dokument kommer upp, t.ex. betänkande 1996/97:KrU1 kommer upp i ett långsmalt sjok utan stycken, som är synnerligen svåröverskådligt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt. Vi kommer att se över hur vi kan förbättra presentationen.

 161. Hans Lindström skriver:

  Dessa sidor innehöll tidigare en tämligen fyllig beskrivning om den svenska riksdagens historia. Var är den nu? Är inte historia viktigt längre?

  • Webbredaktionen skriver:

   Informationen om riksdagens historia ligger idag under Så funkar riksdagen och sedan i vänsternavigeringen under Demokrati. Självklart är historia viktigt.

 162. Andreas Wesik skriver:

  På den gamla siten fanns på varje utskotts sida texten ”Vill du säga vad du tycker till ledamöterna i utskottet eller har du politiska frågor? Kontakta då ledamöterna direkt”.
  Denna text, eller någon med liknande innebörd, hittar jag inte på den nya designen.

  Jag tycker det är en väldigt viktig punkt att ha med för att fostra god demokratisk sed.
  Som vanlig medborgare (och inte en välsmord lobbyist) känner jag mig lite obekväm med att kontakta de som sitter i riksdagen när jag har åsikter.

  Den där lilla texten hjälper oss vanligt folk att ta oss över tröskeln och försöka göra våra röster hörda.

  Tack på förhand.

  • Webbredaktionen skriver:

   Intressant att höra att du uppskattade texten. Vi tar med oss din synpunkt inför det fortsatta utvecklingsarbetet.

 163. Peter skriver:

  Jag märker att alla länkar som tidigare gjorts till riksdagens webbplats nu verkar trasiga. Det kräver merarbete från alla de som tidigare lagt ner energi på att bygga bra länkar till er. Finns det någon plan på att omdirigera dem så att besökarna hamnar rätt?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har i ett nytt blogginlägg sammanfattat ett svar angående länkarna och vad vi kommer att göra. Tack för din fråga.

 164. Mikael Sandström skriver:

  Hemsidan har upphört att fungerar praktiskt, bl.a. genom att det inte snabbt och lätt går att skriva ut ett IP-svar. Vad har ni tänkt på? Inte på användarvänlighet förefaller det.

  • Webbredaktionen skriver:

   Om du vill skriva ut ett interpellationssvar kan det vara enklare att gå till protokollet och markera den text du vill skriva ut. Så fungerade det på den gamla webbplatsen, och det går bra att göra även nu. Du hittar interpellationssvaren länkade från interpellationerna som du hittar här:

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Interpellationer/

 165. Mats Niklasson skriver:

  Det går inte att skriva ut hela lagtexten. se Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi prövade att skriva ut lagtexten och lyckades med det utan problem. Hör gärna av dig om det fortfarande inte fungerar. Här hittar du kontaktuppgufter:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Kontakta/

 166. Sylvia Sundberg skriver:

  Har försökt att ladda ned på olika sätt men får inte med den feta stilen. Bra om kapitel är bättre synliga vid bläddring.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Kan du ge exempel på ett dokument där den feta stilen inte kommer med?

 167. Ewa Widgren skriver:

  Pågår inte något förbättringsarbete på denna version?
  För att kunna användas som arbetsverktyg på många tusen tjänstemän inom statsförvalningen måste ni göra en genomgång och gå tillbaka till sökfunktioner från förra upplagan.
  Det finns många sökfunktioner som måste uppjusteras för att bli användbar, jag nämner här bara två centrala.

  Riksmöte/år måste som tidigare ha angivna att välja mellan.

  Dokumenttyper placerade på samma sätt som tidigare, svårarbetat. Vad menar ni är skillnaden mellan ”Lagar” och ”Svensk författningssamlilng” (Ett fåtal avtal finns med i SFS med detta är ett undantag som säkert inte är avsett).? Har ni inte jurister med i ert arbete när ni arbetar med detta central verktyg databas fr Riksdagen?
  Jag har tidigare sänt påpekanden men hittils aldrig fått svar på mina frågor.

 168. Lars Sjöberg skriver:

  Hej, åtminstone när jag läser vapenförordningen (1996:70) på min iPad så visas texten i fel ordning, se ex. vis. 2 kap. 3 andra stycket som börjar med ”Vapentyp Krav 1…”
  Det går inte heller att kopiera texten, vilket vore bra.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt. Vi kommer att se över hur vi kan förbättra presentationen. Lagarna hämtas från Regeringskansliets rättsdatabaser, där det här stycket är uppdelat i två kolumner. På riksdagen.se har texten slagits ihop till en kolumn, vilket gör den svårläst. Vi rekommenderar att du i stället använder Lagrummet för att läsa paragrafen i fråga. Länk till Lagrummet finns också i anslutning till lagen på riksdagen.se.
   Vapenförordning (1996:70) (Lagrummet.se)

   Någon särskild funktion för kopiering av text finns inte på riksdagen.se. Att kopiera på vanligt sätt, genom att markera texten och välja ”Kopiera”, fungerar även på läsplatta.

 169. Helén Leijon skriver:

  Funktionen att från tex en proposition få veta hur detta förslag behandlats av riksdagen verkar inte längre finnas kvar. Detta är beklagligt. I det tidigare systemet var det mycket enkelt att följa behandlingen av ett ärende om man visste prop-nr. Nu vetkar jag måsta veta också namnet/numret på betänkandet för att få fram det.

  • Webbredaktionen skriver:

   Du kan fortfarande följa ett ärende med början från propositionen. Gå in på propositionen och klicka på länken ”Mer om propositionen” närmast under rubriken. Bredvid förslagspunkterna finns information om vilket betänkande som behandlar propositionen, en länk till betänkandet samt kortfattad information om utskottets förslag och riksdagens beslut. På betänkandets sida kan du läsa mer utförligt om riksdagens behandling av ärendet.

   För nyinkomna propositioner saknas den här informationen fortfarande. Här är ett exempel på hur en propositions sida ser ut när uppgifter om betänkandet har kommit in: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/prop-20111262-Bemyndigande-o_GZ0362/

 170. Johan Sørensson skriver:

  Hej!
  På den tidigare webbplatsen gick det att bland interpellationer och skriftliga frågor söka på vem av statsråden som interpellationen eller frågan hade ställts till. Den funktionen verkar ha fallit bort nu, vilket gör det svårt att bevaka vad som händer inom ett visst politikområde.

  Vänliga hälsningar!

  • Webbredaktionen skriver:

   Det har varit en återkommande synpunkt att vilja filtrera interpellationer och frågor på statsråd. Vi tar med oss synpunkten i den fortsatta utvecklingen.

 171. Amy Wharton skriver:

  Just nu håller jag på med skolarbete som bl.a. gäller Riksdagens arbete. Tycker det är svårt att hitta, konkreta svar finns då man skriver in sökord men tycker det brister eftersom det finns inga svar som besvarar vad och varför.

  • Webbredaktionen skriver:

   På avdelningen Så funkar riksdagen finns ett samlat material om riksdagen och riksdagens arbete. Där finns mycket av den information vi tror att du efterfrågar. Du kan också hämta en hel del material på Lärarsidorna som vänder sig till skolan. På sidorna om Riksdagen på schemat kan du ta del av en hel del länkar och material som gäller riksdagens arbete. Just nu filtrerar inte sökmotorn på dessa sidor men vi tar med oss din synpunkt inför fortsatt utveckling.

 172. Martin Ode skriver:

  Jag tycker WebM video borde användas i stället för Flash

  • Webbredaktionen skriver:

   Fler på utvecklingsbloggen har haft synpunkter på Flash men det finns skäl till varför vi gjorde det valet. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. Vi är medvetna om utmaningarna med flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att flash var bäst vid den tidpunkten. En av våra första aktiviteter under 2012 kommer vara att prioritera en anpassning av webb-tv så att den kan ses från andra plattformar, till exempel mobiler eller pekskärmar. Det är högt prioriterat i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

 173. Hans Wåhlberg skriver:

  Jag har som student och samhällsintresserad använt riksdagens hemsida ganska flitigt de senaste åren. Det har varit ett lätt och mycket användbart verktyg för insamlande av information om beslut och statistiskt underlag för undersökning av debattdiskurs och liknande. Därför är det sorgligt att se hur sidan har försämrats avsevärt. Det tar längre tid att hitta rätt. Det beror inte bara på ovanan vill jag påstå. Startsidan innehåller färre och oklara flikar och det blir oklart hur man kommer vidare. Framför allt riksdagskammarens protokoll har intresserat mig ofta och det är klart svårare att hitta fram till dessa och svårare att söka på ord och avgränsa sökningar etc. Titta alltså på gamla hemsidan och lär. Det ska vara enkelt att söka för den oinvigde. Det kan man inte säga att det är nu när inte ens jag, som varit en återkommande besökare på sidan, kan orientera mig utan att öda tankekraft på hur jag ska söka det jag vill läsa.

  • Webbredaktionen skriver:

   De lärdomar vi drog av tidigare utvärderingar var att den tidigare startsidan hade alltför mycket länkar och flikar. Därav avgränsningen.
   Genom att gå via ingången dokument och lagar kan du filtrera din sökning på olika sätt. Är du intresserad av protokoll ska du klicka på kammaren till vänster och därefter filtrera på protokoll. Du kan också välja att filtrera på förslag, frågor och anmälningar med mera. Om du vill avgränsa din sökning ytterligare kan du sedan gå till deltaljerad sökning under sökrutan där du exempelvis kan bestämma tidsspann eller riksmöte. Med lite vana tror vi att det blir lättare men tackar för dina synpunkter.

 174. Christina Lindberg skriver:

  Föreslår en utläggning av begreppet ”adjungera”

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för förslag till ordboken. Den kommer framöver att byggas på.

 175. Göran Norlander skriver:

  Svårt hitta. Saknar uppgifter om fd ledamöter.

  • Webbredaktionen skriver:

   I dagsläget har vi valt att enbart lista sittande ledamöter. Däremot går det utmärkt att söka på en tidigare ledamot och få fram motsvarande uppgifter om vad dessa har sagt och gjort, i vilka utskott de har suttit och vilka uppdrag de har haft.

 176. Stefan Wikén skriver:

  Varför finns det ingen länk till hela utskottsbetänkandet inklusive motioner och reservationer? Jag tycker detta har blivit en försämring.

 177. Nils Allan Danielsson skriver:

  Fruktansvärt dålig sökfunktion. I internets barndom fanns det kanske något lika dåligt, men i dag torde det sakna motstycke!

 178. mama skriver:

  Hej
  när man tittar på ”Beslut i korthet” och ”Protokoll” så diskuterar man vissa betänkande och sedan kommer ett beslut – man VAR hittar man dessa? VArför inte länka till sidor där aktuella bet’nkanden och beslut finns?

  • Webbredaktionen skriver:

   Om man klickar på samlingssidan för Beslut i korthet och sedan på ett av Beslut i korthet-ärendena i listan så kommer man till en samlingssida för det ärende som har beslutats.
   http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Beslut-i-korthet/
   Om du till exempel väljer att klicka på ärendet Riktat statsbidrag till vuxenutbildningen (UbU7) i ovanstående Beslut i korthet-lista får du fram följande samlingssida:
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/UbU7/
   På samlingssidan finns all information om ärendet. Observera att ärendet(betänkandet) formellt heter 2011/12:UbU7 Vuxenutbildning. Rubriken ”Riktat statsbidrag till vuxenutbildningen” är en Beslut i korthet-rubrik som är skriven i en mer journalistisk anda. Högt upp finns den sammanfattande Beslut i korthet-texten som berättar hur beslutet blev. Under den finns länkar till betänkandet i ärendet. Det formella beslutet finns presenterat under Omröstning och beslut. Där står det hur riksdagen har röstat i varje delfråga som ingår i ärendet. Där redovisas vad utskottets förslag är i varje fråga och vad kammarens (riksdagens) beslut blev, det vill säga om det blev bifall (ja) eller inte till utskottets förslag. På samlingssidan finns också en länk till protokollet. Även där står det hur omröstningen och beslutet blev.

   Om du av någon anledning i stället väljer att söka information om ett beslut genom att gå direkt via protokollet ska du söka på protokoll under Kammaren på avdelningen Dokument och lagar.
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/
   I protokollet står ärendets beteckning i samband med beslutsredovisningen, till exempel UbU7. Du kan söka på ärendet genom att ange dess beteckning under Betänkanden och utlåtanden under Utskotten och EU-nämnden på avdelningen Dokument och lagar. Skriv riksmöte och beteckning i sökrutan – 2011/12:UbU7- så får du en träff på betänkandet.
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Vuxenutbildning_GZ01UbU7/
   På sidan du får upp kan du klicka på länken Mer om betänkande 2011/12:UbU7. Då kommer du till samlingssidan med all information. Om du vill läsa betänkandet klickar du på länken Betänkande 2011/12:UbU.

   På avdelningen Bevaka står det hur man kan följa ett ärende i riksdagen, beroende på vilken förkunskap man har.
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bevaka/

   Är inte helt säker på var exakt du befann dig på webbplatsen när du hade svårt att hitta informationen. Förhoppningsvis har du nu fått svar på din fråga. Om inte så kan du ringa riksdagsinformation på telefonnummer 020-349 000 eller skicka e-post till riksdagsinformation@riksdagen.se.

   Tilläggas kan att det är sällan det är ett enda beslut som fattas i ett ärende. Ett ärende (betänkande) rymmer ofta flera förslag och därför kan det bli flera omröstningar i ett och samma ärende.

 179. Sofia skriver:

  Sökfunktionen fungerar verkligen uselt och sökningar som jag gjorde igår fungerar inte idag. T.ex. en sökning (via Detaljerad sökning) på innevarande riksdagsår samt Civilutskottet leder till en http 404. Likaså en sökning på betänkande 2011/12:CU9. Dessutom har jag tidigare ställt en fråga till er hur man ska få upp behandlingen av en proposition eller ett betänkande. Ert exempel visade mycket riktigt behandlingen men då avseende en relativt ny prop. Jag kan inte längre få upp (det gick på förra hemsidan) behandlingen av äldre prop/betänkanden. Jfr t.ex. 2002/03:NU7. Det måste ju fixas.

  • Webbredaktionen skriver:

   Webbredaktionen har sökt på de dokument du tar upp i din fråga och får träffar på dem:
   2011/12:CU9: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Fastighetsratt_GZ01CU9/
   2002/03:NU7: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Vissa-naringspolitiska-fragor_GQ01NU7/
   Sökningarna verkar alltså fungera nu. Vi kan tyvärr inte återskapa det fel som uppstod vid din sökning tidigare i dag.

   • Sofia skriver:

    Det stämmer att sökningarna började fungera efter kl 16 i fredags, men hela dagen innan dess kunde jag inte få träff eller öppna betänkanden. Det känns inte som en stabil hemsida! När det gäller bet 2002/03:NU7 kan jag fortfarande inte hitta den aktuella riksdagsskrivelsen någonstans under beskrivningen av behandlingen.

    • Webbredaktionen skriver:

     Riksdagsskrivelser från 2002/03 och dessförinnan finns inte med på sidan om ärendegången på webbplatsen på grund av ett tidigare distributionssystem.
     Senare skrivelser ska dock ligga på just den ärendesida som du hänvisar till. Om du behöver komma åt riksdagsskrivelsen för 2002/03:NU7 är du välkommen att kontakta riksdagsinformation på 020-349 000 som då kan ta fram den till dig.

 180. Marcus Jonsson skriver:

  På den nya hemsidan hittar jag inga skriftliga protokoll. De kom fram på den gamla sidan med en enkel sökning, här får jag bara videoträffar på en sökning i arkivet… Gör jag fel?

  • Webbredaktionen skriver:

   Under avdelningen Dokument och lagar hittar du kammarens protokoll. De ligger direkt under Kammaren i avdelningens vänsternavigering. Där kan du bläddra bland de senaste protokollen och söka via sökformuläret efter ett specifikt protokoll.

 181. Petter skriver:

  Jag eftersöker utskriftsvänlig version

 182. Mats Niklasson skriver:

  Jag tog fram proposition 1996/97:22 med anledning av en rättsutredning .

  Textern presenteras som ett långt hoptryckt text sjok som det iär omöjligt att orientea sig i eller ens läsa.
  För mig är den här texten helt meningslös. Jag kan inte använda den som rättskälla.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt. Delvis beror det på brister i strukturen på de digitala dokumenten. Dessa brister kan vara svåra att täcka upp för eftersom det rör sig om en stor mängd dokument som vi själva inte heller fullt ut styr över. En del dokument finns dessutom inte digitalt, utan är inskannade från de tryckta versionen. Vi kommer dock se över hur vi kan förbättra presentationen.

 183. Monica Almqvist Lovén skriver:

  Det vore bra att kunna söka på ledamöter efter sakfrågor och inte bara partifärg. Skulle det vara möjligt? mvh MAL

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår önskemålet men sakfrågor filtrerat på ledamöter finns inte i dagsläget. Vi tar med oss synpunkten in i det fortsatta arbetet.

   Kanske har du redan besökt ledamotssidorna och tittat på sagt och gjort, skriftliga frågor, anföranden från debatter. Där presenteras sakfrågor utifrån respektive ledamot. Men vi förstår att du menade möjligheten att söka ”från andra hållet”.

 184. Fredrik Arvas skriver:

  Hej,
  jag har länkat direkt till motioner på den gamla webben och alla de länkarna är nu trasiga. Det blir en hel del jobb att leta rätt på dokumenten igen. Synd.

  Snälla tänk på att ha permanenta länkar nu så att vi slipper göra om jobbet nästa gång ni bygger om.

  • Webbredaktionen skriver:

   Den nya webbplatsen medför att gamla länkar till riksdagen.se behöver uppdateras. Vi har förståelse för att detta tar tid i anspråk.

 185. David skriver:

  Hej,
  Tidigare kunde jag hitta protokoll från voteringar i riksdagen. Samtliga ledamöters motioner. Närvaro vid voteringar etc. Har detta tagits bort? Tacksam för hjälp att hitta.
  MVH
  David

  • Webbredaktionen skriver:

   Inget av detta har tagits bort men presenteras delvis på ett annat sätt. Ett sätt att skapa sig en helhetsbild över ett ärende är att gå via betänkandet. På sidan som leder till mer om betänkandet får du en helhetsbild över ärendets gång. Där finns propositioner, motioner, debatten, protokollet och kammarens omröstning. Mer om hur du följer ett ärende finns på avdelningen Bevaka.

 186. David skriver:

  Hej,
  Under fliken för vilka partier som finns i riksdagen presenteras de tre, fyra främsta namnen i varje parti. På socialdemokraternas del ser vi att en kille som heter Stefan Löfven finns med trots att han defenitivt inte är ledamot av Sveriges riksdag. Även om han är ordförande för partiet så bör han ionte stå med som ledamot i riksdagen. Envisas ni så kan ni väl åtminstånne skriva tydligt att killen INTE är ledamot.

  Ordnung muss sein.

  • Webbredaktionen skriver:

   Ja, det stämmer att vi har gjort ett urval på de framträdande rollerna inom respektive parti. Partiledare/språkrör, gruppledare och partisekreterare. Detta urval fanns även på den tidigare webbplatsen men nu är personerna mer visualiserade med bilder och direktingångar. Stefan Löfven hamnar i egenskap av partiledare på en framträdande plats på det socialdemokratiska partiets sida trots att han inte sitter i riksdagen, vilket även gäller Fredrik Reinfeldt som ju i sin roll som statsminister har en ersättare i riksdagen. På Stefan Löfvens sida har vi dock tydliggjort att han inte sitter i riksdagen och på Reinfeldts sida står vem i riksdagen som ersätter honom när han är statsminister.

 187. Mikael Sterner skriver:

  Hej! Eftersom det numera inte går att läsa mer än rubriker under Beslut i korthet (utan att behöva klicka på varje beslut), skulle ni inte kunna be redaktören att skriva in mer i rubriken? Så att det åtminstone alltid framgår vilket beslut som togs av det man ser.

  T.ex. kunde ”Särskild utlänningskontroll (JuU18)” ändras till ”Särskild utlänningskontroll (JuU18), redovisning av skrivelse från regeringen, avslutades utan tillägg”. Eller använda den rubrik som används på målsidan ”Betänkande 2011/12:JuU18 2011 års redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll”.

  Det allra bästa vore såklart om ni kunde återställa funktionaliteten att kunna läsa mer än bara rubriken. Kanske kunde ni ha en knapp ”Expandera alla” som visar både rubrik och sammanfattning? Bonus om detta fungerade även i mejlprenumerationen av Beslut i korthet.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för synpunkten! Vi strävare efter att rubrikerna så långt som möjligt ska vara journalistiska. Vi tror att det skulle minska det problem du beskriver. Beroende på ärendets innehåll är det dock inte alltid lika lätt att formulera tydliga rubriker, men vi ska anstränga oss ytterligare på den punkten. Vi kommer även senare att de över hur Beslut i korthet presenteras på webbplatsen och i utskick.

 188. alia skriver:

  se rubrik

 189. Anders skriver:

  Hej!

  Jag föreslår att riksdagen lanserar en app med en enkel funktionalitet, där man kan ta del av webbsändningar, läsa om nya lagar eller propositioner, eller t.ex se namn och bild på ledamöter. För att inte göra appen för tung och komplicerad är det lämpligt att använda länkar till relevant sida eller dokument i webbläsare. Den ska vara snabb, enkel och överskådlig. Keep it simple.

  Med en app får fler tillgång, insikt och förståelse för riksdagens arbete.

  • Webbredaktionen skriver:

   Genom vår öppna data har vi skapat möjligheter för andra att ta fram appar med riksdagens offentliga material som grund. Vi följer hela tiden utvecklingen kring vi hur vi på bästa sätt kan skapa insyn i och kunskap om riksdagens arbete och sparar alla synpunkter som kommer in. Tack för ditt förslag med motivering.

 190. Kerstin Rassner skriver:

  Vilket lyft att även vi längst bort från Stockholm nu kan lyssna till debatterna! Suveränt att kunna hoppa mellan texten i protokollen och samma anförande på videon. Dessutom kan vi ju se vilka vi röstade in och om de verkar förtroendeingivande 🙂

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att höra. Vi hoppas att vår satsning på webb-tv lockar fler att följa och ta del av riksdagens arbete.

 191. owe nilsson skriver:

  Det är väldigt omständligt att inte se länkarna till ett ärende i kalendern när man tittar på respektive utskotts dagordning. I stället måste man gå in under Utskotten&EU-nämnden, respektive utskott och Förslag som utskottet arbetar med. Dumt. Lägg länken under dagordningsärendet i stället, som tidigare.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår din synpunkt och tar med oss den i det fortsatta arbetet. Länkar från utskottens föredragningslistor till respektive ärende fanns inte på den gamla webbplatsen heller. Under Debatt och beslut i kalendern finns däremot alltid länkar till de ärenden som ska behandlas.

 192. Ingvar Ingvarsson skriver:

  Hur ska jag nå riksdagens hemsidas samtlig informstion utformad på våra erkända minoritetsspråk?

  • Webbredaktionen skriver:

   Sidorna på minoritetsspråk är fortfarande under utveckling och kommer att publiceras så snart det är möjligt.

 193. Hans skriver:

  Mycket sämre hemsida en tidigare. Ej genomtänkt.

 194. Lars Hasselgärde skriver:

  Jag har jättesvårt att komma överens med sökmotorn på Dokument & lagar. Jag sökte ”lag om tjänstledighet för studier” och fick över 1300 träffar. Jag sökte också på Nummer ”1974:981” och fick 0 (noll) träffar. Den gamla sökmotorn var bättre.
  /Lars

  • Webbredaktionen skriver:

   Ett tips vad gäller sökmotorn är att först filtrera så mycket som möjligt. I ditt fall går du till Dokument & lagar och filtrerar därefter på lagar. Eftersom du hade författningsnumret skriver du in det och får då träff direkt på lagen och därefter förordningen. Vi kommer framöver att komplettera sök med en vägledning.

 195. Anna Sund skriver:

  När jag klickade på betänkanden och utlåtanden under utskottens dok. i söksnittet är flera betänkanden daterade 2012-06-12. Rimligen fel datum …

  • Webbredaktionen skriver:

   I listan står det efter dessa betänkanden planerat betänkande. Det betyder att betänkandet inte är klart utan att utskottet har lagt in det i sin planering. Det ska tas upp i juni.

 196. Agneta Laurén skriver:

  Hej!

  Det vore bra om propositionerna kunde fås i ett mer läsvänligt format än bara som en enda lång textfil utan rubriker etc. Det är snudd på oläsligt.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att vissa dokument tyvärr inte visas på ett bra sätt. Vi ser över hur vi kan åtgärda detta. Delvis beror det dock på brister i strukturen på den digitala dokumenten. Dessa brister kan vara svåra att täcka upp för eftersom det rör sig om en stor mängd dokument som vi själva inte heller fullt ut styr över. En del dokument finns dessutom inte digitalt, utan är inskannade från de tryckta versionen. Men, som sagt, vi kommer att se över hur vi kan förbättra presentationen.

 197. Ingvar skriver:

  Jag surfar på en iPad och vill kunna se filminslag. Eftersom hemsidan kräver Flash kan jag inte det.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar denna brist, och det är fler som på utvecklingsbloggen ställt samma fråga. Det finns skäl till varför vi använder flash. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. På den tiden fanns inte HTML5. Vi är medvetna om utmaningarna med flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att flash var bäst vid den tidpunkten. En annan faktor som vi behöver ta hänsyn till är att många av våra användare har äldre webbläsare som inte stöder HTML5. En av våra första aktiviteter under 2012 kommer vara att prioritera en anpassning av webb-tv så att den kan ses från andra plattformar, till exempel mobiler eller pekskärmar. Det är högt prioriterat i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

 198. Lars-Göran Gustafsson skriver:

  Det borde gå att på denna sida hitta uppgifter om prop. och utskottsbet. etc. som följt på denna utredning.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår din synpunkt, men vi har tyvärr inte möjlighet att i dag presentera den informationen. Det är i dag möjligt att följa ärenden från regeringens förslag och till riksdagens beslut. Här kan man läsa mer om detta:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bevaka/Att-folja-ett-arende/

 199. Clara Öström skriver:

  Varför går det inte längre att få upp ett utdrag ur ett dokument där det sökta ordet är markerat?

  • Webbredaktionen skriver:

   Du hittar den funktionaliteten i den globala sökfunktionen som du når via sökrutan uppe till höger i sidhuvudet.

 200. Zeb skriver:

  DÅLIIIGT!!!!!!!!!!!!!!!!

 201. Jacob Palme skriver:

  Er webbsajt visar bara en ofantligt stor mängd av ändringar i strafflagen. Man borde kunna se den giltiga lagen, med alla ändringar införda, annars är det ju nästan omöjligt att se vilken lag som egentligen gäller.

 202. HC Borg skriver:

  Hej,

  Den nya sidan är snyggare men rörigare. Jag saknar en enklare länk till Interpellationer och frågor från ledamöterna, samt den sorteringsfunktion som fanns innan där man kunde se t.ex. alla fågor till ett visst statsråd.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har valt att göra presentationen av ledamoten och hennes eller hans arbete mer tilltalande och lättillgängligt. För den som vill fördjupa sig i allt det som en ledamot har gjort kan vara en fördel att använda sig av sökfunktionen på avdelningen ”Dokument & lagar”. Skriv in ledamotens namn och gör aktuella val under detaljerad sökning.

   Vi fortsätter utvecklingen av webbplatsen och tar med din synpunkt i det arbetet.

 203. deurell skriver:

  Ni har två länk-texter till prop 168. Men den ena leder till skriv 148.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Länken till skrivelse 148 ska inte finnas där. VI har gjort en felanmälan.

 204. Jurist skriver:

  Hej

  Jag och många andra som skriver ut lag från hemsidan skulle uppskatta om det kunde ske förbättringar på det området. Bättre typsnitt, rätt storlek, läsvänlig, felfri osv.

  Det var bättre på den förra hemsidan.

  • Jurist skriver:

   För övrigt en väldigt bra hemsida, snyggt!

  • Webbredaktionen skriver:

   Ja, det behövs förbättringar i hur dokumenten presenteras. Vi kommer att se över detta under våren. Tyvärr är det dock så att vissa brister är svåra att komma åt eftersom texerna saknas i välstrukturerad digital form. Vi har i stället tvingats skanna in texten från de tryckta dokumenten vilket begränsar möjligheterna att påverka presentationen. Det gäller i första hand de äldre dokumenten.

 205. Bibbi Hansson skriver:

  Klickade länk som ledde till specifik sida på ”gamla” sajten. Hamnar hos ”Sidan kan inte hittas”. Oacceptabelt. Riksdagen och dess webbsidor är folkets tillgångar. Oföränderlighet måste garanteras Många dokument länkar till Riksdagen. Från både politiska och andra organisationer liksom näringsliv och privatpersoner.

  I den mån ni flyttar/byter namn på bibliotek och dokument, så MÅSTE ni göra en redirect! På SAMTLIGA dokument.

  • Webbredaktionen skriver:

   I och med den nya webbplatsen kan länkar till riksdagen.se behöva uppdateras.

 206. Joel skriver:

  Det finns inte tillräcklig med information om krigsdelegationen. Det verkar som om hemsidan fortfarande byggs.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det stämmer att sidan om Krigsdelegationen inte var fullständig. Sidan har uppdaterats med information och en länk till ledamöterna i nämnden.

 207. 2012-02-21 skriver:

  Fel bild på Gustafsson Lars på sidan ledamöter/Skatteutskottet

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är problem sedan ett par dagar att visa ut rätt bilder på vissa ledamöter. Felsökning pågår. Information om detta finns på webbplatsens startsida.

 208. 2012-02-21 skriver:

  hej,

  Ni har fel bild( kvinna) på Carl B Hamilton på sidan ledamöter /Finansutskottet.

  Med vänlig hälsning
  Irene Rikkinen

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är problem med att visa ut rätt bilder på vissa ledamöter. Felsökning pågår. Information om detta finns på webbplatsens startsida.

 209. Patrik Hockum skriver:

  Hej!

  Skulle det vara möjligt att ni på något vis taggar mp3- och mp4-filerna? Helst i filnamnet så att det inte bara är ett anonymt tal så man om man laddat ner några stycken inte behöver öppna dem för att ta reda på vilka det är.

  Jag kan ju visserligen döpa om dem själv när jag sparar dem men det går inte på min android utan den bara drar ner den filen man klickar på som den är. Dessutom blir det lättare för användaren om den redan är märkt.

  Med vänliga hälsningar, Patrik

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi tar med oss din synpunkt inför fortsatt utveckling.

 210. Gustaf skriver:

  Hej!
  Jag tycker att nya hemsidan är snygg men rörig. Det tog mig många, många klick att hitta ett telefonnummer till besöksbokningen.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi tar med den i den fortsatta utvecklingen.

 211. Gunnar skriver:

  En kryssruta för markering av att man vill ha lagtexten, som det är nu får man hundratals träffar när man söker en viss lag

  • Webbredaktionen skriver:

   För att få en bättre filtrering på lagar, går du enklast via huvudmenyn Dokument och lagar och klickar sedan på lagar i vänsternavigeringen. Där kan du bland annat filtrera på lagar, förslag, utskottens dokument med mera.

 212. johan skriver:

  Det går inte att klicka in sig på vilken ledamöter som saknar partibeteckning. Borde fixas så man lättare kan hitta..

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi håller med dig och ser som bäst över hur vi kan visa detta på ett tydligare sätt.

 213. Diana skriver:

  Bra jobbat! hittade den informationen jag var ute efter 🙂

 214. rolf persson skriver:

  …men när den är tillgänglig i iPhone och fr a iPad blir allting perfekt!!

 215. Helena Strömbäck skriver:

  Hur printar man ut debatten? Det tycks ej fungera.

  • Webbredaktionen skriver:

   I dagsläget får du gå protokollet för att kunna printa ut det i sin helhet. Protokollet för respektive debatt hittar du kammarens protokoll under avdelningen Dokument och lagar.

 216. Sofia skriver:

  Hej,
  på den gamla hemsidan var det inget problem att hitta hur/i vilka dokument exempelvis en proposition hade behandlats, dvs vilket betänkandenummer och vilken riksdagsskrivelse. Nu kan jga inte hitta det någonstans, har jag missat eller saknas det? Det är ju rätt viktig information.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi har försökt att ge den här helhetsbilden via betänkandesidan. Titta gärna på följande exempel . Här är tanken att just visa den helhet du efterfrågar. Vilken proposition och vilka motioner som ligger till grund för ärendet, själva betänkandet, länk till debatten, omröstningen och protokollet. Det bästa sättet att komma åt den här informationen är att söka via betänkanden.

   Fler tips på hur du kan följa ett ärende och bevaka riksdagens arbete finns på avdelningen Bevaka.

 217. Maria skriver:

  Hej,
  Det är numera mycket svårt att hitta lediga jobb på er webb. Tidigare var det mer lättmanövrerat.

  • Webbredaktionen skriver:

   Längst ned på startsidan till höger (strax före sidfoten) hittar du ingången till Lediga tjänster. En sådan direktingång hade vi inte på den förra webbplatsen. Användartester har gjorts under utvecklingsarbetet men vi kommer att fortsätta att pröva webbplatsen utifrån olika målgruppers behov.

 218. Andreas skriver:

  När jag tittar på ledamöter efter valkrets ser jag gång på gång att det är fel bild på personerna. En av de mest uppenbara kan vara Stockholms län och Anna Kinberg Batra.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är problem med att visa ut rätt bilder på vissa ledamöter. Felsökning pågår. Vi har nu lagt ut information om detta även på webbplatsens startsida.

 219. Bibbi Hansson skriver:

  Önskemål Lagar (SFS):
  Möjliggör i ”Detaljerad sökning” följande valalternativ:
  * Lagar
  * Förordningar
  * Lagar och förordningar
  * Övriga
  * Samtliga

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för ditt förslag. Inför kommande utveckling har vi att ta hänsyn till flera olika målgrupper och användare.

 220. Mikael skriver:

  Jag arbetar som jurist och har i många år använt riksdagens hemsida för att söka på författningar och förarbeten. Nu upplever jag att den nya webbplatsen innebär en närmast skrämmande försämring jämfört med tidigare. Det är möjligt att jag inte upptäckt/förstått hur den nya sökfunktionen är tänkt att fungera men i så fall är väl det också en brist. En förändring av en såhär pass central webbplats måste väl ha ett användarperspektiv i fokus. För mig framstår det som att man blandat äpplen och päron på ett sådant sätt att sökfunktionen närmast är oanvändbar. Söker man t.ex. på skollagen med författningsnummer så får man några hundra svårsorterade träffar där dokument med en väldigt svag koppling till skollagen kommer först. Går man via detaljerade sökningen och söker på lagar och författningsnumret får man upp 70 träffar där de första är förordningar med en svag anknytning till skollagen. På den gamla webbplatsen hade man fått en träff på en sådan sökning och det hade varit på den nya skollagen.Det verkar som att man inte haft klart för sig sådana grundläggande saker som att en förordning och en lag är två olika saker. Jag får intrycket att av de som byggt upp denna del av webbplatsen inte haft ens grundläggande kunskaper om olika dokuments funktion och hur de förhåller sig till varandra. Jag vet att det är väldigt många myndigheter och organisationer som länkar till riksdagens webbplats för den senaste versionen av olika författningar. Det gör att många som följer de länkarna sedan söker vidare efter relaterade författningar eller förarbeten. Det är enligt min uppfattning inte acceptabelt att en sådan central webbplats som dessutom är ett viktigt verktyg för yrkesverksamma håller så låg kvalitet som den nuvarande versionen gör. Hur har man tänkt egentligen?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi har de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt. Om du nu går till dokument och lagar, filtrerar till vänster på lagar så är det efter de senaste åtgärderna lättare att hitta exempelvis skollagen högt upp i träfflistan.

 221. Jacob Joihnson skriver:

  Flera bilder visar fel personer på ledamöter. T ex visas en bild på Fredrik Reinfeldt i stället för Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets partiledare

  • Webbredaktionen skriver:

   Det är problem med att visa ut rätt bilder på vissa ledamöter. Prioriterad felsökning pågår. Vi har nu lagt ut information om detta även på webbplatsens startsida.

 222. Bibbi Hansson skriver:

  Tack för nya riksdagssajten. Mycket intressant att ni prioriterar visning av debatter. På ett snyggt strukturerat, logiskt, snabbt och intuitivt sätt.

  Ger en för demokratin viktig känsla av direktinsyn.

  Önskemål om teknikutveckling:
  Vid byte av talare: att fokus hoppar till motsvarande länk i protokolltexten, så att den hamnar högst upp i fältet.

 223. Webbredaktionen skriver:

  Vi har nu gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 224. Ewa widgren skriver:

  Men var är RF? MÅSTE FINNAS PÅ HEMSIDAN direkt tillgänglig!!

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vi ser just nu över hur vi kan lyfta fram grundlagarna tydligare i söknavigeringen.

 225. Robert Stenkvist skriver:

  Hej!
  Jag är ganska nöjd med den nya hemsidan. Tre saker bara:

  Sidelisten under civilutskottet där man kan se de olika ledamöterna med bild, stämmer inte. Amineh finns under en manlig partikamrats bild t.ex. Tre av bilderna med namn stämmer inte på dennna slide.

  Sedan så skulle det vara bra med en funktion där man kunder se proppar och när motionstiden går ut, som på gamla hemsidan. Enda jag saknar egentligen. Finns dock på Helgonet nu.

  Sedan fungerar inte gamla länkar till alla de hundra tusentals dokument som låg på den gamla hemsidans server. Ingen brådska, men det måste ju någon gå att länka till alla dessa dokument, samt att kunna få tag på dem.

  ha en trevlig helg!

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för dina synpunkter. Det är problem med att visa ut rätt bilder på vissa ledamöter sedan ett par dagar tillbaka. Felsökning pågår. Vad gäller publicering av motionstider får vi ta ställning till om detta kan vara aktuellt även för externa målgrupper. Vad gäller alla dokument som funnits på den gamla webbplatsen så tar det förstås ett tag innan sökmotorer hittar till rätt dokument. Det vi har gjort är att styra om huvudnivåerna från den gamla webbplatsen till sidor på nya riksdagen.se.

 226. Julia skriver:

  Det är svårt att hitta den informationen man söker på eran sida. Jag och många andra i min närhet har upplevt det. Framförallt när vi har jobbat med riksdagen i våran skola.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.
   Besök gärna också våra Lärarsidor där materialet vänder sig i första hand till skolorna.

 227. Jonas Franzen skriver:

  Hejsan. När jag söker på ledamoten Johan Andersson så får jag upp två träffar. Nuvarande från ÖStergötland och en kille från Skåne. Jag vill gå in på JA från Östergötland men länken leder till killen från Skåne. Kan ni åtgärda detta?

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Vi ska undersöka och åtgärda.

 228. Per Lundström skriver:

  När man söker efter kammerns protokoll mellan 1 feb och 17 feb i år får man noll träffar….väntar på en fungerande hemsida.

  • Webbredaktionen skriver:

   Nu ska felet som uppstod vara åtgärdat. Nu går det utmärkt att söka på protokoll från februari och även andra datum.

 229. Rolf Lindahl skriver:

  Hej
  På den nya webbplatsen finns inte längre länkar fram och tillbaka mellan skriftliga frågor och svar. För att få reda på svaret på frågan måste man således göra en ny sökning. En klar försämring!

 230. Anders Reuterswärd skriver:

  Det nya sättet att presentera riksdagsbeslut i sammanfattning är en stor försämring. Jag har länge brukat läsa sammanfattningarna av i stort sett alla sådana beslut, vilket hittills var lätt eftersom man fick bra överblick över alla beslutens innebörd på en och samma sida. Med det nya systemet får man ju bara viss överblick över ämnesområdena, men inte alls över vad som beslutades. Den som vill veta nåt om innebörden av alla beslut måste alltså klicka förskräckligt många gånger. Nu t.ex., med 20 beslut, väntas vi tydligen vara beredda att klicka 40 gånger för att öppna vart och ett och sen gå tillbaks igen. Hur många orkar det?
  AR

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår din synpunkt. Tidigare fanns ”Beslut i korthet”-texterna som egna sidor. På den nya webbplatsen har vi valt att integrera sammanfattningarna med all övrig information om respektive beslut. Vinsten för användaren hoppas vi är att man får en bättre överblick över alla delar i ett beslut och lättare kan fördjupa sig om det är något man är intresserad av. Vi tar dock till oss din synpunkt i våra fortsatta funderingar.

   • Mikael skriver:

    Jag håller med AR. Detta påverkar även mejlen som skickas ut med Beslut i korthet. Där brukade det stå med en kort förklaring om varje punkt, nu står det bara en obegriplig rubrik typ ”Särskild utlänningskontroll (JuU18)”. Jämför det med hur det redovisades i mejet för ett år sedan:

    Särskild utlänningskontroll (JuU17)
    Regeringen har i en skrivelse redovisat för riksdagen hur lagen om särskild utlänningskontroll har använts under perioden 1 juli 2008 till och med den 30 juni 2009. I skrivelsen redogör regeringen också för utvecklingen av den internationella terrorismen och för Sveriges medverkan i det internationella arbetet mot terrorism. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg.

    Kort och sammanfattande!

 231. KJELL FORSSTRÖM skriver:

  Det är förvånande att Sveriges riksdag tillämpar ett så slarvigt språkbruk och använder sig av ”slanguttrycket” *Så FUNKAR riksdagen i stället för *Så FUNGERAR riksdagen. Illa!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har valt att använda ”funkar” med ett särskilt kommunikativt syfte. ”Funkar” har kommit att användas mer flitigt av det offentliga Sverige, till exempel används ”funkar” konsekvent på webbplatserna http://www.stockholm.se och http://www.krisinformation.se. Språkrådet svarar i sin frågelåda på http://www.sprakradet.se på frågan om ”funka” är en accepterad form av ”fungera”. Svaret är att det beror på stilläget; i informella sammanhang går termen bra att använda. Det bör framhållas i detta sammanhang att webbplatsers språk i princip utgör en egen språkgenre där tonen kan vara mer informell än i exempelvis tryckt information. Vi går med andra ord vi inte emot Språkrådets rekommendationer och den praxis som har utvecklats genom att tillämpa ordet ”funkar”. Sammantaget är vår bedömning att tillämpningen inte bryter mot språklagen från 2009 och principerna för klarspråk. Snarare utgör den ett naturligt steg i vår strävan att följa gällande regelverk och principerna för målgruppsanpassning.

 232. Anna skriver:

  Något bör göras åt den nya sökfunktionen. Det kan inte vara meningen att en sökning på ett fullständigt lagnamn ger över 100 resultat – även om jag använder mig av filtreringsmöjligheter. Är detta tillfälligt så råder jag er att informera om detta på söksidan för lagar.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 233. Ulrika skriver:

  Det går inte att hitta information om en ledamot på tex engelska. Vänligen åtgärda!

 234. Robert Stenkvist skriver:

  Slidelisten med bilder och namn civilutskottet stämmer inte. Blir lite komiskt när det är ett kvinnonamn under en bild av en uppenbar man. Detta trots att partitillhörigheten stämmer.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har identifierat denna bugg och åtgärdat. Om felet skulle inträffa igen är vi tacksamma om vi får veta det.

   • Webbredaktionen skriver:

    Felet kvarstår. Vi felsöker.

 235. rickard johansson skriver:

  Hur hittar jag lagar via sökmotorn. Den är i mitt tycke helt värdelös. Hur söker jag till exempel efter MBL eller LAS

  • Webbredaktionen skriver:

   Förkortningar av vissa lagar är efterfrågade att kunna söka på. På lite längre sikt vill vi möjliggöra detta. Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 236. Kristina Norberg skriver:

  Hopplöst att söka bland lagarna nu sedan ni gjorde om….

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har nu gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 237. Andreas Norlén skriver:

  Tidigare fanns en särskild flik där man snabbt kunde hitta grundlagarna. Nu går jag in på Lagar och hittar Svensk författningssamling. Om jag då skriver ”regeringsform” i sökrutan får jag 131 träffar – jag vill självklart att den lag som heter just ”regeringsform” ska hamna överst. Tidigare kunde man, om man kände till lagens exakta namn, skriva det i ett särskilt sökfält och då fick man just den lagen. Om man ville söka på ett ord i lagen skrev man det i ett annat sökfält. Det system som nu finns är väsentligt sämre, såvitt jag kan se. Eller också har jag inte förstått det.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har nu gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt. Om du söker på nytt på det sättet du beskriver kommer du nu att få ett bättre träffresultat.

 238. Per Lundbäck skriver:

  Usel sökfunktion på lagar ! Har sökt en förordning med namn och nummer 2010:1341 men 0 träffar!!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 239. Karolina skriver:

  Vill bara säga att den nya webben är jättebra. Lättnavigerad, bra och tydliga rubriker, tydliga länkar, snygg och funktionell design. Som användare är jag otroligt nöjd. Jag är också glad för de fina sidorna Så funkar riksdagen. Bra att ni tagit den uppgiften på allvar och skapat det innehållet (eller lyft?). Och att ni lagt ner resurser på texterna, vilket gör de värda att använda!

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att höra att du uppskattar webbplatsen och Så funkar sidorna. Det har varit vår ambition att just samla det guidande materialet där och förklara vad riksdagen är och gör ur ett samhällsperspektiv.

 240. Sven-Erik Bucht skriver:

  Det var lättare att hitta tidigare om vad ledamoten gjort. Man kunde söka på vilket år och på vilken typ av aktivitet. Nu ligger allt i datum följ. Det inne bär att om någon exv vill söka på vad för interpellationer som ledamoten ställde år 2010 så måste man skrolla igenom alla aktiviteter.

  • Webbredaktionen skriver:

   Ja, aktiviteterna under Sagt och gjort, som finns på varje ledamotssidan, visas i datumordning. Du kan söka efter dina interpellationer på avdelningen Dokument och lagar. Klicka på länken interpellationer under rubriken Frågor och anmälningar. Fyll i ditt namni stora sökrutan och skriv sedan in riksmöte. Då får du träffar på dina interpellationer.

   • Sven-Erik Bucht skriver:

    Detta sätt att söka är inte smidigt det förra var betydligt bättre.

    • Webbredaktionen skriver:

     Vi förstår att du upplever det förra sättet att söka som mer smidigt. Ett viktigt syfte med avdelningen ”Ledamöter & partier” är att på ett enkelt sätt visa upp allt det som ledamöterna och partierna gör. Avdelningen ”Dokument & lagar” är däremot mer inriktad på sökning. Den som vill skapa sig en egen överblick över vad en enskild ledamot har gjort kan söka direkt på startsidan för ”Dokument & lagar”. Välj de dokumenttyper och år som är aktuella så filtreras just det urvalet fram. Men vi tar med din synpunkt i vårt fortsatta arbete med att utveckla webbplatsen.

 241. Cecilia Ossa skriver:

  Sök funktionen är mindre bra. Det man faktiskt söker på kommer sist i listan.
  Innehållsförteckningen med länkarna som ni hade före alla lagar var jätte bra! Denna har ni tagit bort – synd!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 242. samuel skriver:

  väääldigt bra jobbat med den nya hemsidan, dn förra var fruktansvärt dålig, det var en skam att riksdagen had en sådan, har inget negativt att säga om den nya hemsidan, jag hittar säkert något om någon månad, tack <3

 243. Peter skriver:

  Hur kommer man på att 2012 bygga en ny site som kräver Flash och slänga upp det på förstasidan? Såg det snyggt ut när man testade siten på en iPad?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi förstår din synpunkt, och det är fler som på utvecklingsbloggen ställt samma fråga. Det finns skäl till varför vi använder flash. Vi startade utvecklingsarbetet för webb-tv redan 2009 och gjorde då ett val av mediespelare. På den tiden fanns inte HTML5. Vi är medvetna om utmaningarna med flash, men helhetsbedömningen när vi startade utvecklingsarbetet var att flash var bäst vid den tidpunkten. En annan faktor som vi behöver ta hänsyn till är att många av våra användare har äldre webbläsare som inte stöder HTML5. En av våra första aktiviteter under 2012 kommer vara att prioritera en anpassning av webb-tv så att den kan ses från andra plattformar, till exempel mobiler eller pekskärmar. Det är högt prioriterat i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

 244. Ulla-Britt J skriver:

  Under ingången lagar, varför inte länka till SFS-registret i Regeringkansliets rättsdatabaser som på gamla webbplatsen, där får du direkt träff om man söker på en viss lag!

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt, vi tar med oss den i det fortsatta arbetet.

 245. Mimmi skriver:

  Har sett i tidigare kommentarer i Utvecklingsbloggen att det förekommit problem med att hitta lagstiftning genom att söka via SFS-nr. Som svar har angetts något i stil med att man arbetar med problemet och att det bör vara löst snart. Kan dock meddela att jag idag försökt söka på SFS-nr och det fungerar fortfarande uselt. I vissa fall kommer inte korrekt lagstiftning upp alls och i vissa fall hamnar det man letar efter väldigt långt ner i resultatlistan.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 246. Tommy Bagler skriver:

  Hej. Före er ändring av URL:er för SFS fanns det en generell URL-mall som fungerade för gamla förordningar med sidnummerreferens, t.ex. Sjölagen (1891:35 s. 1). Den gamla länken som vi använt är ”http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&dok_id=SFS1891:35%20s.1&rm=1891&bet=1891:35%20s.1” där man bara byter ut årtal, löpnr och sidnr på rätt ställe. Den fungerar inte längre och om man gör en sökning hos er ser den nya länken ut så här ”http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Sjolag-189135-s1_sfs-1891-35%20s.1/?bet=1891:35%20s.1” med en ingående sträng som beskriver lagen, i detta fall ”Sjolag-189135-s1_sfs-1891-35%20s.1”. Med en sådan URL kan vi inte längre generellt med endast årtal/löpnr/sidnr generera en fungerande URL. Finns det någon alternativ generell URL som fortfarande fungerar för SFS med sidnummer på samma sätt som det finns för SFS utan sidnummer?

 247. Mats Giselsson skriver:

  HEJSAN!

  Säg vad man vill men den gamla sidan var mycket bättre. Söker man lagar och slår in ”Regeringsformen” hittar inte sökmotorn aktuell grundlag. Er sökfunktion t o m ser att den finns men ändå blir resultatet:

  ”Din sökning på regeringsformen (rf) gav 0 träffar”

  Det är bara ett av flera ex på att er sida inte fungerar. Mycket spontant är det tydligt att det inte är någon pedagog som har varit inblandad i er nya hemsida.

  MvH

  Mats Giselsson, Gävle

  MvH

  Mats

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. En sammanställning är gjord i vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

   Titta gärna in på Lärarsidorna också där pedagogiskt material för skolorna finns att tillgå.

 248. Erik skriver:

  Tidigare var interpellationerna sorterade under vilket statsråd de var ställda till, vilket gjorde det betydligt enklare att avgöra vilket politikområde en interpellation egentligen handlar om. Samma sak gäller för de skriftliga frågor som ännu ej besvarats. Denna ordning bör in omedelbart återgå till.

  • Webbredaktionen skriver:

   Ja, sorteringen via statsråd inte finns med på den nya webbplatsen. För att se vilka interpellationer som en minister besvarar/besvarat kan man kan gå in på sidan interpellationer och skriva in ministerns namn i det stora sökfältet och klicka på sök. Denna metod är dock mer omständig än så som det fungerade på förra webbplatsen. Vi tar med oss din synpunkt i det fortsatta arbetet. Det kan tilläggas att vi enligt planen ska utveckla en ämnesfunktion. Det är möjligt att din fråga får hanteras i samband med detta arbete.

 249. Tommy Forsell skriver:

  Hej!

  När man tittar i kalendern får man fram dagordningen för utskottens och EU-nämndens sammanträden. Vore det inte lämpligt att även länka till möteshandlingarna för det aktuella sammanträdet?

  • Webbredaktionen skriver:

   I dag har vi ingen automatisk länkning till den här typen av dokument från kalendern. Vi får ta med oss din synpunkt i det fortsatta arbetet.

 250. Katarina Bone skriver:

  Hej

  Sitter och försöker läsa en pro från 1995/96. Den är helt oläslig och jag kan inte söka på sidor eller rubriker!
  Vet ni hur många i våra statliga myndigheter använder denna tjänst!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar att propositionen är oläslig. Vi är medvetna om problemet. Det är i princip samma problem med alla propositioner från 1990-talet. Det pågår ett arbete med att göra dokumenten enklare att läsa. Arbetet är högt prioriterat.

 251. Thomas Larue skriver:

  När jag skriver in ”2011/12:54” i sökfältet på interpellationer så får jag 0 träffar?! Man måste kunna använda sökmotorn på ett det ovannämnda sättet annars skapas ytterligare massa moment i sökningen som är ytterst tidsödande. På den förra http://www.riksdagen.se funkade detta utan problem. Varför funkar det inte nu?!

  Vänligen (men en smula besviken och frustrerad),
  Thomas

 252. Göran Semb skriver:

  Jag saknar en lätthittad och lättnavigerad sida för riksdagsdebatternas protokoll. Söker jag under ”Debatter och beslut” är det enda som tycks komma upp filmsnuttar, vilket är oöverskådligt och tidsödande att gå igenom.

 253. Johan skriver:

  Hoppas verkligen att webkameran på riksdagens hus med vy mot Stadshuset inte tas bort. Utmärkt pausbild att njuta av när inget annat sänds.

 254. Lars Lingvall skriver:

  I tidigare webbplats fanns ett alternativ för utfrågningar som gav en god översikt över såväl kommande utfrågningar som utfrågningar som ägt rum under riksmötet (http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=5150).
  Nu ser jag i kalendern bara möjlighet att få upp ALLT KOMMANDE om ett eller flera utskott, och då är det inte så lätt att hitta uppgifterna om utfrågningar. De liksom drunkar i uppgifterna om sammanträden. Finns det andra möjligheter att se utfrågningar på den nya webbplatsen?

  • Webbredaktionen skriver:

   I dag kan man få kalendern sorterad utifrån utskott men inte utifrån utskottsaktivitet, som utfrågningar. Att anpassa kalendern så att den kan sorteras utifrån utskottsaktivitet skulle lösa en del av problemet, men det kräver en del utveckling. Vi får överväga detta, liksom möjligheten att bläddra bakåt i tiden i kalendern, i det fortsatta arbetet.

 255. Lars Lingvall skriver:

  När jag på startsidan klickar på ”Hela kalender” börjar kalendersidan laddas. Efter 39 sekunder får jag följande meddelande:

  ”Vill du sluta köra skriptet? Ett skript på den här sidan gör att Internet Explorer går långsamt. Om det forsätter att vara igång kan datorn sluta svara. Ja/Nej”

  Klickar jag på Nej fortsätter skriptet ytterligare ett antal sekunder, och sidan kommer till sist upp.

  Det är en så lång fördröjning.att man undrar över om något är allvarligt fel.

  (Har MS Internet Explorer 7 på en Windows XP-dator.)

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar detta. Vi har klickat på ”Hela kalendern” på startsidan och inte fått något liknande felmeddelande. Kvarstår problemet hos dig? Det har varit vissa störningar under och direkt efter lansering. Återkom om du fortfarande får felmeddelandet.

 256. Lars Lingvall skriver:

  När jag i kalendern väljer EUN och Allt framöver får jag bara sammanträdena den 17 och 29 februari. Finns inga ytterliagare sammanträden för EUN inlagda? För kammaren finns uppgifter till och med juni.

  • Webbredaktionen skriver:

   EU-nämnden lägger in informationen i Notes. Den kommer sedan med automatik in i nämndens kalender på webbplatsen. Webbredaktionen lägger alltså inte in denna information manuellt.

 257. Lars Lingvall skriver:

  I dagens föredragningslista återges det parentetiska tillägget ”uppehåll för gruppmöten ca kl. 16.00-18.00” efter ”Interpellationssvar” med större stil än övrig text. Så bör det väl inte vara?
  Jag ser inte heller att vare sig fetstil eller kursiv stil används för att man lättare ska kunna hitta rubriker. Det blir otydligt, alldeles speciellt rubrikerna för besvarande statsråd, som gäller en eller flera ippar. Avser ni att senare utforma mer lättläst typografi för föredragningslistan?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi håller med dig om att den texten är onödigt stor. I nuläget visas html-versionen av föredragningslistan nästan helt utan formatering. Arbetet med att göra dokumenten i html-format tydligare kommer att fortsätta.

 258. Hans Forssell skriver:

  Jag försöker att orientera mig i propositionen till lagen om skiljeförfarande. Tidigare var det lätt att hitta, särskilt när det fanns en pdf-fil. Nu är alltsammans en enda lång text, som det är svårt att hitta i. Inte ens sidnummer är identifierbara.

  Hans Forssell

  PS. Måste Riksdagen använda barnspråk på sin hemsida?

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar att propositionen är oläslig. Vi är medvetna om problemet. Det är i princip samma problem med alla propositioner från 1990-talet. Det pågår ett arbete med att göra dokumenten enklare att läsa. Arbetet är högt prioriterat.

   Ambitionen är att språket i de redaktionella texterna på webbplatsen ska vara anpassat så att personer som är 15-16 år ska förstå innehållet. Vi följer principerna om klarspråk och bestämmelserna i språklagen om att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Språknivån är också ett resultat av genomförda användartester.

 259. Fredrik skriver:

  Sökfunktionen för att snabbt hitta rätt i regelverken har försämrats. Myndigheternas direktlänkar fungerar inte längre. Önskar sökfunktion enbart för lagar/regelverk/förordninagr

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har under de senaste dagarna gjort ett antal åtgärder i sökfunktionen. Bland annat har vi lagt till möjligheten att filtrera på relevans. Läs gärna vårt inlägg om Sökfunktionalitet och sökgränssnitt.

 260. :) skriver:

  jag tycker hemsidan är bra men jag saknar fakta om för o nackdelar 🙂 om ni ändrar på det så blir det jätte bra 🙂

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du uppskattar webbplatsen. På Utvecklingsbloggen har vi berättat om vad vi har gjort och varför samt redogjort för förbättringarna. Se också följande pressmeddelande: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Press-startsida/pressmeddelanden/2011121/Nya-riksdagense-lanserad/
   Vi har också berättat om bristerna med sökfunktionen på Utvecklingsbloggen. Arbetet för att åtgärda dessa brister har högsta prioritet. Utvecklingsarbetet av webbplatsen fortsätter så att webbplatsen ska bli ännu bättre.

 261. Jeanette Södermark skriver:

  Jag anser att det är svårjobbat när jag söker i SFS och jag får så många träffar och det jag söker kommer inte ens upp först. SFS sökmotor var bättre tidigare!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi utgår ifrån att du redan har använt dig av de olika funktioner som finns för att filtrera sökträffarna samt detaljerad sökning. Att det trots det kan upplevas som svårt att hitta vissa typer av dokument kan bero på sorteringen av sökträffarna. I den frågan hänvisar vi till vårt senaste blogginlägg om sök. Webbredaktionens inlägg om sök.

 262. Jan Carlsson skriver:

  Varför har ni tagit bort propositioner från 1997? Jag hittar inte prop. 1996/97:70.

 263. Mogna Eklund skriver:

  Söktjänsten för lagar har kraftigt försämrats. Vid sökning på såväl kommunallagen som socialtjänstlagen får man upp helt andra lagar men inte de man söker på.

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett inlägg om sök. Webbredaktionens inlägg om sök.

 264. Anders Tyllström skriver:

  Svårt att hitta specifika lagar. Sökte på miljöbalk med 249 träffar och plan- och bygglag med 188 träffar. Tog onödigt lång tid att finna dessa lagar

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi till det inlägg vi nyligen publicerat om sök. Webbredaktionens inlägg om sök.

 265. erny ahnbo skriver:

  Jag är inne och försöker hitta skatteförfarandelagen. Inte ens på skatteförfarandelagen.lag får jag någon träff. Jag har också försökt via skatteposten2012-1 men lyckas inte.

  • Webbredaktionen skriver:

   Hur gjorde du när du sökte? Om du skriver in ”skatteförfarandelagen” i sökfältet på startsidan kan du i nästa steg välja ”Lagar” under sökalternativ i vänsterkanten för att endast få sökträffar på lagar. Då kommer skatteförfarandelagen som nr 5 i listan. Ett annat sätt är att gå in på avdelningen Dokument & lagar, välja underavdelningen Lagar och skriva in sökordet där. Då får du samma resultat. Att skriva ”.lag” efter sökordet fungerar inte.

 266. Ewa Widgren skriver:

  Nya versionen är möjligen bra för allmänheten men för oss som dagligen måste arbeta med informationsbasen, dokument i första hand, är den mycket omständlig och ovänlig att använda.
  Det krävs lätt åtkomliga fält, ikoner för att direkt kunna välja riksdagsår, utskott etc. Återgå till ursprungliga systematiken för dokumentsidan tack!

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar att du upplever webbplatsen som svår att använda. Riksdagen.se är formad för att passa många olika målgrupper. Den gamla webbplatsen upplevdes också som svåranvänd av många, och i arbetet med den nya webbplatsen har vi gjort kontinuerliga användartester för att se vilka lösningar som passar flest användare. Vi fortsätter utvecklingsarbetet och webbplatsen kommer också att följas upp med fler användartester.

   Om du enbart använder dig av dokumenten föreslår vi att du går direkt till avdelningen Dokument & lagar, väljer rätt underavdelning och påbörjar din sökning där. Under detaljerad sökning kan du kryssa i ett utskott. En anledning till att vi inte använder oss av förinställda val för riksmöte är att alla dokument inte är sorterade utifrån riksmöte. Rullister kan också vara problematiska ur ett användarperspektiv, speciellt om de är långa. Samtidigt tar vi med oss alla synpunkter vi får här, och även sökformulärets utformning kommer att utvärderas på nytt med hjälp av användartester.

 267. Anders Bergeskog skriver:

  Tidigare sökfunktion med markerade sökord i text finns inte i nya versionen, vilket är en tydlig försämring.

  • Webbredaktionen skriver:

   Markerade sökord kommer inom kort! Funktionen kommer dock endast att finnas i den stora sökfunktionen som du hittar uppe till höger, inte i de sökfunktioner som finns på de olika avdelningarna.

 268. Eva Jönsson skriver:

  Försöker utan framgång ta fram ledamöterna från valkretsen Göteborgs kommun. Hur gör man?

 269. Ali skriver:

  Hej!

  tidigare fungerande länkar fungerar inte längre, jag kan längre inte se följande:
  För att se i vilken ordning interpellationerna kommer att besvaras. se

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=85&datum=2012-02-14

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Kommande interpellationsdebatter hittar du i kalendern: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Kalendern/

   Gå till listan i vänsterspalten, välj ”avmarkera alla” längst nere och kryssa sedan i interpellationsdebatter för att endast se dem.

 270. Roger Öhman skriver:

  vem vill ha en layout som ser ut som den på länken nedan?
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Skyddet-for-den-personliga-int_GVB322d1/

  Varför kommer man inte till PUL när man söker på PUL?
  Jag vill få upp PUL som första träff, vardagliga tillämpningar, aktuella fråor, lagens förarbeten mmsedan

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att dokument visas på ett felaktigt sett och vi ser över hur vi kan åtgärda det. Tillsvidare rekommenderar vi att du använder dig av pdf-filen av dokumentet som du hittar via länken högst uppe på sidan.

   Att du inte hittar PUL beror på att förkortningen inte används i lagen. Du hittar den genom att söka på personuppgiftslagen. Sökträffarna sorteras för närvarande enligt datum, men en möjlighet att också sortera på relevans är under utveckling. Du kan läsa mer om det under länken nedan.
   Inlägg från webbredaktionen om sök

 271. Lars Aronsson skriver:

  Svenska Wikipedia har 2400 länkar till riksdagen.se, varav många nu har blivit ogiltiga. Ett typexempel är Wikipedias artikel om ledamoten Lena Ek, http://sv.wikipedia.org/wiki/Lena_Ek
  där länken nederst till http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1111&iid=0438928446810
  inte längre leder till hennes presenation som riksdagsledamot.
  En förteckning över samtliga 2400 länkar finns på
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:L%C3%A4nks%C3%B6kning/*.riksdagen.se
  Dessutom finns 690 länkar från engelskspråkiga Wikipedia, 62 från tyskspråkiga, 114 från norska Wikipedia, och så vidare.

  Kan ni vara vänliga och publicera en översättningstabell från gamla till nya länkar?

  Finns det någon garanti för att de nya länkarna fortfarande kommer att vara giltiga om 2 år? 5 år, 10 år? Finns det någon plan för hur ofta andra sajter ska tvingas uppdatera sina länkar till riksdagen.se? Eller är inkommande länkar mest till besvär? Borde Wikipedia helst låta bli att länka till riksdagen.se?

  • Anonym skriver:

   En viktig fråga som tråkigt nog fortfarande är obesvarad av er. Går det att lösa problemet som Aronsson föreslår med en översättningstabell?

   • Webbredaktionen skriver:

    Vi har sammanfattat ett svar angående länkarna och vad vi kommer att göra framöver i ett nytt blogginlägg. Tack för synpunkter.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har dessvärre inte någon översättningstabell och kommer inte att ta fram någon sådan. Vi har styrt om de vanligaste länkarna från den gamla webbplatsen till nya riksdagen.se , men även webbplatser som länkar till dessa sidor kommer att behöva uppdatera sina länkar. Vi kan inte garantera livslängden på de nya länkarna, men vill naturligtvis att riksdagens webbplats även fortsättningsvis ska användas.

   • Lennart Guldbrandsson skriver:

    Jag tycker att det låter som ganska dålig upphandling av den här tjänsten. Först struntar man i att behålla URL:erna från den gamla sajten. Sedan underlåter man att fixa omdirigeringar från gamla URL:er till de nya, vilket betyder att massor av sajter som länkar till riksdagen.se blir döda länkar. Därefter kan man inte ta fram en översättningstabell mellan gamla och nya URL:er, ens när någon förklarar ett ganska stort behov av det. Till sist kommer pricken över i:et: man säger att den nuvarande situationen är så bra ordnad att man inte tänker ta itu med problemet till nästa gång, och att man inte ens kan lova att länkarna fungerar om ett halvår. Det krävs inte ett geni för att hitta problemet där. Vem vill länka till en sajt som struntar i inkommande länkar? Och vem vill ändra flera länkar till en webbplats som uppenbarligen inte vill att informationen ska hittas?

   • Job skriver:

    Det är ju helt vansinnigt. Vikten av stabila URL-strukturer har väl ändå varit känd för IT-tekniker sedan åtminstone typ 1983?

    Varför kan ni inte ta fram en översättningstabell eller ännu hellre omdirigeringar från de gamla adresserna? Är det för att ni har slängt all metadata?

    Varför gör ni det så svårt att länka till riksdagen.se?

    • Petter Karlsson skriver:

     Men det här är ju helt vansinnigt. Det här är så långt ifrån service man kan komma.

     Hoppas ni tar exempel här ovan i beaktande och tänker om.

   • Johan Ronström skriver:

    Det här är ju extremt dåligt gjort. Alla seriösa webbyråer hade sett till att detta lösts innan lansering. Hur ser upphandlingen ut för detta?

    Jag ser på er ”tillgänglighetssida” för nya webplatsen står det en massa fina ord och listor på krav från handikapporganisationerna. Det finns inte i några av dessa krav att man behöver långsiktiga planer för URL-struktrer och minimera döda länkar? Om inte ska vi ta upp det med funkanu.se asap…

    Om skadan är bortom räddning så kan ni väl åtminstone se till att man landar på en sida med relevanta sökresultat för länken man tryckt på. Ni måste ju kunna hämta åtminstone sidans titel från gamla sitens IDn och göra en sökning?

    • Webbredaktionen skriver:

     Vi har sammanfattat ett svar angående länkarna och vad vi kommer att göra i ett nytt blogginlägg. Tack för synpunkter.

   • Jonas skriver:

    Det här är så dumt att ni borde skämmas. Detta gäller ändå en demokratisk institution. Det ska väl ändå vara självklart att ni ska ha fungerande web som går att länka till.

    • Anonym skriver:

     … och det gäller ju inte vilken demokratisk institution som helst. Det gäller den kanske viktigaste av alla.

     Jag har läst ert blogginlägg och det ni skriver låter ju som att ni uppfattat kritiken, men betyder det att ni kommer dirigera om ALLA gamla länkar eller bara några? Har ni läst följande? http://beta.webbriktlinjer.se/vl2011/r56

     • Webbredaktionen skriver:

      Vi har nu genomfört en ändring som innebär att länkar till dokumenten och till ledamöterna dirigeras om till den nya webbplatsen. Dessa sidor utgör en mycket stor mängd av det totala antalet sidor på riksdagen.se. Utöver det har vi tidigare dirigerat om länkarna till närmare hundra populära sidor på den gamla webbplatsen. Övriga länkar är inte omdirigerade. Vi har tagit del av E-delegationens vägledning. Under arbetet med nya riksdagen.se har vi fokuserat på hur vi kan skapa mer begripliga länkar än tidigare, vilket är viktigt för ökad användbarhet och tillgänglighet.

 272. Kjell Nordberg skriver:

  Ger ett mycket gott första intryck!
  Ska bli spännande att gå in i den och ta del av dess möjligheter.
  Tack!

 273. Bertil Johnson skriver:

  Varför ändra hela tiden? Man kan alltid ha synpunkter på att webbsidor inte är perfekta. Jag gillade inte den gamla speciellt bra i början, men den fungerade ändå efter en inkörningsperiod och jag var till slut väl hemmastadd med den aktuella logiken. Nu är det dags igen för en ändring ser jag. Är ni säkra att ändringen är till det bättre?
  BJ

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för din synpunkt. Vår tidigare webbplats hade stor förbättringspotential vilket användarstudier visade. Det tidigare webb-tv-systemet var otidsenligt liksom hela den tekniska plattformen. Besökarnas behov av att sprida och dela händelser och debatter har också förändrats, inte minst på grund av webbens utveckling och de sociala mediernas intåg. Utöver detta ville vi förbättra möjligheten att förstå var i beslutsprocessen ett ärende befinner sig, förbättra sök bland annat genom filtrering på lagar, webb-tv, ledamöter med mera. För att säkra utvecklingen har vi använt oss av användartester under arbetets gång.

   Vi har samtidigt förståelse för att det tar tid att vänja sig och att det finns saker som ytterligare går att förbättra. Webbplatsen kommer också att följas upp med fler användartester inför kommande utveckling.

 274. Mona Persson skriver:

  När man klickat fram en lagtext eller förordningstext vore det bra att kunna ha en utskriftsknapp. Om man klickar på pdf-filen kan man få detta, men då får man inte med ev ändringar i författningstexten.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för förslaget, vi tar med oss det i det fortsatta utvecklingsarbetet.

 275. Jenny skriver:

  Det är väldigt krångligt att navigera och att hitta de lagar och förordningar man söker. Det är inte alltid man vet vilket nummer en lag har och det borde göras enklare att genomföra fritextsökningar som ger mer relevanta förslag.

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Vi har därför gjort ett försök att samla några svar.Inlägg från webbredaktionen om sök

 276. Özcan Kaldoyo skriver:

  Det var mycket lättare att hitta i förra hemsidan.Det här är mycket komplicerat.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi beklagar att du upplever nya riksdagen.se som svår att använda. Samtidigt var det också många som hade svårt att hitta på den gamla webbplatsen. I arbetet med nya riksdagen.se har vi använt oss av användartester, bland annat för att se vilken typ av navigation de flesta upplever som bäst. Samtidigt har vi förståelse för att det tar tid att vänja sig och att det finns saker som ytterligare går att förbättra. Vi fortsätter utvecklingsarbetet och webbplatsen kommer också att följas upp med fler användartester.

   Om du vill ha hjälp med att leta dig fram på webbplatsen är du välkommen att ringa riksdagsinformation på tel. 020-349 000. I de inlägg du hittar under Utvecklingsområden till höger här på bloggen förklarar vi mer om hur vi har tänkt när det gäller struktur och innehåll.

 277. Zenon Panoussis skriver:

  Den nya sökfunktionen är omöjlig. Tidigare kunde man söka SFS på rubrik och komma direkt dit man ville. Nu söker jag (detaljerat) på dokumenttyp: SFS och ”rättegångsbalk” och får 487 träffar. Med en enkel sökning på samma term får jag nästan 5000 träffar. Detta är värdelöst.

  Som jämförelse: om jag söker efter ”rättegångsbalk” i google, får jag som första träff just rättegångsbalken på notisum.se och som tredje träff samma sak på lagen.nu.

 278. Webbredaktionen skriver:

  Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett inlägg om sök. Det innehåller de svar vi kan ge idag.
  Inlägg från webbredaktionen om sök

 279. Patrik Hockum skriver:

  Hej!

  Det är fel flertalet mp3-filer av åtminstone interpellationer. De går inte att spela upp i min androidmobil. De bara snabbspolas igenom utan ljud. Vissa filer jag laddat ned fungerar men ej flertalet.

  Två av de som ej funkar:

  Interpellation 2011/12:74 Natura 2000
  Interpellation 2011/12:194 Modern lag för könskorrigering.

  Mvh. Patrik

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! När vi testade att spela upp filerna i en androidmobil, version 2.3 funkade båda två. Har du möjligtvis en äldre version? I version 2.1 och äldre fungerar inte uppspelningen. Om du har en nyare version och trots det inte får uppspelningen att funka, hör gärna av dig igen och berätta vilken modell du har.

   • Patrik Hockum skriver:

    Hej!

    Jag har en Sony Ericsson Xperia Modellnr MT15i version 2.3.4.

    Jag har aldrig haft något sådant problem någonstans, SR, BBC eller någon podradiostation. Det låter lite märkligt.

    Mvh. Patrik

    • Webbredaktionen skriver:

     Tack, vi fortsätter felsökningen och återkommer när vi vet mer.

     • Patrik Hockum skriver:

      Liten rättelse. Filen om Natura 2000 fungerar men inte den andra.

      Mvh. Patrik

     • Patrik Hockum skriver:

      Jag har också försökt att konvertera filen och den vägen få den spelbar, men då blir det går inte heller. Den går inte ens att konvertera.

      Mvh. Patrik

     • Patrik Hockum skriver:

      Jag har nu också testat filen på en Sonyericsson Xperia Active och den funkade inte där heller. Jag hoppas inte att Sonyericsson är den gemensamma nämnaren.

      Mvh. Patrik

     • Webbredaktionen skriver:

      Vi har nu felsökt mer detaljerat och hittat ett fel i hur filerna genereras. Vi lägger detta på vår åtgärdslista, men det kommer dessvärre att dröja ett tag innan vi kan ta itu med frågan. Tack för att du uppmärksammade oss på felet!

     • Patrik Hockum skriver:

      Tack själva. Det viktigaste är att det blir bra i slutänden. Då får det gärna ta lite tid. Men jag skulle uppskatta om ni kunde meddela i min konversationstråd med er här när ni åtgärdat det.

      Mvh. Patrik

 280. Per Lundström skriver:

  Jag vill gärna läsa denna skrivelse i tjänsten. Efter fyra klick på den nya hemsidan kommer jag till ett dokument som bara innehåller rubriken, som jag redan kunnat läsa innan jag började klicka. Nu ska jag leta efter en pappersversion i väntan på att hemsidan går att använda.

 281. Jonas skriver:

  Den nya avancerade sökfunktionen är otillräcklig jämfört med den som fanns tidigare. Riksmöte/år som förval vore ex. bra.

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett inlägg om sök. Inlägget innehåller de svar vi kan ge idag.
   Inlägg från webbredaktionen om sök

 282. Peter skriver:

  Hemsidans sökfunktion är mycket dålig.

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett inlägg om sök. Inlägget innehåller de svar vi kan ge idag. Webbredaktionens inlägg om sök.

 283. Sophia skriver:

  Jag skriver en uppsats i statsvetenskap och utgår ifrån riksdagsprotokollen. Sen hemsidan gjordes om hittar jag INGENTING när jag söker. Det är helt omöjligt. Jag är inte ett dugg intresserad av att se partiledardebatten, jag vill ha protokollen! Innan fanns det ju ett trädsystem man kunde ta sig fram igenom nu måste man veta exakt vad man letar efter för att hitta det. När jag söker på partiledardebatt kommer flera hundra träffar som är helt irrelevanta upp. FIXA DET. NU. Min uppsats och min examen är helt beroende av att sökfunktionen fungerar.

  • Webbredaktionen skriver:

   Protokollen hittar du på avdelningen Dokument och lagar. I vänstermenyn hittar du kammaren som filtrering och därefter protokoll. Sedan kan du gå till detaljerad sök för att specifisera din sökning. Partiledardebatter hittar du under avdelningen Debatter och beslut och ”övriga debatter”. Även där kan du specificera din sökning. Lycka till med uppsatsen!

 284. Iréne Svensson skriver:

  Ingen tydlig beskrivning av behörigheterna. Mkt svår att läsa!

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Vi förstår inte vad du menar, kan du förtydliga vilket eller vilka dokument som är svårlästa?

 285. Caroline von Sivers skriver:

  Hej,
  Blir något förvånad när jag läser på Riksdagens hemsida ”Så funkar riksdagen”. Jag tycker inte att en officiell hemsida som skall representera Sverige skall ha texten ”Så funkar riksdagen”. Det in- ger inte ett seriöst intryck. Riksdagens arbetplats skall vara en seriös arbetsplats som arbetar för Sverige och dess medborgare.När man läser ”Så funkar riksdagen” får man inte det intrycket. Riksdagen verkar snarare vara ett klämkäckt underhållningsprogram i TV-4. Riksdagen blir inte mer attraktivt för gemene man för att man skriver ”funkar”. Då krävs det nog litet större esprit av riksdagsledamöterna än vad som hittills har åstadkommits för att väcka allmänhetens intresse.
  Med vänlig hälsning
  Caroline von Sivers

  • Webbredaktionen skriver:

   På avdelningen Så funkar riksdagen har vi valt att samla ett guidande innehåll som vänder sig till en intresserad målgrupp men som inte nödvändigtvis har så stora kunskaper om riksdagen. Enligt Språkrådet är funka en accepterad form av fungera även om lämpligheten kan bero på stilen på språket i övrigt. Vi har medvetet valt att pröva en mer vardaglig och lättillgänglig tonalitet på avdelningen med hänsyn taget till innehåll och målgrupper. Vi tackar för din synpunkt och kan konstatera att det finns olika uppfattningar om ordvalet.

 286. Patrik Rosendal skriver:

  Jag tycker det är lättare att hitta vad man vill med den nya sidan. Den gamla sidan var katastrofalt dålig. Främst är det strukturen som har blivit förtydligad och mer lättbegriplig enligt mig.

 287. Thomas Larue skriver:

  När man söker på sökmotorn i dokument så får man ingen träff när man söker i det stora sökfältet!?! Det är ju otroligt tidsödande att behöva gå in på utökade sökalternativen och skriva in alla igen. T.ex. får man inte fram något om man söker på ”2011/12:262” om man söker på skriftlig fråga…!?…istället får man skriva in riksmöte och numret på fråga i de separata fälten för den utökade sökmotorn. Detta behövdes inte göras med den tidigare sökmotorn som fanns på riksdagen.se. Detta bör åtgärdas.

  Vänligen,
  Thomas

  • Webbredaktionen skriver:

   Det finns just nu ett fel i sökmotorn som gör att det inte går att söka på riksmöte i det stora sökfältet. Vi kommer att rätta till det så fort som möjligt.

 288. hasse nilson skriver:

  får inte fram motion 2002/02 U339

 289. Erik Träff skriver:

  Det är ju omöjligt att hitta en enskild lag. När jag söker på aktiebolagslagen med SFS nr får jag nittio träffar ….

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett samlat inlägg.
   Inlägg från webbredaktionen om sök

 290. Patrik Hockum skriver:

  Jag har inte hunnit gå igenom hela sajten då den förändring jag främst ville se handlade om hur man kan ladda ner debatter, frågestunder och info från regeringen som podd, både i ljud- och filmformat.

  Det har ni löst på ett bra sätt. Lätt att hitta och förstå. Tycker jag i alla fall. Det är en viktig demokratisk möjlighet som ni infört då inte alla är lediga eller har möjlighet att följa debatter i direktsändning i radio och tv och att det främst bara är vissa stora debatter som sänds där.

  Utformningen av sida är också ren och snygg. Inte plotter som stör när man söker av med ögonen.

  Mycket bra.

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du uppskattar vår webb-tv-lösning. Webb-tv är mer integrerat på ny riksdagen.se och precis som du skriver så är det också lättare att dela med sig av frågestunder, information från regeringen och ärendedebatter. Inom kort kommer det också gå bra att dela med sig av en liten vald del av debatten.

 291. Daniel Björkegren skriver:

  Hej!
  Om man går in och söker på skollagen 2010:800 (eller skollag 2010:800) får man upp en väldig massa träffar som hänvisar till den i sin text, men själva lagen kommer inte upp förrän på sidan 2. Borde den inte komma upp som första träff?

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Eftersom svaret ofta blir detsamma hänvisar vi nu till ett samlat inlägg.
   Inlägg från webbredaktionen om sök

 292. Erika skriver:

  Var försvann SFS som man kan söka i? undrra en student i beskattningsrätt

 293. The Lundian skriver:

  Jag giller INTE den nya formen. Varför kan jag inte bara skriva Prop.2005/06:6 och kom direkt till dokumentet????? Den nya formen är FÖRVIRANDE. XXXX

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi har just nu ett problem med sök som gör att det inte går att söka på riksmöte i det stora sökfältet. Vi kommer att åtgärda detta så snart som möjligt. Till dess rekommenderar vi att du använder dig av detaljerad sökning för att hitta specifika dokument. Fyll i fälten riksmöte, nummer och dokumenttyp så kommer du direkt till propositionen du söker.

   När det gäller sorteringen av sökträffar, som vi får många frågor om, hänvisar vi till vårt senaste blogginlägg om sök. Webbredaktionens inlägg om sök.

 294. Kerstin Wrisemo skriver:

  Exempel: Jag söker under Dokument & lagar på socialförsäkringsbalk. Jag får 237 träffar. Länken till socialförsäkringsbalken visas först på sid 2 i träfflistan. Borde inte själva socialförsäkringsbalken dyka upp först i träfflistan?

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Därför har vi gett ett samlat svar som vi hänvisar till.
   Inlägg från webbredaktionen om sök

 295. Kristin skriver:

  Sökfunktionen verkar tyvärr ha genomgått en klar försämring. Det tar längre tid att få fram den lag man letar efter trots att man redan från början anger SFS-numret. Det bör finnas en möjlighet att direkt välja vad det är man är ute efter för information istället för att man automatiskt dränks i information.

  • Webbredaktionen skriver:

   Flera användare upplever svårigheter med sökfunktionen, vilket vi beklagar. Det man söker efter drunknar ibland i annan information. I många fall hänger det samman med att sökresultaten listas efter datum och inte efter relevans. Det är en något vi kommer att gå vidare med. Att det saknas relevanssökning är en brist även om listning efter datum har andra fördelar. Vi tar med oss detta i vårt fortsatta arbetet.

 296. Lars-Åke Sols skriver:

  Hej Riksdagsinformation,

  Företaget Offentliglistan.se har tagit del av informationsutbytet under veckan på er utvecklingsblogg. Intressant läsning. En frågeställning som finns med gäller t ex när företags vidareutnyttjande av riksdagens varumärkeslänkar ”går sönder” och inte längre hittas i samma designstruktur som tidigare.

  Att designa en över tiden hållbar webbstruktur är en utmaning. Hur tänker Riksdagen ang PSI-direktivet?

  Exemplet nedan visar att ni förbättrat strukturen.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/

  EU har fastställt följande och som går att läsa på riksdagen.se ”Skyldighet att göra allmänt tillgängliga handlingar tillgängliga för vidareutnyttjande”

  • Webbredaktionen skriver:

   EU:s PSI-direktiv handlar som bekant om att det ska bli enklare för personer och företag att använda offentlig information för både kommersiella och icke-kommersiella syften. Riksdagen fattade beslut i ärendet i juni 2010:
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/200910/FiU38/

   Du ger själv exempel på hur strukturen på webbplatsens adresser har blivit tydligare med den nya webbplatsen. Ett annat viktigt sätt för riksdagen att leva upp till det tidigare beslutet är vårt arbete med öppen data. Det finns närmare beskrivet på denna sida:
   http://www.riksdagen.se/sv/Start/Bevaka/Oppen-data1/

   Riksdagen har öppnat sina databaser så att alla kan använda innehållet fritt och till exempel bygga egna applikationer och tjänster som man själv och andra har nytta av. Riksdagens nya webbplats bygger till stora delar på den information som finns i Öppna data.

 297. Gustav skriver:

  Den gamla webbplatsen hade en sida med förteckning över ledamöter som avgått under innevarande mandatperiod och vilka som kommit att ersätta dem. Kommer en sådan sida finnas på den nya riksdagswebben?

  • Webbredaktionen skriver:

   Du har rätt att vi i dag saknar en lista över ledamöter som har avgått. Vi kommer att lägga till en sådan längre fram. Däremot har vi, som tidigare, en ingång till ersättare. Där hittar du samtliga ersättare under innevarande mandatperiod och vilka de ersätter.

   • Gustav skriver:

    Finns listan över ledamöter som avgått på webbplatsen än? Jag kan inte hitta den.

    • Webbredaktionen skriver:

     Vid den senaste uppdateringen av tillägg på riksdagen.se hade vi för avsikt att publicera en listning av ledamöter som av olika skäl slutar under mandatperioden. Vid uppdateringen såg vi att funktionen kräver justeringar. En korrigerad listning publiceras inom några veckor.

    • Webbredaktionen skriver:

     Nu finns den listningen. Ledamöter som avgått.

     • Gustav skriver:

      Listan innehåller fel (bl.a. står det att Ertsborn blev ny ledamot sedan Hagberg avgått). Vänligen se över den.

     • Webbredaktionen skriver:

      Tack för felrapporten! Vi arbetar på att åtgärda problemet.

 298. Mimmi skriver:

  Sökte efter rättegångsbalken i SFS och, då sökresultaten av någon outgrundlig anledning verkar listas efter det datum då lagen infördes istället för efter relevans, kom det korrekta alternativet inte upp förrän på sidan 24 i resultatlistan. Vänligen förbättra sökfunktionen så att sökordens relevans är det som avgör i vilken ordning resultaten hamnar!

  • Webbredaktionen skriver:

   Det stämmer att sökresultaten listas efter datum och inte efter relevans. Det är en återkommande synpunkt som vi har anledning att gå vidare med. Avsaknaden av relevanssökning är bristfällig även om listning efter datum har andra fördelar. Vi tar med oss detta i det fortsatta arbetet.

   • Mimmi skriver:

    Ett alternativ skulle kunna vara en funktion där den sökande själv kan välja i vilken ordning sökresultaten skall visas – t.ex. sorterat efter datum ifall man föredrar det eller sorterat efter relevans om man hellre vill det.

 299. Lars Lingvall skriver:

  För prop 1997/98/43 anges alla händelser dubbelt:

  Händelser
  Inlämning: 1997-12-18
  Inlämning: 1997-12-18
  Hänvisning: 1997-12-18
  Hänvisning: 1997-12-18
  Bordläggning: 1997-12-18
  Bordläggning: 1997-12-18
  Motionstid slutar: 1998-10-12
  Motionstid slutar: 1998-10-12

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Vi ska undersöka vad det beror på och rätta till felet.

 300. Jan Lindholm skriver:

  Är det menigen att man inte längre skall kunna söka efter motioner per ledamot?

  • Webbredaktionen skriver:

   Det går bra att söka efter motioner per ledamot. Gå till sidan för motioner (http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/) och skriv in ledamotens namn och klicka på Sök. Som en ny finess får du under tiden du skriver tips på vilka ord du kan söka på. Hör gärna av dig om det inte fungerar som du hade tänkt dig!

 301. Staffan Jonsson skriver:

  Måste säga att jag gillar resultatet, med en stor reservation. Debattåskådliggörandet, för att ta ett exempel som jag ser det som eftersträvansvärt att ta efter: Europaparlamentets hemsida, där går det att dels få de förda debatterna snyggt och prydligt visade på ett sätt som påminner om ett vanligt diskussionsforum på nätet, med namn och bild till vänster, men också, vilket är den delen som nu finns på riksdagens hemsid, möjligheten att titta på dels enskilda anföranden men också hela debatter. Förslagsvis skulle man även kunna ha den transkriberade texten i anslutning till videon.

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du uppskattar resultatet av arbetet, och tack för tipset om Europaparlamentets webbplats! Vi ska ta oss en närmare titt på hur de ha löst det du beskriver. Vi kommer att arbeta vidare med informationen på riksdagens webb-tv-sidorna och tar gärna emot synpunkter och idéer. Vi vill redan nu passa på att tipsa om att man under webb-tv-spelaren kan läsa protokollet. I protokollet finns det dessutom länkar direkt till rätt anförande i webb-tv-spelaren för den som vill växla mellan text och tal.

   • Staffan Jonsson skriver:

    Tack för svaret. Finner dock att det hade varit smidigt om texten scrollades ner till rätt anförande när man klickar på det i listan. Vill även rikta beröm till er nya sökfunktion, gillar att få sådana kompletteringsförslag.

    • Webbredaktionen skriver:

     Ja, vi förstår hur du tänker när det gäller kopplingen från webb-tv-spelarens lista till texten. Vi tar med det i vårt fortsatta arbete.

 302. Ulf Sandmark skriver:

  Grattis till nya hemsidan!
  Det ser lovande ut, när ni sätter fram videofilmerna först. Det är det verkligen attraktiva!

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack! Kul att du tycker om den nya webbplatsen. Mycket av allt det som händer i riksdagen går att följa via webb-tv. Ett av syftena med webbplatsen är just att lyfta fram detta och göra det enklare för alla att ta del av.

 303. Anna skriver:

  Hej!

  Vad har ni gkort med sokfunktionen? jag forsokte hitta lagen om investeringsfonder. Fick soka flera ganger innan det kom fram. Sokte jag pa SFS-nummer fick jag 0 traffar! Sokte jag pa lag om investeringsfonder fick jag massor med traffar, men ingen var ratt. Forst nar jag sokte pa ”Lag (2004:46) om investeringsfonder” kom den upp och da langt ner i listan. Sa har svart var det inte innan ni gjorde om hemsidan!

  Anna

  • Webbredaktionen skriver:

   Det kommer att dröja ett par dagar innan sökmotorn har hunnit indexera alla dokument och fungerar fullt ut. Sökmotorn på den nya webbplatsen fungerar dessutom lite annorlunda jämfört med den tidigare webbplatsen. Vi kommer att fortsätta arbetet med att förbättra sökfunktionen och välkomnar alla synpunkter och förslag.

 304. Alex skriver:

  Varför tog ni bort rixdax spelet???:(

  • Webbredaktionen skriver:

   Roligt att du saknar Rixdax. Länk till Rixdax finns på olika sidor på den nya webbplatsen, bland annat ”Så funkar riksdagen” och ”Lärare”, men länken fungerar inte ännu. Lanseringen av den nya webbplatsen pågår fortfarande och vi räknar med att Rixdax ska bli tillgängligt senare i denna process.

 305. ne skriver:

  Det är underkänt att det inte går att ladda ner dokument som PDFer ur författningssamlingen.

 306. Mattias Gunnarsson skriver:

  Kopplingarna till pdf-filer tycks inte fungera. Aktuellt exempel: länken till pdf-filen för 2006/07:KU20 ger inte alls rätt betänkande, utan en granskningsanmälan från 2002.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack för felrapporten! Så ska det naturligtgvis inte vara. Vi undersöker vad felet kan bero på och rättar till.

 307. Jörgen hellman skriver:

  HUR NÅR JAG SKRIFTLIGA FRÅGOR

 308. Camilla S skriver:

  Helt plötsligt funkar inte tidigare länkar till lagstiftningen! Detta är katastrof, då vårt företag har hela sin (långa!) laglista kompletterad med direktlänkar till lagstiftningen hos Riksdagen. När Arbetsmiljöverket gjorde om sin webbsida blev länkarna fortfarande desamma.

 309. Erik Persson skriver:

  Sidan är bättre än den gamla. Men vart har ni gömt kartorna? Kan inte hitta dem vare sig i menyerna eller genom sökfunktionen. Väldigt ofta behöver man i arbetet kunna hänvisa till dem för att människor som besöker riksdagen ska kunna veta vart porten de ska gå in ligger någonstans.

  Mvh
  Erik

 310. Johan skriver:

  Dokumenten är helt oläsbara. Den gamla versionen av hemsidan var inte bra, men ändå tusen gånger bättre än det här. Ni måste göra om den för det här håller INTE måttet! Skärpning.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi är medvetna om att dokumenten inte visas på ett bra sätt. Vi ser över hur vi kan åtgärda detta.

 311. Arne Anka skriver:

  Kan ni skicka mig adressen till riksdagens nya webbplats? Det vore jättefint. Tack så mycket.

 312. Jan J skriver:

  Jag hittar inte sidan där man kan se vilka interpellationer som inkommit och vilket partie som ställdem tillika vilken dag den skall besvaras sam få se vilka som är besvarade. Detta gäller också ställda frågor. Jag har snurrat runt en bra stund så nu är jag trött på hur ni har förändrat länkarna. Jag har i alla år använt denna sait och hittat allt vad jag behöver . nu verkar det helt omgjort. Man som sagt ge mig länkarna till det jag söker.

 313. Sven Wimnell skriver:

  Ber att få veta vilka ämnen de olika utskotten behandlar. Det finns inte på riksdagens hemsida.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det finns en sådan presentation under respektive utskottssida, även om den ligger väldigt långt ned till höger. Den gröna puffen används för det material som du efterfrågar, men kanske ligger den just nu lite väl dolt. Tack för din synpunkt som nu är dokumenterad.

 314. Jan J skriver:

  Vareför har ni ändrat om så man hittar ingenting längre. Söker Motioner interpellatione och frågor. Hittat inte detta.

  • Webbredaktionen skriver:

   Det kommer att dröja ett par dagar innan sökmotorn har hunnit indexera alla dokument och fungerar fullt ut.

   Du hittar också dokumenten under avdelningen Dokument & lagar: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/
   Där kan du använda menyn i vänsterkanten för att navigera dig fram. Motioner finns under Förslag, medan interpellationer och frågor finns under rubriken Frågor och anmälningar.

 315. Kenneth Wallin skriver:

  Hej! Innan ändringen var det svårt att få prioritet på relevans när man sökte efter ett ord som man visste fanns med i lagens titel, men i nuvarande system går det inte att söka över huvud taget. Jag skulle hitta lagen om offentlig upphandling och sökte jag på ”upphandling” fick jag 10000+ träffar på allt utom just lagen. Detsamma gällde för ”Offentlig”. Till slut hittade jag SFS-numret på lagen och sökte på det och det gav 0 träffar. Förut gick det i alla fall att söka på sfs-numret när man väl lyckades fixa fram det på något sätt.

  Mvh
  Kenneth

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej! Det kommer att dröja ett par dagar innan sök fungerar fullt ut. Det beror på att sökmotorn måste hinna indexera alla dokument efter lanseringen. När detta är klart ska det gå att söka på till exempel SFS-nummer. Du kan också välja att söka på till exempel ”upphandling” och sedan filtrera sökträffarna genom att välja lagar i menyn till vänster. Sökträffarna sorteras i dag på datum. En möjlighet att sortera på relevans är under utveckling.

 316. Thomas Larue skriver:

  Hej! Nya systemet för att söka bland dokumenten är inte helt optimalt, man skulle jobba med mer rullgardinvertyg, som det är nu försämras min förmåga att snabbt hitta tidigare betänkanden avsevärt….vilket sinkar ned hela processen och skapar en ineffektiv arbetsplats. Vore bra om detta åtgärdades snarast.

  Vänligen,
  Thomas

  • Webbredaktionen skriver:

   Är det någon speciell rullgardinsmeny som du saknar?
   När det gäller den detaljerade sökningen under Utskottens dokument finns idag rullgardinsmenyer för dokumenttyp och utskott.

   • Thomas Larue skriver:

    Rullgardin för riksmöten saknas…(vilket jag borde ha skrivit redan i mitt första inlägg).

    • Webbredaktionen skriver:

     En anledning till att rullistor för val av riksmöte inte används är att alla dokument inte är sorterade utifrån riksmöte. Rullistor kan också vara problematiska ur ett användarperspektiv. Det gäller speciellt om de blir mycket långa, vilket skulle vara fallet med riksmöten. När det gäller sökformulärets utformning kommer vi i ett senare skede att utvärdera det på nytt med hjälp av användartester.

 317. peter strand skriver:

  Jobbar hemma och försöker öppna startsidan. Ser bara snurren ”laddar webbtv” utan att nåt mer händer. Är det telias dåliga uppkoppling eller nåt annat som orsakar detta? Måste man ha 100 mb uppkoppling? /P

  • Webbredaktionen skriver:

   Nej, det räcker med betydigt långsammare uppkoppling för att kunna se webb-tv både direkt och i efterhand på riksdagen.se. Under lanseringen, som pågår under hela den här veckan, kommer olika störningar att förekomma. Att webb-tv just nu inte fungerar har troligen ingenting med din leverantör att göra.

 318. Toni Holm skriver:

  När jag under ”Lagar” i sökrutan skriver in jordabalk får jag ingen sökträff. Varför?
  Hur ska jag göra för att jag ska kunna finna det jag söker?
  Mvh Toni Holm

  • Webbredaktionen skriver:

   Sök fungerar inte ännu fullt ut, vilket beror på att sökmotorn behöver några dagar för att hinna indexera alla dokument efter lanseringen. Om du provar igen lite senare kommer du att få träffar.

   Vi är medvetna om att det kan upplevas som krångligt att hitta lagen genom den typ av fritextsökning som du beskriver. Det beror på att sök i dag fungerar så att träffarna sorteras enligt datum, vilket gör att äldre lagar kommer relativt långt ner i träfflistan. En möjlighet att i stället sortera sökresultaten på relevans är under utveckling.

 319. Hans Bernlind skriver:

  Varför hittar jag inte avtalslagen i SFS online?

  • Webbredaktionen skriver:

   Det kommer att dröja ett par dagar innan sökmotorn har hunnit indexera alla dokument.

 320. Bruno Klerby skriver:

  Knasig

 321. Linus skriver:

  Jag gick in under fliken ”Mer om proposition 2007/08:135” när jag kollade upp ny konkurranslagens prop 2007/08:135. Förslagspunkterna sortertades där enbart enligt första siffran, vilket innebar att 1 kom först, sen kom punkterna 10-19. Därefter kom punkt 2, sen 20-25. Sist kommer punkterna 3-9.

  • Webbredaktionen skriver:

   Tack. Vi är medvetna om felet i ordningen sedan en tid tillbaka. Problemet uppstår när förslagspunkterna är fler än tio. Punkten finns med på vår åtgärdslista.

 322. Lars Davidsson skriver:

  Rullgardinsmeny för motionssök

  En rullgardinsmeny även för riksmöte/årtal skulle spara väldigt mycket tid när man ska söka många motioner.

  • Webbredaktionen skriver:

   Vi antar att du redan hittat till detaljerad sökning men ändå upplever att det skulle underlätta med en rullgardinsmeny. Vi dokumenterar synpunkten bland övriga önskemål.

 323. Ola Roos skriver:

  Hej,

  När jag klickar på ett ärrende, dvs går till ärendets ”sida” kan jag följa de fyra stegen. 1. Förslag 2. Förberedelser 3.Debatt 4.Omröstning

  Om jag nu scrollar ned till ”3. Debatt” skulle jag vilja ha en länk till en video av debatten och inte bara ett protokoll med debatten.

  Exempelvis dagens debatt om Subsidiaritetsprövningen 2011/12:CU21

  Denna debatt hittar jag i kalendern. Den är däremot svår att hitta under ”Debatter & beslut”.

  Jag klickar på ”Debatter & beslut”.

  en liten trekant pekar till höger på ”Debatter och beslut om förslag”

  under den står texten står:

  Interpellationsdebatter
  Frågestunder
  Information från regeringen
  Övriga debatter

  Jag antar då pga trekanten bara finns högst upp och att den pekar åt höger på texten att denna text representerar informationen jag ser till höger.

  Klickar jag på ”Debatter och beslut om förslag” dyker en annan sida upp och här hittar jag det jag letar efter. Det vore nice om detta kunde göras tydligare på något sätt, att de texter som står i vänstra spalten representeras av länkar och information i mittenspalten (som de också gör, men bara i de fyra nedre texterna:
  Interpellationsdebatter
  Frågestunder
  Information från regeringen
  Övriga debatter)

  texten högst upp i vänstra spalten verkar representeras av sökfunktionen, men det finns mer information att hämta om man klickar på texten ”Debatter och beslut om förslag”.

  Detta borde göras tydligare!

  Dagens debatt om Subsidiareitetsprövningen funkar även inte.

  Hoppas detta är till hjälp
  Hälsningar Ola

  • Webbredaktionen skriver:

   Hej och tack för din synpunkt. Vi hoppas att vi har förstått din fråga rätt. Då det gäller ditt exempel med debatten om Subsidarietetsprövningen (CU21) så skulle den ha legat på den plats du önskade – om det hade varit en debatt om ärendet. Men i ditt exempel gick riksdagen till beslut utan debatt. Ofta handlar det då om att riksdagen är enig om utskottets förslag till riksdagsbeslut.

   Då det gäller din fråga om ”trekanten” har tanken med designelementet varit att signalera att det där finns undernivåer. Vi noterar dock din synpunkt inför kommande användartester.